Open House Thessaloniki 2018: Δράσεις, Διαγωνισμοί και Υποτροφία

της Στέφι Ράσκοβα

Back to Basics

Με αυτό το σύνθημα ξεκινάει το Open House Thessaloniki 2018 στις 24 & 25 Νοεμβρίου, την ίδια ημερομηνία που ξεκίνησε ως θεσμός στη Θεσσαλονίκη το 2012. Πρόκειται για μία διεθνή δράση που στοχεύει στην ανάδειξη και την προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα γεννήθηκε στο Λονδίνο του 1992 και διαδόθηκε ανά την υφήλιο. Πλέον συμμετέχουν περισσότερες από 35 πόλεις. Στην Ελλάδα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το Open House Worldwide μεριμνά για την παγκόσμια προβολή κάθε τέτοιας εκδήλωσης.

Open House Θεσσαλονίκης

Το OHT άρχισε την πορεία του το 2012 σε αυτή την πανέμορφη πόλη. Κάθε χρόνο, για ένα Σαββατοκύριακο, η πόλη μεταμορφώνεται σε μεγάλο μουσείο με εκθέματα τα ίδια τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Ιδιωτικά και δημόσια κτίρια προσκαλούν το κοινό να τα εξερευνήσει και να γνωρίσει την αξία της αρχιτεκτονικής, μια τέχνη αφιερωμένη στην ομορφιά. Το 2017, το OHT πέτυχε το ρεκόρ των 42.000 επισκέψεων!

Open House Δράσεις

Φέτος, το 7ο OPH ξεκινά με παράλληλες δράσεις από τις 17 Νοεμβρίου, πλαισιώνοντας την κύρια εκδήλωση. Όλες οι δράσεις είναι δωρεάν. Δεν απαιτείται κράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας με βάση το χρόνο άφιξής σας στο κάθε σημείο.

OPEN BOX

Το info point της διοργάνωσης θα είναι ανοικτό από τις 17/11 στο γυάλινο περίπτερο στη συμβολή της Αριστοτέλους και Μητροπόλεως, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Από εκεί θα μπορεί κανείς να προμηθευτεί το έντυπο πρόγραμμα καθώς επίσης και αναμνηστικά προϊόντα.

MADE IN THESSALONIKI

Στις 17 & 18/11, παραδοσιακοί και ανερχόμενοι δημιουργοί της Θεσσαλονίκης που ειδικεύονται στην παραγωγή ρούχων, υποδημάτων, βιβλιοδεσίας, ραδιοφωνικών εκπομπών, οχημάτων κλπ αναλαμβάνουν να μας μυήσουν στη διαδικασία και τα μέσα παραγωγής τους. Έγιναν προγραμματισμένες επισκέψεις στο πλαίσιο του OPEN SCHOOL στις 19 του μήνα. Επίσης, θα υπήρχε και διαγωνισμός φωτογραφίας!

OPEN SCHOOL

Θα υπάρξουν προγραμματισμένες ξεναγήσεις για σχολεία και άλλα γκρουπ κατόπιν συνεννόησης με τους αρμόδιους. Επίσης, το φροντιστήριο σχεδίου Sxediazoume αποφάσισε να κληρώσει μία ολική υποτροφία διδάκτρων σε έναν μαθητή της Β’ ή Γ’ Λυκείου που θα εξεταστεί πανελλαδικά στο γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν μια φόρμα. Η κλήρωση θα γίνει στις 30/11.

OPEN WALK (17- 18/11) 

Ένας περίπατος σε μια λιγότερο γνωστή περιοχή της πόλης που σκοπεύει στην γνωριμία των επισκεπτών με την ιστορία της περιοχής και στην ανασύνταξη της ταυτότητάς της στη συνείδησή τους.

OPEN TOURS (25- 26/11) 

Είναι η κύρια εκδήλωση του Open House. Φέτος προστέθηκαν 34 νέα κτίρια στη λίστα, μεταξύ των οποίων νέα boutique hotels, επαγγελματικοί χώροι και επαύλεις του προηγούμενου αιώνα. Στο σύνολό τους τα κτίρια που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι 101 μαζί με αρχαιολογικούς χώρους, εκκλησίες, μουσεία, διαμερίσματα και άλλα πολλά. Θα υπάρχει κι ένας έντυπος χάρτης στον οποίο θα συλλέγετε σφραγίδες από τα κτίρια που θα επισκέπτεστε. Είναι το τέλειο αναμνηστικό! Επίσης, υπάρχουν 550 εθελοντές που θα σας ξεναγήσουν.

OPEN BIKE

Και για τους λάτρεις της ποδηλασίας, αλλά και για όσους δε θέλουν να χάνουν καιρό, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο Open Bike και να κάνετε την ξενάγησή σας καβάλα στα ποδήλατα του thessbike.

OPEN ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Παράλληλα, υπάρχουν και οι διαγωνισμοί OPEN PHOTO, OPEN HUNT, Kleemen Open Vote. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα: http://www.openhousethessaloniki.gr/.

TIME TO CLOSE PARTY

Κάθε χρόνο διοργανώνεται ένα πάρτι με το οποίο «κλείνει» το Open House. Φέτος στις 25/11. Περισσότερες πληροφορίες αναμένονται.

Tips

Αν θέλεις να το απολαύσεις, είτε είσαι μόνος είτε με την παρέα σου, καλό είναι να κοιτάξεις τις διάφορες ενότητες που θα βρεις στο http://www.openhousethessaloniki.gr/. Υπάρχει αναλυτικό πρόγραμμα για τα κτίρια ανά είδος, περιοχή, περίοδο και ωράριο. Σε όλα είναι σχεδόν απίθανο να προλάβεις να πας! Οπότε διάλεξε αυτά που σου κεντρίζουν πιο πολύ το ενδιαφέρον. Εκτίμησε και τον χρόνο που έχεις διαθέσιμο. Μην ανησυχείς για το πώς θα πας εκεί, υπάρχει χάρτης και οδηγίες για στάσεις λεωφορείων. Καλό είναι να έχεις και ίντερνετ στο κινητό σου τις μέρες εκείνες μήπως χρειαστείς κάτι. Και φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση μια κάμερα! Γιατί θα θέλεις να κρατήσεις αυτές τις αναμνήσεις!Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!