Online Εκπαίδευση από Κορυφαία Πανεπιστήμια του Εξωτερικού

της Αμάντας Μωραΐτη

Η εξ αποστάσεως/online εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Χιλιάδες άνθρωποι με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή και της σύνδεσης με το διαδίκτυο έχουν τη δυνατότητα από την άνεση του σπιτιού τους, να αποκτούν γνώσεις σε διάφορους επιστημονικούς τομείς.

Στις μέρες μας, πολλές ιστοσελίδες έκαναν την εμφάνιση τους, προσφέροντας πλήθος ανοιχτών μαθημάτων προς όλους όσους ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις τους σε ένα επιστημονικό πεδίο ή σε όσους θέλουν να εκπαιδευτούν σε έναν νέο εκπαιδευτικό κλάδο.

Έτσι, κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως Harvard, MIT, Duke University, παρέχουν μία ευρεία γκάμα μαθημάτων που μπορεί να παρακολουθήσει ο καθένας δωρεάν, ή με κάποιο μικρό κόστος σε περίπτωση που θελήσει να λάβει πιστοποιητικό παρακολούθησης. Αφού κάποιος πραγματοποιήσει την εβδομαδιαία μελέτη, που περιλαμβάνει ασύγχρονη εκπαίδευση με χρήση βίντεο και γραπτού υλικού και απαντήσει σε διάφορα quiz, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, αποστέλλεται ηλεκτρονικά το πιστοποιητικό παρακολούθησης, με το οποίο κάποιος μπορεί να ενισχύσει το βιογραφικό του.

Ας δούμε παρακάτω κάποιες από τις καλύτερες ιστοσελίδες που προσφέρουν αυτήν τη δυνατότητα:

Coursera

Με μία απλή αναζήτηση θα εντοπίσετε πλήθος επιστημονικών θεμάτων που έχουν να κάνουν με ανθρωπιστικές, κοινωνικές, τεχνολογικές και θετικές επιστήμες, business, τέχνες, ξένες γλώσσες κ.α. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν αν δεν επιθυμείτε να λάβετε πιστοποιητικό, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει ένα μικρό κόστος, ώστε να λάβετε μία πιστοποίηση. Τα σεμινάρια διαρκούν μερικούς μήνες, ενώ υπάρχουν και μεταπτυχιακά προγράμματα με μεγαλύτερο κόστος. Πανεπιστήμια όπως Stanford, Duke, Michigan, Edinburgh παρέχουν πλήθος διαλέξεων, όπου μπορείτε να εγγραφείτε και να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει.

edX

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα περιλαμβάνει επιμόρφωση σε διάφορους τομείς, όπως πληροφορική, οικονομία, υγεία, μουσική, ξένες γλώσσες, φιλολογία, νομική κ.α., ενώ παρέχει προγράμματα εξειδίκευσης, μεταπτυχιακά προγράμματα και προγράμματα MicroMasters, τα οποία προσφέρονται από πανεπιστήμια, όπως Harvard, MIT, Cornell, ETH. Το κόστος ποικίλει ανάλογα με το είδος του προγράμματος που θα επιλέξετε.

Udacity

Η ιστοσελίδα αυτή επικεντρώνεται κυρίως στην επιστήμη της πληροφορικής και των μαθηματικών και περιλαμβάνει τομείς όπως, τεχνητή νοημοσύνη, προγραμματισμό, ανάλυση δεδομένων, business κ.α. Ένα θετικό με την ιστοσελίδα αυτή είναι ότι μπορείτε να εγγραφείτε οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε, καθώς τα μαθήματα τους δεν ξεκινούν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Μπορείτε να παρακολουθήσετε και εδώ προγράμματα δωρεάν, αλλά αν θέλετε να αποκτήσετε πιστοποιητικό θα πρέπει να πληρώσετε κάποιο αντίτιμο.

Udemy

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα παρέχει εκπαίδευση σε θέματα μουσικής, υπολογιστών, τεχνολογίας, marketing, σχεδίασης, φωτογραφίας κ.α., ενώ μπορείτε να εντοπίσετε τις προσφορές που παρέχονται σε κάποια μαθήματα ώστε να βρείτε κάποιο οικονομικό πρόγραμμα για εσάς. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους καθηγητές, ενώ μπορείτε να δείτε κριτικές που έχουν γίνει σε καθηγητές και σε προγράμματα για να επιλέξετε το καλύτερο για εσάς.

Σεμινάριο Δημοσιογραφίας

Για όσους βέβαια ενδιαφέρονται για τη δημοσιογραφία και επιθυμούν να αναπτύξουν το συγγραφικό τους λόγο, το citycampus.gr προσφέρει επιμορφωτικό σεμινάριο, το οποίο παρέχει στους συμμετέχοντες θεωρητική αλλά και πρακτική εμπειρία. Έτσι, όσοι είναι λάτρεις της συγγραφής έχουν τη δυνατότητα μέσα από την εκπαιδευτική κατάρτιση, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να τις εφαρμόσουν γράφοντας δικά τους κείμενα, τα οποία δημοσιεύονται στο site.

Real Project Management

Παράλληλα, όσοι ενδιαφερόνται για την επιχειρηματικότητα, το citycampus.gr προσφέρει το πρόγραμμα Real Project Management Internship. Παρακολουθώντας το πρόγραμμα αυτό θα αποκτήσετε αρκετές γνώσεις κάνοντας παρουσιάσεις, αναλύσεις, συγκρίσεις, έρευνες, brainstorming, ενώ ταυτόχρονα, θα έρθετε σε επαφή με άλλα άτομα ανταλλάσσοντας απόψεις και αναπτύσσοντας τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες. Τα δύο αυτά σεμινάρια προσφέρονται από εξειδικευμένους καθηγητές, έχουν μικρό κόστος εγγραφής και μπορούν να προσφερθούν και εξ αποστάσεως. Τέλος, παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα.

Εάν, λοιπόν, σας ενδιαφέρει η ανοιχτή και εξ αποστάσεως/online εκπαίδευση μπορείτε να επισκεφτείτε τις παραπάνω ιστοσελίδες και με μία απλή περιήγηση να εντοπίσετε τα προγράμματα που σας ενδιαφέρουν, ώστε να εμπλουτίσετε τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις σας και να αποκτήσετε τα κατάλληλα εφόδια που θα σας κάνουν πιο περιζήτητους και θα σας προσφέρουν ένα επιπλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας!!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!