Εύκολες και περίεργες ξένες γλώσσες

Άρτεμις Γιαννακοπούλου

Απαραίτητη γνώση… Επαφή με πολιτισμούς και ανθρώπους… Επικοινωνία… Όλα αυτά είναι οι ξένες γλώσσες και για εμάς που τις αγαπάμε λίγο πιο πολύ από τους υπόλοιπους, είναι και πολλά περισσότερα.

Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας αποτελεί προσωπικό εσωτερικό πλούτο και ταυτόχρονα, μια πρόκληση με στόχο την κατάκτηση μιας γνώσης που σου ανοίγει νέους ορίζοντες και νέα πεδία. Τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά και τα γερμανικά είναι οι ξένες γλώσσες που επιλέγουν κατά κανόνα οι Ευρωπαίοι, με χιλιάδες άλλες ξένες γλώσσες να αποτελούν τα «αουτσάιντερς» των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών. Τα τελευταία χρόνια, γλώσσες όπως τα τουρκικά, τα ρωσικά, τα αραβικά και τα κινέζικα κερδίζουν ραγδαία έδαφος, χωρίς αυτό να αναιρεί το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ακόμα γλώσσες, τις οποίες δεν γνωρίζει κάποιος και, κατά συνέπεια, δεν επιθυμεί και να μάθει.  Τα παραδείγματα είναι πολλά και οι εναλλακτικές για κάποιον που επιθυμεί να μάθει μια νέα και όχι τόσο τετριμμένη ξένη γλώσσα είναι πάρα πολλές και… ορίστε παρακάτω κάποιες από αυτές. Διαλέξτε και καλή αρχή!!!

Tα… παρεξηγημένα πορτογαλικά

Για πολλούς και ειδικότερα για εκείνους που μιλούν ισπανικά, τα πορτογαλικά είναι κάτι σαν  «βλάχικα ισπανικά». Η γλώσσα, όμως, αυτή κάθε άλλο παρά αδιάφορη περνάει, αφού αποτελεί την επίσημη γλώσσα όχι μόνο της Πορτογαλίας, αλλά  της Βραζιλίας, της Αγκόλας, της Μοζαμβίκης, του Πράσινου Ακρωτηρίου, της Γουινέας-Μπισσάου και του Σάο Τομέ ε Πρίνσιπε, ενώ είναι η 6η ευρύτερα ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο με ομιλητές της σε κάθε ήπειρο.

Τα πορτογαλικά μοιάζουν πολύ με τα ισπανικά και θεωρούνται από τις πιο εύκολες ξένες γλώσσες για να μάθει κανείς, με εύκολη γραμματική. Ως καθαρά λατινογενής γλώσσα, έχει το ίδιο ακριβώς αλφάβητο με τα γαλλικά και τα ιταλικά, επομένως μοιάζουν οικεία σε εμάς, πράγμα που θα το διαπιστώσει κανείς από τα πρώτα κιόλας μαθήματα, αφού θα καταλαβαίνει λέξεις και δε θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να καταλάβει το νόημα ενός κειμένου.

Λόγω του μεγάλου αριθμού του πορτογαλόφωνου κόσμου, πολλά άρθρα, μελέτες αλλά και σημαντικά συγγραφικά και λογοτεχνικά έργα έχουν γραφτεί στη γλώσσα αυτή και μην ξεχνάμε και τις τηλεοπτικές σειρές που εμείς έχουμε εσφαλμένα ονομάσει  «βραζιλιάνικα».

Η γλώσσα του Ρονάλντο, του καρναβαλιού του Ρίο Ντε Τζανέιρο, της καποέιρα και της σάμπα, των ποιητών Καμόες, Πεσσόα αλλά και της γραφικότατης και πανέμορφης πόλης του Πόρτο είναι χωρίς καμία αμφιβολία μια γλώσσα που κάθε άλλο παρά ασυγκίνητο μπορεί να σε αφήσει όσο την μαθαίνεις και την ανακαλύπτεις.

Τα… γειτονικά βουλγαρικά

Τα βουλγαρικά, ως μια ξένη γλώσσα, σε πρώτο άκουσμα, μάλλον δεν πείθουν κάποιον εύκολα, ιδιαίτερα συγκριτικά με τα mainstream πια ρωσικά, τα οποία κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Η χώρα μας, άλλωστε, έχει ιδιαίτερα στενές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με την γειτονική χώρα, παρά τις διαφορές που έχουμε ως πολιτισμοί και κουλτούρες, ενώ ανήκουμε και οι δύο στις χώρες των Βαλκανίων.

Η βουλγαρική γλώσσα, όπως και η ρουμανική, είναι μια καλή εναλλακτική επιλογή για κάποιον που θέλει να μάθει μια καινούρια ξένη γλώσσα όπως τα ρωσικά, δεν θέλει,  όμως, να επιλέξει ΚΑΙ αυτός τα ρωσικά. Μοιάζουν εξαιρετικά με τα ρωσικά, τόσο στη γραμματική όσο και στο λεξιλόγιο, είναι βασικά σχεδόν ίδια! Για τον μαθητή που μπορεί να ανταπεξέλθει στην δύσκολη γραμματική και τη σύνθετη προφορά, η οποία είναι εντελώς ξένη σε εμάς, τα βουλγαρικά θα τον ανταμείψουν χωρίς αμφιβολία. Για τον λόγο αυτό, μαθαίνοντας κάποιος βουλγαρικά, μπορεί αργότερα με μεγάλη ευκολία να μάθει ρωσικά.

Τα… σκανδιναβικά  σουηδικά

Δανέζικα, σουηδικά, νορβηγικά. Οι βόρειες χώρες, οι λεγόμενες σκανδιναβικές, έχουν τρεις διαφορετικές ομιλούμενες γλώσσες με τα σουηδικά να αποτελούν την κυρίαρχη, καθώς ομιλείται από περισσότερα από 10 εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελούν  την πρώτη επιλογή για κάποιον που επιθυμεί να μάθει μία από αυτές τις ξένες γλώσσες. Μπορεί να μην είναι η πιο εύκολη ξένη γλώσσα, αλλά σίγουρα δεν είναι και η δυσκολότερη.

Η Σουηδία αποτελεί επαγγελματικό παράδεισο για επαγγέλματα όπως αυτό του γιατρού και του μηχανικού, με τους ενδιαφερόμενους, όμως, να αναγκάζονται να μάθουν απαραιτήτως τη γλώσσα, η οποία μοιάζει με τα γερμανικά σε πολλά επίπεδα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η μέτριας δυσκολίας γραμματική και η απαιτητική προφορά της. Με την εκμάθηση των σουηδικών, τα οποία ομιλούνται μόνο στην Σουηδία, μπορεί κανείς αργότερα να μάθει δανέζικα- μια παραλλαγή των οποίων ομιλείται και στη Φινλανδία-, αλλά και νορβηγικά. Μην εκπλαγεί κάποιος όταν διαπιστώσει ότι το λεξιλόγιο των σουηδικών είναι πλούσιο σε λέξεις με ελληνικές ρίζες.

Τα… ινδικά χίντι

Η χίντι-ουρντού  είναι η επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Ινδίας και του Πακιστάν και η πιο ευρέως ομιλούμενη γλώσσα της Νότιας Ασίας. Προερχόμενη από την αραβική και την περσική γλώσσα, μπορεί να ακούγεται εξαιρετικά περίπλοκη, αλλά η γλώσσα χίντι περιλαμβάνει μόνο 46 χαρακτήρες, ενώ η εκδοχή της ουρντού έχει ακόμα λιγότερους, 35. Με γραμματικούς κανόνες που μοιάζουν με αυτούς των αγγλικών, οι μαθητές δεν δυσκολεύονται ιδιαίτερα να μάθουν μια γλώσσα η οποία αποτελεί πύλη για τον κόσμο της Ασίας, η οποία είναι εμπορική και οικονομική δύναμη για όλο τον πλανήτη.

Οι γνωστές ταινίες του Bollywood, αλλά και τα σπουδαία λογοτεχνικά και κινηματογραφικά έργα  της γλώσσας αυτής αποτελούν πηγές που αναδεικνύουν την σημασία της γλώσσας. Μαθαίνοντας κάποιος τα χίντι- ουρντού, μια σχετικά εύκολη ανατολική γλώσσα, μπορεί να επεκτείνει τις γνώσεις του μαθαίνοντας και άλλες γλώσσες που ομιλούνται σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας  με μεγάλη ευκολία.

Γιατί λοιπόν κινέζικα ή ιαπωνικά και όχι… ινδικά;

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!