Tips για καλύτερα αποτελέσματα στις εξετάσεις

Της Δανάης Τσαντήλα

Aρχές Σεπτεμβρίου και η εξεταστική έχει ήδη αρχίσει: Μην απελπίζεσαι, όλα θα πάνε καλά, αρκεί να διαβάσεις με το σωστό τρόπο. Παρακάτω θα βρεις μερικά tips για να κάνεις το καλύτερο διάβασμα και κατ’ επέκταση να πετύχεις στις εξετάσεις.

Οργάνωσε το χρόνο και το χώρο σου

Tips για καλύτερα αποτελέσματαΊσως το θεωρείς ασήμαντο, όμως να είσαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να διαβάσεις σωστά και συγκεντρωμένα, εάν δεν κάνεις ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα οριοθετείς το χρόνο που θα αφιερώνεις για το κάθε μάθημα. Επίσης, είναι απαραίτητο να διαβάζεις σε ένα περιβάλλον καθαρό, με τον κατάλληλο φωτισμό, στο οποίο θα βρίσκονται τα απαραίτητα εργαλεία για τη μελέτη σου (π.χ. μαρκαδοράκια, τετράδια, στυλό, post-it). Έτσι, το διάβασμά σου θα είναι οργανωμένο και δε θα αποσπάται συνεχώς η προσοχή σου.

Υπογράμμισε τα σημαντικότερα

Η αλήθεια είναι ότι όσες φορές χρησιμοποίησα την τεχνική αυτή, θυμάμαι τον εαυτό μου να υπογραμμίζω ολόκληρο το βιβλίο, ωστόσο είμαι σίγουρη ότι μπορείς να τα καταφέρεις καλύτερα από μένα, αν επικεντρωθείς στα πολύ σημαντικά στοιχεία της ύλης σας (π.χ. ημερομηνίες,  ονόματα, και το κυριότερο λέξεις-κλειδιά). Έτσι, πριν καλά καλά το καταλάβεις θα έχεις αποκτήσει μια ιδέα για το περιεχόμενο της ύλης σου, ώστε στη συνέχεια να την μάθεις ακόμα πιο εύκολα.

Κράτα σημειώσεις

Πρόκειται για τον μακράν καλύτερο τρόπο διαβάσματος. Με το να κρατάς σημειώσεις σου δίνεται η δυνατότητα να συμπυκνώσεις την ύλη σου, χρησιμοποιώντας πιο απλό λεξιλόγιο, χωρίς περιττολογίες. To αποτέλεσμα; Σύντομα θα έχεις κατανοήσει έννοιες, ορισμούς και γεγονότα τα οποία, αν προσπαθούσες να τα μάθεις διαβάζοντας ξανά και ξανά το βιβλίο, χωρίς να τα απλοποιήσεις, θα έκανες ώρες ατέλειωτες.

Δημιούργησε τους δικούς σου νοητικούς χάρτες (mind mapping)

Tips για καλύτερα αποτελέσματαΟι νοητικοί χάρτες αποτελούν διαγράμματα τα οποία σε συνδυασμό με τις σημειώσεις σου θα σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς καλύτερα για τις εξετάσεις. Δημιουργώντας τους θα μπορείς να διαχωρίσεις στο μυαλό σου όσα σε μπερδεύουν (π.χ. αιτίες- συνέπειες, χρονική σειρά γεγονότων, διάφορες κατηγορίες). Έτσι, ειδικά αν είσαι οπτικός τύπος, μόλις σου ζητηθούν τέτοιου είδους στοιχεία στις εξετάσεις, θα σκέφτεσαι τον χάρτη-διάγραμμα και η απάντηση θα είναι παιχνιδάκι για εσένα!

Κουίζ – Ερωταπαντήσεις

Ένας καλός τρόπος επίσης για να αφομοιώσεις την ύλη των μαθημάτων, είναι να γράψεις τα σημαντικά κομμάτια της σε μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων. Έτσι, θα ξέρεις σε ποια ερώτηση απαντάει κάθε κομμάτι της ύλης, θα τα θυμάσαι ακόμα καλύτερα και θα είσαι προετοιμασμένος/η για την μορφή της εξέτασης των μαθημάτων.

Μελέτη περίπτωσης

Tips για καλύτερα αποτελέσματαΑξίζει να χρησιμοποιήσεις την τεχνική αυτή για να διευκολύνεις το διάβασμά σου, όταν πρέπει να μάθεις μια από αυτές τις θεωρίες, τις οποίες απορείς πως τις διατύπωσαν αυτοί που τις έβγαλαν. Αναζήτησε είτε σε βιβλία, είτε στο internet, παραδείγματα και μελέτες περιπτώσεων για κάθε θεωρία που σε δυσκολεύει. Έτσι θα καταλάβεις «τι θέλει να πει ο ποιητής» και θα σου είναι πιο εύκολο είτε να την αναπτύξεις, είτε να την αποδείξεις.

Παιχνίδια μνήμης

Είμαι σίγουρη ότι σoυ έχει τύχει πολλές φορές να πρέπει να μάθεις ονόματα και θεωρίες που απλά σου φαίνονται «βουνό». Τι μπορείς να κάνεις σ’ αυτήν την περίπτωση; Να εφαρμόσεις τα λεγόμενα παιχνίδια μνήμης. Συνδυάζοντας δηλαδή στοιχεία απ’ τα κομμάτια που πρέπει να μάθεις, με άλλα στοιχεία που σου είναι σίγουρα πιο οικεία και πιο εύκολο να τα θυμηθείς. Ένα κλασσικό παράδειγμα παιχνιδιού μνήμης είναι το στιχάκι “Ξανθό τσακάλι με το σκουφί”. Το χρησιμοποιούν δάσκαλοι του δημοτικού για να βοηθήσουν τα παιδιά να θυμηθούν τα ονόματα των ιδρυτών της Φιλικής εταιρείας (Εμμανουήλ Ξάνθο, τον Αθανάσιο Τσακάλωφ και τον Νικόλαο Σκουφά). Σίγουρα μοιάζει λίγο «παιδικό», όμως σοβαρά, ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει το ξανθό τσακάλι με το σκουφί;

Κάνε μικρές επαναλήψεις

Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι «η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως». Τι σημαίνει αυτό; Όταν μαθαίνεις κάτι είναι 99,9999% σίγουρο ότι μέσα σε 1-2 μέρες θα το ξεχάσεις εάν δεν το ξαναδιαβάσεις. Εάν θέλεις λοιπόν να «συντηρήσεις» τη γνώση σου, κάνε καθημερινές, μικρές και γρήγορες επαναλήψεις! Όσο κουραστικό κι αν σου φαίνεται θα κερδίσεις πάρα πολλά! Απλά αφιέρωσε ένα τεταρτάκι την ημέρα στην επανάληψη των προηγουμένων, και την υπόλοιπη ώρα που διαθέτεις για διάβασμα συνέχισε με τα επόμενα κομμάτια της ύλης σου.

Ζήτησε βοήθεια

Tips για καλύτερα αποτελέσματαΞέρω καλά ότι το διάβασμα είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση για τον καθένα, και φυσικά δεν θες να μπλέκονται στα πόδια σου άλλοι, όμως, σίγουρα όταν δυσκολευτείς θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να ζητήσεις βοήθεια. Στείλε ένα e-mail στον καθηγητή/καθηγήτριά σου, ζήτα από τον αδερφό/αδερφή σου ή και τους γονείς σου να σου κρατάνε το βιβλίο όταν θα λες κάτι απέξω, ή απλά κάνε ένα τηλεφώνημα στον κολλητό/κολλητή σου (χωρίς να χασομερήσεις, όσο δύσκολο κι αν ακούγεται). Είναι σίγουρο ότι θα σε διευκολύνουν και θα αισθανθείς πολύ πιο σίγουρος/σίγουρη για τον εαυτό σου.

Κάνε μικρά και τακτικά διαλείμματα

Είναι ο μόνος τρόπος να μη σιχαθείς εντελώς το διάβασμα και να περάσει η ώρα πιο «ανώδυνα». Δεν μπορείς να διαβάζεις με τις ώρες χωρίς σταματημό γιατί είναι σίγουρο ότι η απόδοσή σου θα μειωθεί και στο τέλος θα τα παρατήσεις χωρίς να έχεις κάνει ουσιαστική δουλειά. Δοκίμασε να κάνεις ένα διTips για καλύτερα αποτελέσματαάλειμμα  ανά μία ώρα, άκουσε το αγαπημένο σου τραγούδι, τσέκαρε τα νέα στο Facebook, και ξεκίνα μετά από πέντε λεπτά δυναμικά.

Αυτά, λοιπόν, είναι μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να κάνεις το πιο οργανωμένο και ενδιαφέρον διάβασμα προκειμένου να πετύχεις στις εξετάσεις σου, είτε αυτές είναι στο πανεπιστήμιο, είτε στο σχολείο. Ελπίζω να τα εφαρμόσεις και να έχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!