Ταινίες που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα!

της Ευρυδίκης Μπακαλίδου

Ο κινηματογράφος μας έχει προσφέρει ανά δεκαετίες πολλά αριστουργήματα. Άλλες ταινίες αποτελούν προϊόν φαντασίας και άλλες βασίζονται σε αληθινά γεγονότα. Δεν είναι τυχαίο ότι η ζωή «γράφει» τα καλύτερα σενάρια! Οι ταινίες μπορεί να είναι είτε ιστορικές, είτε βιογραφικές , είτε ρομαντικές, είτε αστυνομικές. Σε αυτό εδώ το άρθρο θα ασχοληθούμε με τις αστυνομικές. Οι ταινίες που ακολουθούν είναι ένα μικρό δείγμα των εγκλημάτων που συγκλόνισαν κατά περιόδους μεγάλο μέρος της υφηλίου.

JFK (1991)

Ένα πολιτικό θρίλερ που αποτελεί την καλύτερη κινηματογραφική μεταφορά της δολοφονίας του John Kennedy. Πιο συγκεκριμένα, ο πληρεξούσιος εισαγγελέας της περιοχής της Nέας Ορλεάνης ψάχνει και  ανακαλύπτει ότι υπάρχουν αρκετά ύποπτα στοιχεία σχετικά με την δολοφονία του Kennedy. Στον ρόλο του εισαγγελέα ο Kevin Costner.

Monster (2003) 

Βασίζεται στη ζωή της  Aileen Wuornos, που υποδύεται η Charlize Theron, μίας ιερόδουλης που κατέληξε να γίνει κατά συρροή δολοφόνος. Αφού κακοποιήθηκε σεξουαλικά και σωματικά παραιτήθηκε από το επάγγελμά της. Είναι, λοιπόν, απεγνωσμένη και ψάχνει χρήματα. Όμως, το ποινικό της μητρώο και η μη εξειδίκευση της στέκονται εμπόδιο. Οπομένως, επιστρέφει σε αυτό που έκανε και πριν, με τη μόνη διαφορά ότι εκτελεί τα θύματα της. Όλα τα θύματά ήταν άντρες που υποστήριζε ότι  πήγαιναν να τη βιάσουν ή την είχαν βιάσει και τους σκότωνε καθώς βρισκόταν σε αυτό-άμυνα.

Zodiac (2007)

Επίσημα έχει κατηγορηθεί ότι διέπραξε 6 φόνους, ο ίδιος ισχυριζόταν ότι ήταν υπεύθυνος για 37. Πρόκειται για τον Zodiac, τον κατά συρροή δολοφόνος που έδρασε στα τέλη του ’60 και τις αρχές του ’70 . Ντεντέκτιβ της αστυνομίας προσπαθούν να βρουν στοιχεία για τον δολοφόνο ο οποίος έστειλε μια κρυπτογραφημένη επιστολή στις  τοπικές εφημερίδες. Απασχόλησε και επηρέασε ιδιαίτερα τη ζωή των αστυνομικών αλλά και των δημοσιογράφων που τον κυνηγούσαν. Πρωταγωνιστούν οι Jake Gyllenhaal , Mark Ruffalo, Robert DowneyJr.

The Iceman (2012)

Ο Richard Kuklinski, που τον υποδύεται ο Michael Shannon, που  καταδικάστηκε για τη δολοφονία 5 ατόμων. Από το  1964-1986 σκότωσε πάνω από 100 ανθρώπους, ένας καθωςπρέπει οικογενειάρχης, ένας περιβόητος δολοφόνος και μέλος συμμορίας. Για πολλά χρόνια κρατούσε μυστικό το επάγγελμα του εκτελεστή από την οικογένειά του. Μέχρι που συνελήφθη το 1986, κανένα μέλος της οικογένειας του δε γνώριζε το αληθινό του επάγγελμα. Η ταινία παρουσιάζει την παιδική του ηλικία καθώς και πώς κατέληξε στη επιτέλεση των πράξεων αυτών.

True Story (2015)

Ο Christian Longo, που στη ταινία υποδύεται ο James Franco, είναι ένας καταζητούμενος του FBI καθώς σκότωσε τη γυναίκα και το παιδί του. Κρύβεται  στο Μεξικό χρησιμοποιώντας τη ταυτότητα του Michael Finkel, ενός  δημοσιογράφου. Όταν η εφημερίδα The Oregonian επικοινωνεί με τον Finkel για να γράψει τη δική του γνώμη σχετικά με την υπόθεση Longo, ο  φιλόδοξος δημοσιογράφος ιντριγκάρεται και αποφασίζει να γνωρίσει τον Longo στη φυλακή.

Spotlight (2015)

Η ταινία που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας για το 2015. Η ερευνητική δημοσιογραφική  ομάδα του Spotlight που ανήκει στην εφημερίδα Boston Globe, κυνηγά θέματα που μας αφορούν όλους. Το σημείο αναφοράς της ταινίας είναι το τι θεωρείται σωστή δημοσιογραφία. Όταν αποκαλύπτεται κολοσσιαίο σκάνδαλο παιδεραστίας μέσα στη Καθολική Εκκλησίας, κανείς δεν θα φοβηθεί να γράψει την αλήθεια. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Rachel McAdams, Mark Ruffalo, Michael Keaton, Liev Schreiber, John Slattery, Stanley Tucci.

Καλή απόλαυση!!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!