Master Κοινωνιολογίας: Τα top Πανεπιστήμια

της Ελένης Βασιλοπούλου

Η επιστήμη της Κοινωνιολογίας είναι η ιδανική επιλογή για εξειδίκευση για όσους θέλουν να ασχοληθούν με την επιστημονική, ποσοτική ή/και ποιοτική έρευνα και να αποκτήσουν ένα master σε μία από τις σημαντικότερες των ανθρωπιστικών επιστημών. Παρακάτω, παραθέτουμε τα κορυφαία Πανεπιστήμια για εσένα που θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις δυνατότητες που θα σου δώσει ένα μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία.

Master Κοινωνιολογίας: Παγκόσμια Κατάταξη

Όλες οι πληροφορίες που θα βρείτε παρακάτω έχουν αντληθεί από την ιστοσελίδα QS Top Universities στην οποία έχουν κατανεμηθεί τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Τα κριτήρια που συνέβαλαν στην κατάταξη των πανεπιστημίων είναι η ακαδημαϊκή τους φήμη, το ερευνητικό έργο του ακαδημαϊκού προσωπικού, και η απορρόφηση των αποφοίτων από την αγορά εργασίας.

Master Κοινωνιολογίας: Τα Top 5 Πανεπιστήμια

 1. University of Oxford: Msc in Sociology

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατατάσσεται στη θέση #2 του QS World University Rankings. Με ιστορία 900 χρόνων αποτελεί ένα από πιο αξιόπιστα Πανεπιστήμια όσον αφορά την ποιότητα των σπουδών και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης. Απαιτείται γνώση αγγλικών επιπέδου proficiency. Το Msc in Sociology είναι ένα εντατικό πρόγραμμα 24 μηνών, στην διάρκεια των οποίων γίνεται υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε θεωρητικά μοντέλα και ερευνητικές μεθόδους που επικρατούν στον σύγχρονο κόσμο της Κοινωνιολογίας.

 1. University of Cambridge: Mphil in Sociology

Το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ έρχεται τρίτο στην παγκόσμια κατάταξη και προσφέρει αρκετές δυνατότητες στον Τομέα της Κοινωνιολογίας. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών έχει τις παρακάτω κατευθύνσεις:

 • The sociology of media and culture
 • Political and economic Sociology
 • The Sociology of Marginality and Exclusion

Η κάθε κατεύθυνση έχει διάρκεια 9 μηνών με πλήρη παρακολούθηση και τα δίδακτρα για κάθε μία ξεχωριστά ανέρχονται στις 27,020 λίρες.  

 1. The University of Edinburgh: Msc in Sociology and Global Change

Το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα πανεπιστήμια ως προς την ποιότητα των εκπαιδευτικών παροχών και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα part-time παρακολούθησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το κόστος φοίτησης για την πλήρη παρακολούθηση του προγράμματος ανέρχεται στις £24,000 ενώ το πρόγραμμα μερικής παρακολούθησης φτάνει τις £12,000.

 1. Université de Montréal- Master in Sociology

To Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ είναι ένα από τα πιο μεγάλα Πανεπιστήμια της Βορείου Αμερικής. Διεξάγει Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Κοινωνιολογία. Το πρόγραμμα αυτό ενδιαφέρεται για τις κοινωνικές ανισότητες και τη διαφορετικότητα και δίνει τη δυνατότητα πλήρους και μερικής φοίτησης στους συμμετέχοντες. 

 1. Pontificia Universidad Católica Argentina– Master in Sociology

Το Πανεπιστήμιο Pontificia Universidad Católica Argentina είναι το πιο μεγάλο πανεπιστήμιο της Λατινικής Αμερικής. Δίνει έμφαση στην προσωπική ετοιμασία των φοιτητών και εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων αξιών. Είναι ένα πρόγραμμα πλήρους φοίτησης. Το κόστος φοίτησης σε αυτό το Πανεπιστήμιο ποικίλει ανάλογα με το μεταπτυχιακό που θα επιλεγεί.

10 top Πανεπιστήμια με χαμηλά ή καθόλου δίδακτρα

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με πανεπιστημιακά ιδρύματα που προσφέρουν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο πεδίο της Κοινωνιολογίας, το κόστος των οποίων δεν ξεπερνά τις 15.000€.

 1. ISCTE-Intituto Universitario de Lisboa (Πορτογαλία) : Master in Sociology (1.100€/ χρόνο) 

2.The New School (Νέα Υόρκη) : MA in Sociology (2.260€)

3.University of Wroclaw (Πολωνία): Master in Sociology – Intercultural Mediation (2.000€/χρόνο)

4.Erasmus School of History and Communication – Erasmus University Rotterdam (Κάτω Χώρες): Research Master Sociology of Culture, Media and the Arts (2.209€/χρόνο)

5.University of Technology (Ρωσία) : Master in Sociology (RUB140.000=1.661,33€/χρόνο) 

6.University of Algavre (Πορτογαλία):Master in Sociology (4.000€/χρόνο)

7. Viytautas Magnus University (Λιθουανία) : Master in Applied Sociology (3.989€/χρόνο)

 1. Corvinus University of Budapest (Ουγγαρία) : MA in Sociology (4.800€/χρόνος)

9.Utrecht University (Κάτω Χώρες): Master in Sociology and Social Research (2.168€/χρόνο)

 1. University of Johannesburg (Νότια Αφρική) : MA In Sociology (Coursework/Research) (3.500€/χρόνο) 

Υποτροφίες

Πολλές φορές το κόστος των μεταπτυχιακών σπουδών είναι μεγάλο και οι φοιτητές δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν. Αρκετοί αποθαρρύνονται και εγκαταλείπουν τη σκέψη να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Για αυτό, τα περισσότερα πανεπιστήμια δίνουν ένα κίνητρο στους συμμετέχοντες που έχουν αξιόλογη ακαδημαϊκή και ερευνητική πορεία προσφέροντας τους υποτροφίες.

 1.  Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προσφέρει υποτροφίες στους φοιτητές του που ανέρχονται στις 15,609 λίρες. Η υποτροφία καλύπτει τα δίδακτρα αλλά και το κόστος ζωής. Συγκεκριμένα, έχει λάβει είτε πλήρη είτε μερική υποτροφία το 47% των φοιτητών. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του Δεκέμβριο ή Ιανουάριο που είναι η προθεσμία.
 2. Το Πανεπιστήμιο του Cambridge προσφέρει υποτροφία, γνωστή ως Gates Cambridge Scholarship και ανέρχεται στις 17,848 λίρες, ώστε να καλυφθούν τα δίδακτρα του μεταπτυχιακού προγράμματος.
 3. Το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου δίνει στους υποτρόφους χρήματα που καλύπτουν τα δίδακτρα για έναν χρόνο.
 4. Το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ παρέχει υποτροφίες στους δικαιούχους φοιτητές που ξεκινούν από 6.000 δολάρια και φτάνουν στα 12.000 δολάρια.
 5. Το Πανεπιστήμιο Pontificia Universidad Católica Argentinaπροσφέρει υποτροφίες ως έναν τρόπο διευκόλυνσης των φοιτητών.

Η εξειδίκευση σε μεταπτυχιακό επίπεδο είναι ένα σημαντικό βήμα για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική σου πορεία. Σε ένα μονίμως εξελισσόμενο κόσμο, όπου οι κοινωνίες αναδομούνται πάνω σε νέες αξίες. Γι’ αυτό και η επιλογή ενός μεταπτυχιακού προγράμματος θα πρέπει να γίνει με έρευνα και προσοχή στη λεπτομέρεια.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Διάβασε περισσότερα για τη φοιτητική ζωή στην Αγγλία!