ΕΚΕ: Μιλώντας για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

της Ευθυμίας Κωστάκη

Μία νέα “τάση” για τις επιχειρήσεις πλέον είναι η λεγόμενη ΕΚΕ, δηλαδή να εφαρμόζουν προγράμματα εταιρικής κοινωνική ευθύνης.

Ποια είναι, λοιπόν, αυτή η ευθύνη και γιατί την αναλαμβάνουν οι σύγχρονες επιχειρήσεις;

Ο όρος «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» αναφέρεται στην προσπάθεια μιας επιχείρησης να συμβάλει στην αντιμετώπιση διαφόρων περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων. Εφόσον οι επιχειρήσεις εξαρτώνται από την κοινωνία οφείλουν να αναγνωρίζουν και την ευθύνη που τους αναλογεί. Πρόκειται για εθελοντική δράση μιας επιχείρησης η οποία ξεφεύγει από τους νόμους. Στην ΕΚΕ, η επιχείρηση παίρνει πρωτοβουλίες και διοργανώνει δράσεις με δική της θέληση.

Βέβαια, με τη μεγάλη ανάπτυξη που έχουν τα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σήμερα, έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρείται απαραίτητο μία επιχείρηση να εφαρμόζει τέτοια προγράμματα. Δηλαδή, η ΕΚΕ έχει γίνει μία ανάγκη για τις επιχειρήσεις.

Οφέλη για τις επιχειρήσεις από την ΕΚΕ

Μην ξεχνάμε ότι μία επιχείρηση, όσο και να ενδιαφέρεται για τους πελάτες και τους εργαζόμενούς της ή για το περιβάλλον, για να συνεχίσει να υπάρχει πρέπει να έχει κέρδη. Για αυτόν τον λόγο, προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα της με την ΕΚΕ. Δείχνοντας την στάση αυτή, προσπαθεί να διατηρήσει τους πελάτες της κάνοντάς τους πιο πιστούς ή προσπαθεί να βρει και νέους πελάτες. Δεν είναι καθόλου παράλογο κάποιος να προτιμήσει να αγοράσει κάτι από μία επιχείρηση επειδή θεωρεί αρκετά καλό ένα πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης που εφάρμοσε. Αρκετές φορές προβάλλονται και σαν διαφήμιση της επιχείρησης αυτά τα προγράμματα. Ακόμα, ενημερώνουν τους ακόλουθούς τους σχετικα με αυτά, στα διάφορα κοινωνικά μέσα που χρησιμοποιούν.

Οι 4 ομάδες προσφοράς

Κοινωνία

Η επιχείρηση καθώς έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, προσφέρει έμπρακτα πίσω σε αυτή. Οι τρόποι είναι πολλοί, με δράσεις οι οποίες έχουν σχέση με την εκπαίδευση, την υγεία ή τον πολιτισμό. Δίνεται βοήθεια στις ομάδες που το έχουν ανάγκη τοπικά ή παγκόσμια. Για παράδειγμα, για φυσικές καταστροφές, φτώχεια και ανθρωπιστική κρίση. Μπορεί να υποστηρίξει και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, να δώσει χρηματικές χορηγίες και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να συμμετέχουν σε πολιτικές διαδικασίες.  

Περιβάλλον

Ο κόσμος μας αλλάζει με τα διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα και τη κλιματική αλλαγή να απειλούν τον πλανήτη μας. Ξεφεύγοντας από τα όρια της νομοθεσίας μερικές επιχειρήσεις οργανώνουν δενδροφυτεύσεις, έχουν τη φιλοσοφία της πράσινης ανάπτυξης, υποστηρίζουν την ανακύκλωση ή προσπαθούν να βρουν διαφορετικά υλικά κατασκευής των προϊόντων τους. Σε αυτό το “mood” είναι και τα καλλυντικά cruelty-free τα οποία δεν δοκιμάζονται σε ζώα.

Πελάτες

Η επιχείρηση πρέπει να έχει ειλικρινείς σχέσεις με τους πελάτες της. Αυτό αφορά τα συστατικά που έχουν τα προϊόντα της και τα οφέλη τα οποία αυτά έχουν για τους πελάτες τους. Αυτό ισχύει και για τη διαφήμιση, να είναι δηλαδή υπεύθυνη και να μην παρουσιάζει ψεύτικα στοιχεία. Τα προϊόντα να μην βλάπτουν την υγεία αυτών που τα αγοράζουν και να αναφέρουν οποιαδήποτε παρενέργεια.

Εργαζόμενοι

Είναι σίγουρο ότι χωρίς τους εργαζόμενους της μία επιχείρηση δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, μπορεί στο μέλλον να γίνεται αλλά όχι τώρα. Όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις δίνουν στους εργαζόμενους τους ίσες ευκαιρίες χωρίς διακρίσεις. Προσφέρουν ασφάλιση και δυνατότητες επιμόρφωσης. Κάποιοι ακόμα δίνουν δωρεάν συμμετοχή σε αθλητικούς ομίλους ή δίνουν επιδόματα σε γονείς με μικρά παιδιά.

Ανεξάρτητα από τα κίνητρα για τα οποία μία επιχείρηση εφαρμόζει την ΕΚΕ τα αποτελέσματά της στον κόσμο δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε. Αλλά, δεν αρκεί αυτό. Και εμείς πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα τον κόσμο καλύτερο!

Δείτε επίσης!

Επιχειρηματίας από το…σπίτι!

Όταν η δουλειά γίνεται ταξίδι!

Start up επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Μεταπτυχιακά στην Ολλανδία: Πλήρης οδηγός

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!