Master στα Ναυτιλιακά: Τα top Πανεπιστήμια

του Χρήστου Καραβασίλη

Ένας από τους πιο αναπτυσσόμενους κλάδους στον τομέα της εγχώριας οικονομίας είναι αδιαμφισβήτητα αυτός των ναυτιλιακών. Την τελευταία δεκαετία η ελληνική ναυτιλία συγκεκριμένα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως και συνεχίζει να διατηρεί ηγετικό ρόλο. Όλο και περισσότεροι επιλέγουν να ασχοληθούν με τον τομέα αυτόν ευελπιστώντας σε μια καριέρα που θα αποφέρει τα μέγιστα οφέλη τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική σταδιοδρομία.

Master στα Ναυτιλιακά: Παγκόσμια κατάταξη

Η κατάταξη των πανεπιστημίων έγινε σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας best-masters.com. Αυτή προκύπτει από την συνεκτίμηση της ακαδημαϊκής φήμης, του ερευνητικού έργου του ακαδημαϊκού προσωπικού, καθώς και την προτίμηση των αποφοίτων τους από την αγορά εργασίας. Ο παρακάτω κατάλογος αναφέρεται στα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως που προσφέρουν πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στα ναυτιλιακά, ανεξαρτήτως κατεύθυνσης και ειδίκευσης.

Master στα Ναυτιλιακά: Τα top 5 Πανεπιστήμια

Εxecutive MBA in Shipping and Logistics: The Blue MBA / Copenhagen Business School – CBS

Master ΝαυτιλιακάΠρόκειται για ένα Πανεπιστήμιο που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη της Δανίας και θεωρείται μία από τις πιο αναγνωρισμένες σχολές διοίκησης επιχειρήσεων τόσο στη Δυτική Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1917 και σήμερα υπολογίζεται ότι φοιτούν σε αυτό περίπου 20.000 φοιτητές. Το CBS προσφέρει μια ανεπτυγμένη γκάμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων με έμφαση ιδιαίτερα στη διοίκηση επιχειρήσεων.
Το Executive MBA in Shipping & Logistics – εν συντομία The Blue MBA – βρίσκεται στη πρώτη θέση κατάταξης των καλύτερων μεταπτυχιακών στον τομέα της ναυτιλίας παγκοσμίως. Το Blue MBA παρέχει στους φοιτητές τις κατάλληλες γνώσεις και τα εφόδια, ενώ μάλιστα το διδακτικό προσωπικό προερχόμενο από όλα τα μέρη του κόσμου, αναβαθμίζει τη μαθησιακή εμπειρία και δίνει μια ολιστική θεώρηση του ναυτιλιακού κλάδου. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 22 μήνες, ενώ το συνολικό κόστος του μεταπτυχιακού ανέρχεται στα 43.000 ευρώ.

University of Sydney: Master of Marine Science and Management

Το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ ιδρύθηκε το 1850 και αποτέλεσε επισήμως το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα της Αυστραλίας. Είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια έρευνας στον κόσμο. Προσφέρει ένα διευρυμένο φάσμα 400 και παραπάνω επιστημονικών κλάδων, ενώ αυτή τη στιγμή έχει περίπου 70.000 ενεργούς φοιτητές. Το Πανεπιστήμιο έχει περισσότερους από 350.000 αποφοίτους προερχόμενους από τουλάχιστον 170 χώρες.
Ήταν ένα από τα πρώτα Πανεπιστήμια στον κόσμο που έθεσε ως κριτήριο εισαγωγής το ακαδημαϊκό υπόβαθρο και όχι το φύλο, δίνοντας ίσες ευκαιρίες φοίτησης σε άνδρες και γυναίκες, σε μια εποχή που αυτό δεν ήταν δεδομένο.
Οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού προγράμματος “Marine Science and Management” έχουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και μάλιστα το ΠΜΣ κατατάσσεται πρώτο στην Αυστραλία και τέταρτο παγκοσμίως όσον αφορά την εύρεση εργασίας των αποφοίτων, σύμφωνα με τον πίνακα QS Graduate Employability Rankings.
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 1,5 χρόνο και το ενδεικτικό κόστος των διδάκτρων είναι 45.987 ευρώ (για τους διεθνείς φοιτητές).

Erasmus University of Rotterdam: MSc in Maritime Economics & Logistics

To Erasmus University Rotterdam συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ μάλιστα, το 2017 βρισκόταν – σύμφωνα με τις Financial Times – στις 10 πρώτες θέσεις των καλύτερων business school στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1913, και μέχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή και καταξιωμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα στον κόσμο. Το πανεπιστήμιο έχει επτά σχολές και εστιάζεται στους τομείς της Διοίκησης, των Οικονομικών, του Πολιτισμού, της Νομικής και των Επιστημών Υγείας. Σημειώνεται ότι έχει περίπου 40.000 φοιτητές.
Το Erasmus University Rotterdam φημίζεται για την πολυπολιτισμικότητά του, καθώς δέχεται φοιτητές από όλα τα μέρη του κόσμου και προωθεί τη δημιουργία δικτύων και συλλόγων που προάγουν τη διαφορετικότητα και την αποδοχή όλων των ατόμων ανεξαιρέτως.
To ΠΜΣ “MSc in Maritime Economics & Logistics” έχει διάρκεια 12 μήνες και το κόστος ανέρχεται στα 27,250 ευρώ. Αποτελείται από 15 μαθήματα, τα οποία είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προετοιμάσουν τον φοιτητή για το επαγγελματικό γίγνεσθαι και να τον εφοδιάσουν με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται στον κλάδο της ναυτιλίας.

NOVA University Lisbon (Universidade NOVA de Lisboa) – Master in Law and Economics of the Sea

Master ΝαυτιλιακάTo Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1973 και αποτελεί το νεότερο εκ των τριών κρατικών πανεπιστήμια της Λισαβόνας. Το NOVA πρωτοστάτησε στο εκπαιδευτικό σύστημα της Πορτογαλίας και ιδρύθηκε ως απάντηση στις αυξανόμενες απαιτήσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα. Πάνω από 100 διαφορετικές εθνικότητες συναντώνται στο πανεπιστήμιο αυτό, καθώς το 20% των φοιτητών προέρχεται από χώρες όλου του κόσμου.
Η σχολή Νομικής του Πανεπιστημίου NOVA προσφέρει το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών “Master in Law and Economics of the Sea” έχει διάρκεια 3-4 εξάμηνα και συνολικό κόστος 3,900 ευρώ. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα μεταπτυχιακά στο είδος του σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, η συγκεκριμένη νομική σχολή είναι το μοναδικό ίδρυμα στην Πορτογαλία που συγκροτείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του Nippon Foundation της Ιαπωνίας. Οι φοιτητές λαμβάνουν την πλήρη υποστήριξη των διδασκόντων και του συνόλου του προσωπικού και προετοιμάζονται κατάλληλα για να στελεχώσουν καίριες θέσεις τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

National University of Singapore – LL.M. Maritime Law

Το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης αποτελεί ένα αυτόνομο ερευνητικό πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1905, αρχικά ως ιατρικό κολέγιο. Πρόκειται για το παλαιότερο αλλά και το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας τόσο σε νούμερα φοιτητών, όσο και σε προσφερόμενο εύρος προγραμμάτων σπουδών. Η συνεισφορά του πανεπιστημίου στους τομείς της τεχνολογίας και της επιστήμης είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ μάλιστα δίνει νέες προσεγγίσεις και προοπτικές στην εκπαίδευση και την έρευνα.
Master ΝαυτιλιακάTo πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών “LL.M. Maritime Law” του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης έχει διάρκεια ένα χρόνο και ξεκινάει κατά κανόνα κάθε Αύγουστο. Οι απόφοιτοι του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν πολλές και διαφορετικές πορείες σταδιοδρομίας και επαγγελματικής ανέλιξης. Συγκεκριμένα, πολλοί από αυτούς αναλαμβάνουν θέσεις κλειδιά σε κορυφαίες εταιρίες τόσο στη Σιγκαπούρη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Άλλοι απασχολούνται σε κυβερνητικές θέσεις, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να ακολουθήσουν μια ακαδημαϊκή καριέρα. Για τους διεθνείς φοιτητές, το κόστος του μεταπτυχιακού ανέρχεται στα 23.087 ευρώ.

9 + 1 top Πανεπιστήμια με χαμηλά δίδακτρα

1) Athens University of Economics & Business – MSc in International Shipping, Finance and Management (7.600 ευρώ)
2) ALBA Graduate Business School – Msc in Shipping Management (12.500 ευρώ)
3) Cyprus International Institute of Management – MSc in Shipping Operation and Management (8.000 ευρώ)
4) National Technical University of Athens – MSc in Marine and Ocean Technology (7.200 ευρώ)
5) Rotterdam University of Applied Science – Master in Shipping and Transport (2.209 ευρώ)
6) Ecole Centrale de Nantes (ECN) – Master of Marine Technology (15.000 ευρώ)
7) EM Normandie Business School – MSc International Logistics and Port Management (14.000 ευρώ)
8) University College Cork – MSc Applied Coastal and Marine Management (6.130 ευρώ)
9) Universitat Politècnica de Catalunya – Master in Shipping Business (9.000 ευρώ)
10) Danubius University – Master in Shipping International Trade and Finance (1.300 ευρώ)

Υποτροφίες: Χαρακτηριστικά Παραδείγματα

  1. Το Bayes Business School στο Λονδίνο προσφέρει μια πληθώρα υποτροφιών στους φοιτητές που επιδεικνύουν άριστες ακαδημαϊκές επιδόσεις. Οι υποτροφίες αυτές ξεκινούν από 4.800 ευρώ και φτάνουν έως και 14.800 ευρώ. Άξια αναφοράς είναι η υποτροφία “Red Shoe Scholarship“, ο αποδέκτης της οποίας θα γίνει μέλος του προγράμματος Bayes Global Women’s Leadership. Η υποτροφία αυτή έχει ως στόχο να ενθαρρύνει και να ενισχύει τις γυναίκες που φιλοδοξούν να αναδειχθούν στον επαγγελματικό στίβο.
  2. To Erasmus University of Rotterdam προσφέρει εξίσου υποτροφίες σε πολλές κατηγορίες φοιτητών. Ενδεικτικά, το Πανεπιστήμιο χρηματοδοτεί τους φοιτητές που έχουν ελάχιστη ή και καθόλου εργασιακή εμπειρία και επιθυμούν να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση στο εξωτερικό.
  3. To Πανεπιστήμιο Reading στην Αγγλία για να τιμήσει την επερχόμενη 100ή επέτειο του Royal Charter, προσφέρει 100 υποτροφίες για τις οποίες όλοι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση. Οι υποτροφίες αυτές θα απονεμηθούν σε συγκεκριμένες χώρες και σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων. Από την Ελλάδα, 2 φοιτητές μπορούν να διεκδικήσουν την υποτροφία αυτή. Επίσης, το Πανεπιστήμιο Reading δύναται να κάνει έκπτωση στα δίδακτρα των προγραμμάτων έως και 4.800 ευρώ για τους φοιτητές εκτός ΕΕ, και 2.390 ευρώ για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας.
  4. Από φέτος, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δίνει στους αποφοίτους του μεταπτυχιακού προγράμματος “Shipping, Finance and Management” τη δυνατότητα να φοιτήσουν δωρεάν στη Γαλλία, επιλέγοντας μεταξύ τεσσάρων μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Πρόκειται για μια νέα συνεργασία του ΟΠΑ με το EDHEC Business School, η οποία έχει ως στόχο να ενθαρρύνει την ακαδημαϊκή εξέλιξη των φοιτητών και να τους δώσει τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο εξωτερικό, απαλλαγμένοι από το οικονομικό βάρος των διδάκτρων.

Ο κλάδος της ναυτιλίας απαιτεί εγρήγορση, ενημέρωση για τα διεθνή και εγχώρια δρώμενα, κριτική ικανότητα και διευρυμένη ματιά. Για το λόγο αυτό, η επιλογή ενός κατάλληλου μεταπτυχιακού που θα προσφέρει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα κάνουν το σημερινό φοιτητή έναν μελλοντικό ηγέτη, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής αλλά και ύψιστης σημασίας απόφαση.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!