Street working: Κοιτώντας γύρω σου…

Της Αύρας Μπακούρου

street working Πόσα βροχερά απογεύματα  πέρασες  από τους δρόμους του κέντρου και αδιάφορος  προσπέρασες κάποιον άστεγο που με μόνη περιουσία του μία κουβέρτα ήταν ξαπλωμένος στη μέση του δρόμου; Άραγε κάποτε είχε κι αυτός σπίτι όπως εσύ ή πάντοτε άνηκε σε αυτή την ‘’αλλότρια’’ κατηγορία; Τώρα που το σκέφτεσαι είναι πολλές αυτές οι φορές και αυτό που σου κάνει εντύπωση είναι ότι πλέον μοιάζει σαν κάτι φυσιολογικό. Άλλωστε όλοι μάθαμε να λέμε αδιάφορα ότι οι άστεγοι  στο κέντρο και τα προάστια της Αθήνας αυξήθηκαν κατά πολύ τον τελευταίο καιρό. Άραγε κάποιοι από εμάς αναρωτηθήκαμε πώς θα ήταν η ζωή μας αν βρισκόμασταν στη θέση τους; 

street workingΚάποιοι φαίνεται πως αναρωτήθηκαν και η απάντηση που έδωσαν είναι ότι όποιος βρίσκεται σε αυτή τη θέση ελπίζει σε ένα θαύμα. Όχι απαραίτητα σε κάποιο μεγάλο θαύμα που ξαφνικά μέσω ενός από μηχανής Θεού  η κοινωνία θα άλλαζε, αλλά σε  κάτι πιο άμεσο και εφικτό. Την υλοποίηση λοιπόν αυτού του θαύματος έχουν αναλάβει οι ομάδες που ασχολούνται με το να δουλεύουν στο δρόμο, το γνωστό ‘’Street Working’’. Mεγάλο το έργο τους, επίπονο, δύσκολο και πολλές φορές επικίνδυνο. Οι άνθρωποι του δρόμου έχουν μάθει να φοβούνται ακόμη και κάποιον που θέλει να τους βοηθήσει. Τα μέλη των ομάδων όμως αψηφούν κάθε εμπόδιο και με κίνητρο τη δύναμη της ανθρωπιάς συνεχίζουν.

«Πόσες φορές γλιτώσαμε κάποιον από θάνατο την τελευταία στιγμή», άκουσα να μου διηγούνται και ένιωσα να ανατριχιάζω, όχι στην ιδέα του θανάτου αλλά στην ιδέα της σωτηρίας και μάλιστα αυτής που σου προσφέρει ένας συνάνθρωπος. Για να μιλήσουμε πρακτικά, τα μέλη των εθελοντικών αυτών οργανώσεων ‘’περιπολούν’’  το κέντρο και άλλες περιοχές της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας  και βοηθούν με κάθε τρόπο όποιον το έχει ανάγκη. Ετοιμάζουν φαγητό με δικά τους έξοδα και το διανέμουν σε κάθε πεινασμένο και αδύναμο και πολλές φορές τον εφοδιάζουν με τα απαραίτητα.

Αυτό που πραγματικά με εντυπωσίασε είναι η συμμετοχή των νέων σε τέτοιες δράσεις. Με πόση συνειδητοποίηση και ευαισθησία εκτελούν αυτό το έργο, το οποίο είναι λειτούργημα. Με όλο τον ενθουσιασμό λοιπόν, ξεκινούν μία μέρα από το σπίτι τους και αντί για τον απογευματινό καφέ, πηγαίνουν να βοηθήσουν όσους το έχουν ανάγκη. Στην αρχή μοιάζει περίεργο. Φοβάσαι και διστάζεις να πλησιάσεις έναν άγνωστο ο οποίος ζει στο δρόμο. Σιγά – σιγά όμως συνηθίζεις, ‘’ζεσταίνεσαι’’ και μαζί ζεσταίνεις και όσους το έχουν ανάγκη. Κι εκεί συνειδητοποιείς πόσο άλλαξες από εκείνα τα απογεύματα που προσπερνούσες τους άστεγους. Τώρα λοιπόν, τα βροχερά απογεύματα δεν προσπερνάς αλλά βοηθάς ανθρώπους! Όλο αυτό μοιάζει πλέον  τόσο φυσιολογικό και η αδιαφορία τόσο αφύσικη!

street workingΑν κι εσύ λοιπόν πιστεύεις πως την αλλαγή που θέλουμε να έρθει στον κόσμο θα τη φέρουμε εμείς και αν νιώθεις πως είναι καιρός να δραστηριοποιηθείς και να εφαρμόσεις στην πράξη όλα αυτά που τόσο καιρό διδάσκεσαι και συνοψίζονται στη λέξη ‘’αλληλεγγύη’’, δεν έχεις παρά να πάρεις μέρος σε μία τέτοια δράση και θα νιώσεις τη διαφορά! Δε θα είναι δύσκολο να βρεις κάτι τέτοιο καθώς ο εθελοντισμός και το street working έχουν ανθίσει αρκετά τον τελευταίο καιρό και δίνουν ελπίδα σε όλους μας πως αυτός ο κόσμος τελικά μπορεί και να αλλάξει, φτάνει να μην παραμένουμε παθητικοί δέκτες των καταστάσεων!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!