master στον τουρισμό

Master στον Τουρισμό: Τα top Πανεπιστήμια

του Αντώνη Αβρίθη

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο κλάδος του τουρισμού στη χώρα μας γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη. Έτσι, ανοίγονται πολλές προοπτικές για κάποιον που εξειδικεύεται σε αυτόν τον κλάδο. Επομένως, έχουμε συγκεντρώσει τα 5 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο που προσφέρουν κάποιο πρόγραμμα master στον κλάδο του τουρισμού.

Master στον Τουρισμό: Παγκόσμια κατάταξη

Αρχικά, όλα τα πανεπιστήμια που αναφέρονται στο άρθρο παρουσιάζονται σύμφωνα με την παγκόσμια σειρά κατάταξης, της ιστοσελίδας QS Top Universities. Αυτή προκύπτει από τη συνεκτίμηση της ακαδημαϊκής φήμης, του ερευνητικού έργου του ακαδημαϊκού προσωπικού, καθώς και την προτίμηση των απόφοιτων τους από την αγορά εργασίας.

Master στον Τουρισμό: Τα top 5 Πανεπιστήμια

EHL Hospitality Business School: Master in Hospitality Management

Το Πανεπιστήμιο EHL κατατάσσεται στην θέση #1 του QS World University Rankings για τον τουρισμό και βρίσκεται στην Ελβετία. Tο πρόγραμμα συνδυάζει την προηγμένη γνώση στον ξενοδοχειακό κλάδο και την απόκτηση πρακτικής εμπειρίας. Βασικός στόχος είναι η επαγγελματική επιτυχία με την μελέτη των σύγχρονων τάσεων και των αποδοτικότερων πρακτικών στον κλάδο της ξενοδοχειακής διαχείρισης. Το πρόγραμμα έχει κόστος 40.300 ευρώ και διάρκεια 18 μήνες, ενώ δίνονται και πλήρεις υποτροφίες υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

University of Nevada, Las Vegas: Master of Science in Hotel Administration (MS HOA)

Το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα κατατάσσεται στην θέση #2 του QS World University Rankings για τον τουρισμό και βρίσκεται στο Λας Βέγκας. Ο φοιτητής θα αποκτήσει αναλυτικές δεξιότητες, θα μάθει επιχειρηματικές στρατηγικές, αλλά και επιστημονικές μεθόδους με συγκεκριμένη εφαρμογή στον τουριστικό κλάδο. Το πρόγραμμα έχει κόστος 21.420 ευρώ και διάρκεια 1 χρόνο.

Swiss Hotel Management School: Master of Arts in International Hospitality Business Management

Το Swiss Hotel Management School κατατάσσεται στην θέση #3 του QS World University Rankings για τον τουρισμό και βρίσκεται στην Ελβετία. Η σχολή λαμβάνει ακαδημαϊκή πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο του Derby. Δεδομένου ότι τα μαθήματα διδάσκονται στα αγγλικά, θεωρείται προαπαιτούμενη μια βαθμολογία ανώτερη του 6 στις εξετάσεις IELTS. Το πρόγραμμα παρέχει την δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών εξειδικεύσεων στο πρώτο εξάμηνο. Το πρόγραμμα έχει κόστος 47.340 ευρώ και διάρκεια 1 χρόνο. Στο κόστος συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα διαμονής και διατροφής που καλύπτονται από το εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Les Roches: Masters in International Hotel Management

Το Πανεπιστήμιο Les Roches κατατάσσεται στην θέση #4 του QS World University Rankings για τον τουρισμό και βρίσκεται στην Ελβετία. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην πρακτική επαφή και εμπειρία με την διοίκηση τουριστικών μονάδων και δίνει πρόσβαση σε θέσεις πρακτικής άσκησης ξενοδοχείων υψηλής κλάσης. Το κόστος ανέρχεται στα 28.480 ευρώ και η διάρκεια φοίτησης είναι 9 μήνες.

Glion Institute of Higher Education: Master of Science in International Hospitality Business

Τέλος, το Πανεπιστήμιο Glion Institute of Higher Education κατατάσσεται στην θέση #5 του QS World University Rankings για τον τουρισμό και βρίσκεται στην Ελβετία. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα προσφέρει δεξιότητες για την διοίκηση επιχειρήσεων δραστηριοτήτων και ανθρώπινου δυναμικού σε διεθνή ξενοδοχεία και εταιρείες εστίασης παγκόσμιας κλάσης . Για την επιτυχή ολοκλήρωση του, ο φοιτητής δύναται να επιλέξει ανάμεσα στην εκπόνηση ερευνητικής επιχειρηματικής εργασίας ή την συμμετοχή σε επαγγελματική μαθητεία. Το πρόγραμμα έχει κόστος 57.572 ευρώ και διάρκεια 18 μήνες.

9+1 Πανεπιστήμια με χαμηλά δίδακτρα

Ακολουθεί η λίστα με τα δέκα καλύτερα, αλλά και οικονομικότερα μεταπτυχιακά στον τομέα του Τουρισμού παγκοσμίως. Τα δίδακτρα δεν ξεπερνούν το όριο των 15.000€ για όλη την διάρκεια σπουδών.

  1. ESERP Digital Business & Law School -Master in Luxury Tourism Management in Mallorca | 8.750 EUR
  2. Berlin School of Business and Innovation-MA Tourism, Hospitality and Event Management – Online| 8000 EUR
  3. Universidad UTE – Master in Tourism with a mention in Management of Tourist Destinations- Online |3.670 EUR
  4. Edinburgh Napier University – MSc Business Management (Tourism & Hospitality)| 9.035 EUR
  5. Universidad Carlos III de Madrid (UC3M) -Master in Tourism Management of Cultural and Natural Resources | 7.200 EUR
  6. Universitat Autònoma de Barcelona – Master’s Degree in Management and Organisation of Event Tourism | 7.020 EUR
  7. Berlin School of Business and Innovation -MA in International Tourism, Hospitality and Event Management | 7.000 EUR
  8. UCAM Universidad Católica San Antonio de Murcia -Master’s Degree in Innovation and Tourism Marketing | 6.500 EUR
  9. Universidad Técnica Particular de Loja -Master in Tourism in Destination Management and Innovation | 5.757 EUR
  10. Universitat Autònoma de Barcelona -Master’s Degree in Tourism Management in Cultural Heritage| 6.000 EUR

Υποτροφίες

Όσον αφορά την αποταμίευση χρημάτων για σπουδές, οι εποχές είναι δύσκολες. Επιπλέον, τα περισσότερα πανεπιστήμια που αναφέραμε δεν δίνουν πολλές οικονομικές ενισχύσεις, παρά μόνο μερικές εκπτώσεις σε επόμενες σπουδές και ορισμένα διευκολύνσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες. Το Edinburgh Napier University προσφέρει υποτροφίες αξίας 8.000 λιρών Αγγλίας σε φοιτητές από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση που χρηματοδοτούν οι ίδιοι τις σπουδές τους. Ωστόσο, ο αριθμός των υπότροφων είναι περιορισμένος και αποδίδονται στους επιτυχόντες με σειρά χρονικής προτεραιότητας.

Συμπερασματικά, ο κλάδος του τουρισμού αναπτύσσεται συνεχώς. Η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος απαιτεί γνώση και εξειδίκευση. Η εφαρμογή νέων μοντέλων και καινοτομιών στην τουριστική βιομηχανία θα αποτρέψει τον κορεσμό του κλασσικού τουριστικού μοτίβου αλλά και ο επαγγελματισμός έχει γίνει πλέον προαπαιτούμενο για την επιβίωση των επιχειρήσεων στην αγορά.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!