μεταπτυχιακά Erasmus

Της Ευγενίας Πάταρα

Κοινά μεταπτυχιακά Erasmus mundus: Τι προσφέρεται

Τα κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών αποτελούν ένα πρόγραμμα υψηλού επιπέδου διεθνούς μάθησης 60, 90 ή 120 διδακτικών (ακαδημαϊκών) μονάδων ECTS, διάρκειας από 12 έως 24 μηνών. Τα κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών πραγματοποιούνται από όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των διαφόρων χωρών του προγράμματος Erasmus+ αλλά και από άλλους, εκπαιδευτικούς και μη, φορείς, οι οποίοι αναπτύσσουν τα ενδιαφέροντά τους στα επαγγελματικά πεδία που καλύπτει το πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών.

Για την πραγματοποίηση του προγράμματος αυτού, λοιπόν, πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον τρία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα εγκατεστημένα σε χώρες του προγράμματος Erasmus+. Εκτός από αυτά, μπορούν να συμμετέχουν και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα εγκατεστημένα σε χώρες του προγράμματος ή σε χώρες εταίρους, ενώ μέρος των σπουδών μπορεί να πραγματοποιείται σε εκπαιδευτικό ίδρυμα μιας χώρας εταίρου. Επιπλέον, τα κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών παρέχουν χρηματοδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση υποτροφίες σε αριστούχους φοιτητές παγκοσμίως, ώστε να καλύψουν τα έξοδα μεταφοράς, το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα και τα έξοδα διαμονής κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού προγράμματος.

Για να λάβει ένας φοιτητής αυτή την υποτροφία, όμως, θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Αρχικά, βασικό κριτήριο είναι να έχει επιλεχθεί για να συμμετέχει στα κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που οργανώνονται από το πρόγραμμα Erasmus+. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι κάτοχος προπτυχιακού τίτλου σπουδών ή οποιουδήποτε άλλου ισοδύναμου τίτλου. Αυτή η προϋπόθεση είναι απαραίτητο να ισχύει τη στιγμή της υποβολής της αίτησης για την υποτροφία. Ωστόσο, κάποια προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών έχουν αποφασίσει να δέχονται αιτήσεις για υποτροφία και από φοιτητές, οι οποίοι βρίσκονται στην τελευταία χρονιά φοίτησης στον προπτυχιακό τίτλο σπουδών τους. Ο συμμετέχων στο πρόγραμμα δεν είναι δυνατό να αιτηθεί υποτροφία για περισσότερα από τρία μεταπτυχιακά προγράμματα σε μια χρονιά ούτε να αιτηθεί για περαιτέρω υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές εάν έχει ήδη λάβει στο παρελθόν υποτροφία για μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

Κάθε χρόνο, 13 με 20 δικαιούχοι υποτροφίας επιλέγονται να λάβουν μέρος σε ένα από τα κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Erasmus+ και ένα ποσοστό του 75% το λιγότερο δίνεται σε υποψηφίους από τις χώρες εταίρους. Κατά την παραμονή των υποτρόφων για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό, δεν είναι δυνατό αυτοί να πραγματοποιούν έρευνα ή σπουδές εκτός του προγράμματος που είναι εγγεγραμμένοι. Σε περίπτωση εξαίρεσης, θα πρέπει να είναι δικαιολογημένη η αντίστοιχη δράση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και τις ημερομηνίες έναρξης του εκάστοτε προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, μεταβείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/library/emjmd-catalogue_en

ή http://eacea.ec.europa.eu/erasmus_mundus/results_compendia/selected_projects_action_1_master_courses_en.php

Κοινά μεταπτυχιακά Erasmus Mundus: Η αναγνώριση των τίτλων

Ένα ζήτημα αποτελεί εάν ο μεταπτυχιακός τίτλος που αποκτάται αναγνωρίζεται στις χώρες προέλευσης του μεταπτυχιακού φοιτητή. Ο τίτλος εκδίδεται τουλάχιστον και από τις δύο συμμετέχουσες χώρες, οπότε και αναγνωρίζεται αυτόματα από αυτές. Για τις τρίτες χώρες, η αναγνώριση εξαρτάται από τις διακρατικές συμφωνίες που έχουν γίνει και συνιστάται σε κάθε φοιτητή να θέτει το ερώτημα περί αναγνώρισης στον εκάστοτε αρμόδιο εθνικό φορέα (στην Ελλάδα ο ΔΟΑΤΑΠ).

Κοινά μεταπτυχιακά Erasmus Mundus: Δάνεια για τις μεταπτυχιακές σπουδές

Τα δάνεια για μεταπτυχιακές σπουδές προορίζονται για φοιτητές που σπουδάζουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα, η οποία δεν είναι ούτε η χώρα κατοικίας τους ούτε η χώρα στην οποία απέκτησαν πρόσβαση στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Για να δικαιούται κανείς αυτό το δάνειο πρέπει να είναι κάτοικος μιας από τις χώρες του προγράμματος Erasmus+. Τα ποσά των δανείων φτάνουν το ανώτερο τα 12.000 ευρώ για μεταπτυχιακές σπουδές ενός έτους και τα 18.000 ευρώ για μεταπτυχιακές σπουδές διάρκειας δύο ετών.

Οι αιτήσεις για τα δάνεια υποβάλλονται στην εθνική τράπεζα κάθε χώρας ή στα γραφεία δανείων φοιτητών. Ωστόσο, η λίστα με τις τράπεζες και τα κατά τόπους γραφεία που δέχονται σχετικές αιτήσεις δεν είναι ακόμη διαθέσιμη, καθώς οι ανάλογες συμφωνίες και συζητήσεις δεν  έχουν ολοκληρωθεί. Έτσι, τα πρώτα δάνεια αναμένεται να δοθούν μέσα στο 2015.

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!