Φοιτητική ζωή στην Αυστρία

Της Μυρτώς Υφαντή

Αυστρία… Η χώρα στην οποία δεσπόζει ο Δούναβης, οι Αυστριακές Άλπεις και το πράσινο. Ο εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός των φοιτητών. Άλλωστε, πώς θα μπορούσε να μην προσελκύει πλήθος νέων ατόμων, από τη στιγμή που συνδυάζει εξαιρετικής ποιότητας πανεπιστήμια, έντονη φοιτητική ζωή και μαγευτική φυσική ομορφιά; Τα τελευταία 5 χρόνια, οι εισερχόμενοι στην Αυστρία φοιτητές έχουν αυξηθεί κατά 40%! Και αυτό δεν είναι καθόλου απορίας άξιον, αν αναλογιστεί κανείς τις δυνατότητες που έχουν οι σπουδαστές εκεί και ιδίως, στην πρωτεύουσα Βιέννη.

Φοιτητική ζωή στη Βιέννη

Η Βιέννη διαθέτει περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους και ιδρύθηκε τον 1ο αιώνα μ. Χ. Τότε αποτελούσε στρατόπεδο των Ρωμαίων με την ονομασία Vindobona. Το σημερινό τοπίο της πόλης συνθέτει η πληθώρα των μπαρόκ κτηρίων που δημιουργήθηκαν κυρίως επί της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας και του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ. Στενά μεσαιωνικά σοκάκια, αυτοκρατορικές πλατείες, πλήθος παλατιών καθιστούν το τοπίο πανέμορφο. Το καλύτερο πανεπιστήμιο της Αυστρίας είναι το πανεπιστήμιο της Βιέννης. Το κλίμα της είναι ήπιο, η μέση θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κυμαίνεται από 20 μέχρι 30 βαθμούς, ενώ τον Χειμώνα είναι γύρω στους 0.

Αξιοθέατα στη Βιέννη

Ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης είναι το Schönbrunn Palace, όπου έζησε και η πριγκίπισσα Σίσσυ. Το πολυτελές παλάτι με τους περιποιημένους κήπους, το μνημείο Gloriette, το Palm House και τον ζωολογικό κήπο του προσελκύει ορδές επισκεπτών κάθε χρόνο. Αξιοπρόσεκτο είναι και το αυτοκρατορικό παλάτι (Hofburg), που ήταν η βάση των Αψβούργων για περισσότερους από έξι αιώνες.

Το μεγαλοπρεπές Belvedere Palace σήμερα στεγάζει την αυστριακή γκαλερί (Austrian Gallery), που περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Κλιμτ, του Κοκόσκα και του Σίλε.

Στα εκλεκτά αξιοθέατα συγκαταλέγεται και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου, η τεράστια ρόδα στο μεγάλο πάρκο Πράτερ και η ισπανική σχολή ιππασίας με τα διάσημα άλογα Lipizzaner.

Στην καρδιά της Βιέννης, 200 μέτρα από την Opera, θα βρει κανείς μια μοναδική, τροπική όαση, το Imperial Butterfly House, όπου θα θαυμάσει τις 400 ζωντανές πεταλούδες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα χρώματά τους, η χάρη με την οποία πετούν, οι καταρράκτες και τα εξωτικά φυτά συντελούν στη δημιουργία ενός φανταστικού περιβάλλοντος.

Η Βιέννη έχει περισσότερα μουσεία και γκαλερί διεθνούς φήμης. Για παράδειγμα, το Museum of Fine Arts με τη μεγαλύτερη στον κόσμο συλλογή σε έργα του Μπρίγκελ, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το Αρχιτεκτονικό Κέντρο (Architectural Center) και την Αίθουσα Τέχνης (Kunsthalle).

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Βιέννη είναι διάσημη και για τους συνθέτες που έζησαν και δούλεψαν εκεί. Για παράδειγμα, τον Strauss, τον Mozart και τον Beethoven. Επίσης, η φιλαρμονική ορχήστρα της είναι μια από τις καλύτερες στον κόσμο.

Κοινωνική ζωή στη Βιέννη

Στη Βιέννη, η κουλτούρα των παλιών coffeehouse και των ρουστίκ ταβερνών κρασιού συνυπάρχει με τα εστιατόρια και τα μαγαζιά για ψώνια. Ακόμη, οι διάφορες τοπικές διοργανώσεις εναλλάσσονται με άλλες διεθνούς φήμης, όπως για παράδειγμα το Life Ball, τη μεγαλύτερη φιλανθρωπική διοργάνωση στην Ευρώπη που υποστηρίζει ανθρώπους με HIV ή AIDS.

Βέβαια, εάν κάποιος μεταβεί στη Βιέννη, δε θα πρέπει να παραλείψει να προμηθευτεί το Vienna PASS, την κάρτα για περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης, που παρέχει δωρεάν είσοδο σε πάνω από 60 ατραξιόν και απεριόριστες μετακινήσεις με τα λεωφορεία hop on- hop off.

Όσον αφορά την κυρίως κοινωνική ζωή της Βιέννης, αναπόσπαστα και πλήρως αντιπροσωπευτικά στοιχεία της πόλης είναι τα coffeehouse που προαναφέρθηκαν, τα bar, οι pubs και τα σπορ.

Το coffeehouse είναι παραδοσιακό για εξόδους και συναντήσεις και είναι παγκοσμίως γνωστό. Αποτελεί το καλύτερο μέρος για να χαλαρώσει κανείς, να διαβάσει την εφημερίδα του, να βρεθεί με γνωστούς του.

Τα bar και οι pubs προσφέρονται για αυτούς που λατρεύουν τα πάρτι, το χορό ή απλά να κάθονται στο μπαρ με ζωντανή μουσική ή DJ. Υπάρχουν πολλά τέτοια μέρη που μπορεί κανείς να επισκεφτεί, με μεγάλη ποικιλία μουσικής για όλα τα γούστα. Σε κάθε περίπτωση, εάν κάποιος δεν επιθυμεί να ξενυχτήσει τόσο ή να βρεθεί σε ένα μέρος με δυνατή μουσική και πολύ κόσμο, η Βιέννη του προσφέρει την επιλογή να περάσει μια πιο χαλαρή, αλλά διασκεδαστική βραδιά στα μπαρ των ξενοδοχείων και στα παραδοσιακά βιεννέζικα εστιατόρια.

Φτάνουμε, λοιπόν, στο φαγητό. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό σνίτσελ, το Goulash (βραστό κρέας συνδυασμένο με λαχανικά και πάπρικα), το Schweinebraten (ψημένο χοιρινό), το Knödel (πιτάκια βασισμένα σε ψωμί ή πατάτα) και φυσικά, για επιδόρπιο, τη Sachertorte (ένα κέικ βουτηγμένο στη σοκολάτα, που στη μέση του έχει ένα λεπτό στρώμα μαρμελάδας βερίκοκου και καλύπτεται με γλάσο μαύρης σοκολάτας). Για σνακ, απολαύστε τη γκοφρέτα Manner.

Οι Αυστριακοί ασχολούνται πολύ σοβαρά με τα σπορ και γι’ αυτό, είναι πολύ οργανωμένοι σε αυτόν τον τομέα. Συνεπώς, κάποιος που θα βρεθεί στην Αυστρία, δεν έχει παρά να απολαύσει κάποιο από τα αθλήματα με τα οποία καταπιάνονται και εκείνοι. Για παράδειγμα, σκι, snowboard, ice skating, κολύμβηση.

Το κόστος ζωής στη Βιέννη

Καθώς η Αυστρία βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, η Βιέννη έχει επίσης μέτριες τιμές, κάτι που σημαίνει ότι δε χαρακτηρίζεται ούτε ακριβή ούτε όμως και φθηνή.

Ψώνια: Η Βιέννη δεν είναι ιδιαίτερα φθηνός τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη, ωστόσο οι επισκέπτες θεωρούν πως είναι υπέροχο μέρος για να κάνουν τα ψώνια τους. Αυτό γιατί εκεί βρίσκονται πολλές διεθνείς μάρκες κι επίσης, πολλά τοπικά μαγαζιά που προσφέρουν παραδοσιακά προϊόντα.

Φαγητό σε μαγαζιά: Φαγητό και ποτό μπορεί να βρει κανείς σε κάθε τιμή. Υπάρχουν πολλές φθηνές pubs με καλά παραδοσιακά και διεθνή πιάτα. Τα κυρίως γεύματα κοστίζουν 5-7 ευρώ και τα αναψυκτικά 1- 3 ευρώ. Από την άλλη, υπάρχουν και τα ακριβά εστιατόρια, κυρίως στο κέντρο της πόλης. Εκεί, το κυρίως γεύμα κοστίζει περίπου 11- 18 ευρώ, ενώ ένα καλό μπουκάλι κρασί κοστίζει περίπου 10 ευρώ.

Σουπερμάρκετ: Φυσικά, το φαγητό και το ποτό είναι φθηνότερο στο σουπερμάρκετ. Ένα λίτρο κρασί κοστίζει 2,50 ευρώ, ένα κουτάκι μπύρας από 0,50 ευρώ, μια φραντζόλα ψωμί περίπου 1,50 ευρώ και μια κατεψυγμένη πίτσα, κατά μέσο όρο 2,50 ευρώ.

Εκπτώσεις: Πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες, κάποια μαγαζιά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς προσφέρουν φοιτητικές εκπτώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, αρκετές σχολές εκμάθησης γλωσσών κάνουν επίσης ειδικές προσφορές.

Στέγαση: Ο κανόνας στη Βιέννη είναι να ζει κανείς σε διαμέρισμα. Βέβαια, υπάρχουν και διαθέσιμα σπίτια, αλλά συνήθως βρίσκονται στα προάστια της πόλης. Τα έξοδα ενοικίου υπολογίζονται ανά τετραγωνικό μέτρο, με μια γενική τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο που εξαρτάται από την κατάσταση του διαμερίσματος και την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Ενδεικτικά, ένα διαμέρισμα με 1 υπνοδωμάτιο στο κέντρο της πόλης μπορεί να κοστίζει 715 ευρώ το μήνα, ενώ μακριά από το κέντρο 517 ευρώ. Αντίστοιχα, το ενοίκιο ενός διαμερίσματος με 3 υπνοδωμάτια στο κέντρο της πόλης μπορεί να ανέρχεται στα 1500 ευρώ μηνιαίως, ενώ σε πιο απομακρυσμένες από το κέντρο περιοχές στα 1000 ευρώ. Τα διαμερίσματα είναι η πιο οικονομική επιλογή, ωστόσο υπάρχουν και τα ξενοδοχεία. Ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων μπορεί να κοστίζει 50- 80 ευρώ τη βραδιά κι ένα τεσσάρων αστέρων, 90- 120.

Ενδεικτικές τιμές για περισσότερα προϊόντα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Προσοχή στα ΑΤΜ, καθώς δεν μπορεί κάποιος να κάνει 24 ώρες το 24ωρο ανάληψη. Η πληρωμή γίνεται συνήθως με μετρητά και οι πιστωτικές κάρτες συχνά δε γίνονται δεκτές.

Κίνδυνοι-ενοχλήσεις

Η Βιέννη είναι πολύ ασφαλής πόλη και, εν γένει, οι γυναίκες και οι άντρες δεν κινδυνεύουν όταν περπατούν τη νύχτα. Ωστόσο, καλό θα ήταν να προσέξει κανείς τα εξής:

Στον σταθμό Karlsplatz και στην οδό Gumpendorfer μπορεί να υπάρχουν ενοχλητικοί το βράδυ.

Το Prater, το Praterstern και η Ausstellungsstrasse θα ήταν καλό να αποφεύγονται τη νύχτα.

Το Gürtel καλό θα ήταν να αποφεύγεται και οι σταθμοί ανάμεσα σε Margareten και Wiedner Gürtel μπορεί συχνά να είναι βρώμικοι.

Εμπειρίες φοιτητών

Παρακάτω θα βρείτε 2 βίντεο που περιλαμβάνουν εμπειρίες φοιτητών όσον αφορά τη Βιέννη, καθώς κι ένα slideshow  με μια πολύ συνοπτική, αλλά ουσιώδη περιγραφή της πόλης.

https://www.youtube.com/watch?v=BHEo3u225YU

https://www.youtube.com/watch?v=8ur-ADTJ6V0

https://www.youtube.com/watch?v=ccgzSsHjJIU

Φοιτητική ζωή στο Salzburg

Το Salzburg είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας, με πληθυσμό γύρω στους 150.000 κατοίκους. Εδώ γεννήθηκε ο Mozart. Ανήκει στην εύκρατη ζώνη και το κλίμα χαρακτηρίζεται κάτι ανάμεσα σε ωκεάνιο και υγρό ηπειρωτικό, με μια μέση θερμοκρασία Χειμώνα στους 3 βαθμούς και Καλοκαιριού στους 24. Λόγω των βουνών που το περικυκλώνουν και του ποταμού Salzach, θεωρείται μια από τις πιο πράσινες πόλεις της Ευρώπης! Το αλάτι έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής, εξ ου και το όνομά της: Salz= αλάτι και Burg= κάστρο. Η παλιά πόλη του Salzburg αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, ιδίως για το φρούριο που δεσπόζει στην κορυφή της, το οποίο άρχισε να χτίζεται το 11ο αιώνα και ολοκληρώθηκε τον 16ο. Στην πόλη αυτή, βρίσκεται ένα καλό πανεπιστήμιο και ποικιλία δραστηριοτήτων, αφού υπάρχουν πολλά μπαρ, πολιτιστικά ιδρύματα και δυνατότητα διεξαγωγής χειμερινών σπορ.

Πρόκειται για μια πόλη γοητευτική και γραφική, με όλες τις ανέσεις μια μοντέρνας βιομηχανικής πόλης. Τις ζεστές ημέρες, οι φοιτητές απολαμβάνουν να ξεκουράζονται δίπλα στον ποταμό Salzach, να κάνουν βόλτες στα σοκάκια της παλιάς πόλης και να περπατούν σε ένα από τα πολλά δημόσια πάρκα. Το Καλοκαίρι, μπορεί κανείς να κολυμπήσει σε μια από τις πολλές όμορφες λίμνες. Κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, διοργανώνονται και μέσω του Πανεπιστημίου πολλά σπορ και κυρίως, σκι.

Αξιοθέατα στο Salzburg

Οχυρό Hohensalzburg

Το κάστρο αυτό χτίστηκε πριν από πάνω από 900 χρόνια, αρχικά για την ασφάλεια των αρχιεπισκόπων. Ταυτόχρονα, στέγαζε ένα στρατόπεδο και μια φυλακή. Το εσωτερικό του μουσείου έχει διακοσμηθεί με επιβλητικά γοτθικά γλυπτά, πίνακες και τοιχογραφίες. Μπορεί κανείς να το επισκεφτεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η πρόσβαση είναι εύκολη, καθώς μπορείς να φτάσεις εκεί και μέσω ενός μονοπατιού με τα πόδια, αλλά και με σιδηρόδρομο.

Hagenauer House

Εδώ, από το 1747 έως το 1773 διέμεναν ο Leopold και η Anna Maria Mozart, οι οποίοι, στις 27 Ιανουαρίου 1756, έφεραν στον κόσμο το παιδί τους, τον Wolfgang Amadeus Mozart. Στο χώρο λειτουργεί μουσείο για τον Mozart. Στα σπουδαιότερα εκθέματα ανήκουν το βιολί που είχε ο συνθέτης στην παιδική του ηλικία, καθώς επίσης και γράμματα της οικογένειάς του. Το 1773, η οικογένεια Mozart μετακόμισε στο Mozarts Wohnhaus στη Markartplatz, το οποίο επίσης αποτελεί ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης.

Ζωολογικός Κήπος

Περίπου 1200 ζώα (140 είδη), ανάμεσά τους ο λευκός ρινόκερος, οι γύπες που πετούν ελεύθερα και οι αντιλόπες μπορούν να εξερευνηθούν σε μικρή περίοδο χρόνου στον εν λόγω ζωολογικό κήπο, όπου διοργανώνονται και πολλές εκπαιδευτικές εκδρομές.

Μουσεία

Στο Salzburg υπάρχει πληθώρα μουσείων. Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Τεχνολογίας μπορείς να δεις πώς ήταν ο κόσμος αιώνες πριν, όταν, για παράδειγμα, υπήρχαν οι δεινόσαυροι. Επιπλέον, υπάρχει ένα μεγάλο ενυδρείο με πολλά είδη ψαριών, αλλά και ένας χώρος όπου γίνεται ένα, κατά κάποιο τρόπο, ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα και τις λειτουργίες του. Πώς βλέπουμε; Πώς ακούμε; Πώς μυρίζουμε;  Πώς λειτουργεί η καρδιά και οι πνεύμονές μας; Λίγα μόνο ερωτήματα που απαντώνται με την επίσκεψη στο μουσείο αυτό.

Άλλο ένα ενδιαφέρον μουσείο είναι αυτό της Μοντέρνας Τέχνης, που απαρτίζεται από δύο κτήρια σε δύο θεαματικές περιοχές. Η έκθεση των δύο κτηρίων απλώνεται σε περίπου 3000 τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει εκθέματα του 20ού και του 21ου αιώνα. Επίσης, στεγάζει την αυστριακή φωτογραφική γκαλερί με πάνω από 17000 φωτογραφικά έργα.

Ακόμη ένα σημαντικό μουσείο είναι το Salzburg Museum στην πλατεία Mozart. Βρίσκεται εκεί από το 2007, περιέχει ποικίλα αντικείμενα τέχνης και προσφέρει καλαίσθητες παρουσιάσεις και εγκαταστάσεις multimedia. Γενικά, αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη ότι ένα μοντέρνο μουσείο μπορεί όχι μόνο να πληροφορήσει, αλλά και να ψυχαγωγήσει τους επισκέπτες του.

Το Toy Museum εκθέτει παλαιά αντικείμενα και γνωστοποιεί παλαιές δραστηριότητες παιχνιδιού. Πέραν τούτου, οι μικροί επισκέπτες μπορούν να παίξουν με αυτοκινητάκια, να μπουν στο σκοτεινό δωμάτιο και γενικώς, να απολαύσουν ξέγνοιαστο και πρωτότυπο παιχνίδι.

Stiegl – Ο κόσμος της ζυθοποιίας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μουσείο μπύρας. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα είδη μπύρας που παράγει η Αυστρία, να μεταβούν στον πύργο μπύρας και να προμηθευτούν κάποια σπάνια είδη του ποτού αυτού.

Hellbrunn

Στα νότια προάστια του Salzburg, θα βρει κανείς το Hellbrunn, ένα παλάτι που οπωσδήποτε αξίζει μια επίσκεψη. Πολύ πράσινο, εξαιρετική θέα και σπάνια ζώα συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο. Αυτό, όμως, που κάνει ξεχωριστό το συγκεκριμένο μέρος είναι τα trick fountains. Εντυπωσιακό δείγμα των ασύλληπτων σχηματισμών των σιντριβανιών αυτών παρουσιάζεται στο ακόλουθο βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=–b3fA_U7do

Salzburg card

Η κάρτα αυτή είναι ουσιαστικά το κλειδί για τη διαμονή στο Salzburg. Προσφέρει δωρεάν είσοδο σε μουσεία, εκπτώσεις σε χώρους διασκέδασης και μέσα μεταφοράς. Γι’ αυτό, μην παραλείψετε να την προμηθευτείτε.

Μεταφορές

Το σύστημα μεταφορών είναι εξαιρετικά αποδοτικό και οργανωμένο. Έτσι, η μετακίνηση στην πόλη είναι πολύ εύκολη. Τα λεωφορεία κινούνται πολύ συχνά και προς όλες τις κατευθύνσεις, ωστόσο υπάρχει και η εναλλακτική της μετακίνησης με ποδήλατο, συνήθεια που υιοθετούν οι περισσότεροι. Οι ενοικιάσεις ποδηλάτων για φοιτητές είναι ιδιαιτέρως οικονομικές.

Κόστος ζωής

Γενικώς, ένα κυρίως πιάτο σε εστιατόριο κοστίζει γύρω στα 11 ευρώ, μια μπύρα γύρω στα 3,50, ένας καπουτσίνο κι ένα αναψυκτικό γύρω στα 3. Βέβαια, οι τιμές είναι πολύ φθηνότερες στα σουπερμάρκετ. Ενδεικτικά, 1,12 ευρώ κοστίζει το 1 λίτρο γάλα, 2 ευρώ το 1 κιλό ρύζι, 3,50 τα 12 αβγά, 1,50 η μπύρα, 3- 4 ευρώ τα φρούτα.

Σχετικά με τη μετακίνηση, ένα εισιτήριο λεωφορείου κοστίζει περίπου 2,50 ευρώ, ενώ η μηνιαία κάρτα 50.

Όσον αφορά τα έξοδα ενοικίου, 1 διαμέρισμα με 1 υπνοδωμάτιο στο κέντρο της πόλης κοστίζει περίπου 630 ευρώ το μήνα, ενώ στα προάστια της πόλης 410 ευρώ. Επιπροσθέτως, 1 διαμέρισμα με 3 υπνοδωμάτια στο κέντρο της πόλης μπορεί να ανέλθει στα 1300 ευρώ, ενώ στα προάστια στα 1050.

Για περισσότερες ενδεικτικές τιμές, μπορείτε να μεταβείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.numbeo.com/cost-of-living/city_result.jsp?country=Austria&city=Salzburg

Ωστόσο, όσον αφορά τους φοιτητές, το πανεπιστήμιο του Salzburg, στα δίδακτρα που απαιτεί,  συμπεριλαμβάνει τη στέγαση και τα περισσότερα από τα γεύματα των φοιτητών.

Στέγαση

Υπάρχουν πολλές επιλογές στέγασης στο Salzburg. Η απόφαση που θα πάρει κάποιος σχετικά με τη στέγασή του είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς καθορίζει, κατά κάποιον τρόπο, το πώς θα περάσει κατά τη διάρκεια της παραμονής του σε μια ξένη χώρα.

Διαμονή σε φοιτητική εστία

Η φοιτητική εστία της πόλης απέχει 15 λεπτά με τα πόδια από το πανεπιστήμιο. Ο φοιτητής που θα μείνει εκεί θα μοιραστεί ένα διπλό δωμάτιο με κάποιον άλλο φοιτητή ή, κατόπιν αιτήματος και καταβολής έξτρα ποσού, θα μείνει μόνος του. Οι σπουδαστές ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στην ορχήστρα, τη χορωδία και άλλα κοινωνικά γκρουπ.  Οι ανέσεις που παρέχονται είναι οι εξής: ξεχωριστό μπάνιο, σαλόνι, βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, δωμάτιο μουσικής πρόβας, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα σε κάθε όροφο, πλυντήρια, γήπεδο βόλεϊ και ποδοσφαίρου.

Διαμονή σε οικογένεια

Πρόκειται για τακτική που δεν είναι τόσο οικεία στους Έλληνες, αλλά αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, αν τα παιδιά μιας οικογένειας έχουν μεγαλώσει και φύγουν από το πατρικό τους, τα δωμάτιά τους θα είναι κενά. Τότε, η εκάστοτε οικογένεια πολύ συχνά αποφασίζει να τα διαθέσει έναντι ενοικίου σε φοιτητές! Υπάρχει μέριμνα, ώστε οι φοιτητές που είναι σε αρχικό επίπεδο όσον αφορά την εκμάθηση γερμανικών, να μένουν σε σπίτια των οποίων οι ιδιοκτήτες μπορούν να συνεννοηθούν και στα αγγλικά.

Άλλες επιλογές στέγασης

Οι φοιτητές έχουν επίσης τη δυνατότητα να μοιραστούν ένα διαμέρισμα. Τα άτομα που δεν αισθάνονται άνετα να μείνουν σε εστία ή στο σπίτι κάποιας οικογένειας, για παράδειγμα, τα παντρεμένα ζευγάρια, ενθαρρύνονται να ζητήσουν μια εναλλακτική λύση, την οποία θα φροντίσει να βρει το προσωπικό του πανεπιστημίου, το οποίο γενικά φροντίζει και βοηθά τους φοιτητές, ώστε να προβούν στη σωστή επιλογή στέγασης.

Σε κάθε περίπτωση, οι αυστριακές οικογένειες αναγνωρίζουν ότι οι φοιτητές είναι νέοι άνθρωποι, που βγαίνουν, ξενυχτούν και χαίρονται τη ζωή. Οπότε, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι δε θα υπάρχουν «προβλήματα ανεξαρτησίας». Βεβαίως, θα πρέπει οι φοιτητές να δείχνουν τον ανάλογο σεβασμό. Για παράδειγμα, να γυρνούν στο σπίτι χωρίς να κάνουν φασαρία, μετά από ένα βραδινό πάρτι και να διατηρούν το χώρο στον οποίο κινούνται καθαρό.

Φαγητό και ποτό

Μην παραλείψετε να γευτείτε το σνίτσελ που παρασκευάζουν αριστοτεχνικά και σε αυτή την πόλη, το λουκάνικο, το στρούντελ μήλου, τα σοκολατάκια Mozart και τα ψωμάκια Pretzel. Όσον αφορά το ποτό, το γνωστό μας Red Bull, είναι αυστριακή ανακάλυψη και συνηθίζεται να καταναλώνεται από πολλούς φοιτητές στο Salzburg, ειδικά όταν πρέπει να μελετήσουν πολύ και χρειάζονται ενέργεια. Φυσικά, οι μπύρες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας του Salzburg, αλλά η πόλη φημίζεται και για το κρασί της και ιδίως, το Degustation.

Ακολουθεί ένα εντυπωσιακό timelapse του Salzburg:

https://www.youtube.com/watch?v=psOnUZPxTwg

Αδιαμφισβήτητα, λοιπόν, η ζωή στην Αυστρία και, ιδίως, στις 2 αυτές πόλεις της έχει να προσφέρει πολλά στον φοιτητή και να τον γεμίσει με εμπειρίες ζωής. Κλείνοντας, χρήσιμο θα ήταν να αναφερθούν και κάποιοι από τους «καλούς τρόπους» των κατοίκων της Αυστρίας, που θα ήταν καλό να γνωρίζει κάποιος, ώστε να ενσωματωθεί ευκολότερα.

Το… savoir vivre

Υπάρχουν πολλά κλισέ για τους Αυστριακούς. Λέγεται πως είναι χαλαροί, αλλά ταυτόχρονα κακοδιάθετοι. Ο κανόνας είναι ότι αν κάποιος «παραστρατήσει», θα φροντίσουν να του το επισημάνουν. Έτσι, αν περάσεις τον δρόμο όταν η ένδειξη του φωτεινού σηματοδότη είναι κόκκινη, αυτοί που δεν το εγκρίνουν θα σε κάνουν να καταλάβεις την άποψή τους. Γενικά, οι Αυστριακοί είναι πολύ προσιτοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Προσοχή στον πληθυντικό ευγενείας (du και Sie). Χρησιμοποιήστε πληθυντικό όταν απευθύνεστε σε ανθρώπους πιο μεγάλους από εσάς. Βέβαια, στα πανεπιστήμια, πολλές φορές χρησιμοποιείται ενικός ακόμα και προς τον καθηγητή. Παρατηρήστε κάποιον συμφοιτητή σας για πρότυπο.

Η χειραψία είναι ο τρόπος χαιρετισμού και στην Αυστρία. Βγάλτε και τα δύο χέρια από τις τσέπες σας και κοιτάξτε το άλλο άτομο στα μάτια.

Πείτε «Hello», «Guten Tag» (καλημέρα) όταν εισέρχεστε σε ένα μικρό μαγαζί.

Η ακρίβεια είναι πολύ σημαντική στην Αυστρία. Γι’ αυτό, φροντίστε να είστε στην ώρα σας και αν αυτό δε συμβεί ζητήστε συγγνώμη.

Όταν κάποιος σας προσκαλέσει σε δείπνο, να είστε ακριβείς στο ραντεβού σας και να του προσφέρετε ένα μικρό δώρο, όπως, για παράδειγμα, λουλούδια ή ένα μπουκάλι κρασί. Πείτε «Guten Appetit» (καλή όρεξη) πριν ξεκινήσετε το φαγητό σας. Κρατήστε τα χέρια σας, αλλά όχι τους αγκώνες σας στο τραπέζι.

Στα εστιατόρια και στα μπαρ, το service δεν περιλαμβάνεται στον λογαριασμό. Το προσωπικό θα περιμένει περίπου το 10%.

Πάντως, οι Αυστριακοί κατανοούν τα όποια λάθη των ατόμων που προέρχονται από το εξωτερικό. Γι’ αυτό, μην ανησυχείτε… Προετοιμαστείτε κατάλληλα, φορέστε το πιο καλό σας χαμόγελο, ντυθείτε με την πιο ευχάριστη διάθεση και απολαύστε την εμπειρία!

Δείτε και τα Πανεπιστήμια της Αυστρίας που αναγνωρίζονται στην Ελλάδα από το ΔΟΑΤΑΠ.