Marketing Strategy με στόχο τους Millennials

του Αλέξανδρου Λαβιδά-Μωϋσίδη

Millennials (Generation/Gen Y) λέγονται όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1980 και 2000, συνηθέστερα μεταξύ 1981 και 1996. Θεωρούνται η “γενιά της πληροφορίας” επειδή στη διάρκεια των ετών αυτών σημειώθηκαν αλματώδεις τεχνολογικές εξελίξεις, και οι millennials έγιναν πιο ευπροσάρμοστοι στις αλλαγές και επιτήδειοι στη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media). Είναι απόγονοι των baby boomers (1946-1964) και της Gen X (1965-1980).

Το marketing ορίζεται σαν η οργανωμένη προσπάθεια μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού για την επίτευξη επαναλαμβανόμενων πωλήσεων, μέσω της κατανόησης/διαμόρφωσης των αναγκών/επιθυμιών του καταναλωτή.

Τρόποι προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών στους millennials

Marketing Strategy: Σχεδιασμός ιστοσελίδας

Μία στρατηγική για καλύτερο marketing, είναι ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας με τέτοιο τρόπο ώστε να προσελκύει το νεανικό κοινό. Αυτό μπορεί να γίνει με τη δημιουργία links που παραπέμπουν σε επώνυμες ή με μεγάλη αναγνωσιμότητα εταιρείες και ιστοσελίδες, για να βγαίνει ψηλά στην αναζήτηση μέσω της Google (SEO).

Marketing Strategy: Επικοινωνία με το κοινό

Δημιουργία παραθύρου στην εταιρική ιστοσελίδα, όπου οι πελάτες θα μπορούν καταθέτουν τις απόψεις ή τα παράπονά τους. Έτσι, θα μπορεί να ανοίγει διάλογος με κάποιον εκπρόσωπο της εταιρείας και η επικοινωνία να είναι πιο άμεση. Οι εταιρείες, επίσης, μπορούν να δημιουργήσουν forums συζητήσεων στα οποία ειδικοί θα αναλύουν τα υπέρ και κατά κάθε προϊόντος με λεπτομέρεια. Οι ειδικοί θα μπορούσαν να συμμετέχουν και σε ήδη υπάρχοντα forums καταναλωτών, λύνοντας τις απορίες τους.

Marketing Strategy: Σχόλια

Εμφάνιση των θετικών μόνο σχολίων και εκτιμήσεων (ratings) στην εταιρική ιστοσελίδα.

Marketing Strategy: Αυτοπροβολή

Οι εταιρείες να προβάλλουν στην ιστοσελίδα τους το προσωπικό τους, τις υποτροφίες που τυχόν χορηγούν, τα προγράμματα πρακτικής άσκησης που τυχόν παρέχουν, τις εγκαταστάσεις τους (αποθήκες, γραφεία), το δίκτυο διανομής, την τοποθεσία των καταστημάτων τους καθώς και ομιλίες στελεχών τους.

Marketing Strategy: Παροχή δώρων

Παροχή δωροεπιταγών, εκπτωτικών κουπονιών, δωρεάν προϊόντων και υπηρεσιών με το σύστημα πόντων ή ανταμοιβής.

Marketing Strategy: Κινητό και Social Media

Οι διαφημίσεις και οι προσφορές να προωθούνται κατά προτίμηση στα κινητά των χρηστών. Έρευνες απέδειξαν ότι οι millennials χρησιμοποιούν πάνω από 15 φορές τη μέρα τα κινητά  τους τηλέφωνα και συχνότερα απ ότι τον Η/Υ τους.

Οι millennials είναι, μεταξύ άλλων, η γενιά των social media. Είναι λογικό, λοιπόν, να επηρεάζονται από διάσημους που διαφημίζουν διάφορα προϊόντα (influencers). Έτσι, θα ήταν καλό να ανατεθεί και σε αυτούς η προβολή προϊόντων με κάποιο αντάλλαγμα που θα συμφωνηθεί. Οι διαφημίσεις πρέπει να δημιουργούν οικειότητα στους πελάτες και διάθεση για συμμετοχή με ζωντανά χρώματα και αγοραστικό πνεύμα. Τόσο που να κάνουν το shopping να μοιάζει με καθημερινή διασκέδαση. Με αυτό τον τρόπο, οι millennials θα προωθούν πιο συχνά την εμπειρία τους στα social media και θα διαφημίζουν έτσι έμμεσα τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρει μια εταιρία.

Κοινωνική υπευθυνότητα 

Οι φιλανθρωπικές δραστηριότητες/πρωτοβουλίες των εταιριών σε περιόδους κρίσεων θα πρέπει να προβάλλονται μέσω των ΜΜΕ αλλά και στην εταιρική ιστοσελίδα. Ένα παράδειγμα είναι η κοινωνική προσφορά της  εταιρείας “Δωδώνη” στην κρίση του κορωνοϊού.

Οι ανάγκες διαμορφώνονται

Ο συνεχής ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών και η εισαγωγή νέων προϊόντων δημιουργούν κάθε τόσο νέες ανάγκες. Όλα είναι θέμα μόδας και τάσεων. Το θέμα είναι πώς εκμεταλλεύεται μια εταιρεία τις τάσεις αυτές ώστε να μεγιστοποιήσει τις πωλήσεις της. Άλλοτε οι εταιρείες προτείνουν λύσεις κι άλλοτε ακολουθούν πιστά την επιστήμη. Και αυτό γιατί αυτή είναι συνήθως που δίνει την πιο μοντέρνα λύση.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!