Passengers (2008): Μία ταινία μυστηρίου που δίχασε 

της Κατερίνας Μαρίντσιου

Οι ταινίες μυστηρίου ανήκουν στο αγωνιώδες κινηματογραφικό είδος που έχει ως θέμα την επίλυση ενός σοβαρού προβλήματος ή την διαλεύκανση ενός εγκλήματος. Το κυρίαρχο στοιχείο που διέπει το έργο είναι η αγωνία που προκαλείται στο θεατή, καθηλώνοντάς τον καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας. Ορισμένες μάλιστα, έχουν πολλές απρόβλεπτες ανατροπές και μη αναμενόμενα τέλη, κάτι που αρέσει σχεδόν σε όλους. Μία τέτοια ταινία μυστηρίου είναι και το Passengers ή αλλιώς Οι επιβάτες, ταινία που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2008.

Υπόθεση

Πριν προχωρήσουμε στην εμβάθυνση και κριτική του έργου, ας αναφερθούμε στην υπόθεση. Η Κλερ είναι μία νεαρή ψυχολόγος, η οποία αναλαμβάνει την ψυχολογική υποστήριξη των πέντε μοναδικών επιζώντων ενός αεροπορικού δυστυχήματος. Μερικοί από αυτούς ισχυρίζονται ότι συνέβη μία έκρηξη πριν από την πτώση του αεροπλάνου, κάτι που η αεροπορική εταιρεία δεν επιβεβαιώνει. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίεργα όταν ένας ένας οι επιζώντες εξαφανίζονται μυστηριωδώς, με τον έναν από αυτούς, τον Eric, να ανακαλύπτει ότι έχει κάποια ιδιαίτερα χαρίσματα. Η Κλερ είναι αποφασισμένη να ξεδιαλύνει το μυστήριο χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες.

Σχολιασμός

Η ταινία καθ’ όλη τη διάρκειά της προκαλεί όλο και πιο έντονα την περιέργεια για το ποιος ευθύνεται. Άραγε συνέβη η έκρηξη ή ήταν λάθος του πιλότου που αποδείχθηκε μοιραίο γα τη ζωή τόσων ανθρώπων, όπως ισχυρίζεται η αεροπορική εταιρεία; Φυσικά, μέχρι το τέλος της ταινίας ο θεατής ταλανίζεται, γεγονός που εντείνει την αγωνία.

Η Anne Hathaway, με το υποκριτικό της ταλέντο, μαγνητίζει από την πρώτη σκηνή. Ως Κλερ, προσπαθεί να λύσει το μυστήριο χωρίς να υπολογίζει τίποτα, ενώ δεν μένει μόνο σε αυτό που ορίζει η δουλειά της, να βοηθήσει δηλαδή τους επιζώντες να επουλώσουν τα τραύματα τους. Τόσο η αποφασιστικότητα όσο και η έντονη συναισθηματική φόρτιση που έχει, μιας και επηρεάζεται από όσα συμβαίνουν, είναι εμφανή και αποδίδονται με τον καταλληλότερο τρόπο. Θα μπορούσε, μάλιστα, κάποιος να θεωρήσει ότι και η ίδια η Anne Hathaway είναι στην καθημερινότητα της έτσι.

Ο εξίσου σπουδαίος ηθοποιός Patrick Wilson, ενσαρκώνει πετυχημένα το ρόλο του Eric. Βέβαια, ο ρόλος του αναγκαστικά προϋποθέτει οι σκηνές να έχουν μία δόση υπερβολής. Οι σκηνοθετικές τεχνικές που υπάρχουν σε ορισμένα σημεία είναι ακραίες και κουράζουν το θεατή.

Αν και η ταινία κρατάει τον θεατή σε εγρήγορση, του προκαλεί ακόμη πολλά έντονα συναισθήματα. Αυτό οδήγησε τις κριτικές σε αντιφάσεις. Για αυτό ακριβώς το λόγο, μου κινήθηκε η περιέργεια και αποφάσισα να τη δω. Το Passengers αποδείχθηκε μία από τις καλύτερες ταινίες μυστηρίου κατά την προσωπική μου άποψη. Σίγουρα τα αρνητικά δεν έλειπαν. Για παράδειγμα, υπήρχαν σκηνές αναδρομής στο παρελθόν, με αποτέλεσμα ο θεατής να μπερδεύεται και να πρέπει να είναι συνέχεια προσηλωμένος, προκειμένου να μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη της ιστορίας.

Στο σύνολό της, το Passengers είναι μία ταινία άκρως ενδιαφέρουσα, με αλλεπάλληλες εξελίξεις, ανατροπές και μη αναμενόμενο φινάλε. Τα παραπάνω την καθιστούν μία αρκετά αξιόλογη πρόταση για παρακολούθηση.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!