LinkedIn (2)

Όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – social media – το προφίλ σας στο LinkedIn μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο προβολής σας αλλά και καριέρας. Το να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητές του στο έπακρο είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που λέμε ανάπτυξη στην εργασία και στασιμότητα. Ωστόσο, εάν μπαίνετε στο λογαριασμό σας «στη χάση και στη φέξη», σίγουρα δεν κάνετε την καλύτερη δυνατή χρήση. Η δημιουργία ενός δυναμικού προφίλ το οποίο θα ενημερώνεται συχνά πυκνά θα σας οδηγήσει σε γρηγορότερες διασυνδέσεις με επαγγελματίες και μελλοντικούς εργοδότες. Έρευνες δείχνουν ότι το LinkedIn αποτελεί βασικό εργαλείο για ευκαιρίες απασχόλησης και την επιχειρηματικότητα σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου.

Πόσο λάθος είναι να νομίζει ένας φοιτητής ότι δεν τον αφορά… Χτίστε το προφίλ σας δυναμικά από τώρα, ώστε, όταν θα έρθει η ώρα να ανοίξετε πανιά για την καριέρα σας, να έχετε αρκετό καιρό παρουσίας.

Είτε ψάχνετε καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης, είτε προσπαθείτε να μάθετε περισσότερα για τις εξελίξεις στον επαγγελματικό σας χώρο, ή πήροφορίες για την επιχειρηματικότητα, που αναφέρεταιως το μέλλον της χώρας ένα καλό προφίλ σας χρειάζεται!Μεταξύ μας: Αν θέλετε να ξεκινήστε μια καριέρα στο εξωτερικό, καλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν υπάρχει.

Διαλέξτε την κατάλληλη φωτογραφία

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνετε στο LinkedIn είναι βάλετε μια άσχημη φωτογραφία σας ή να μην βάλετε και καθόλου. Οι άλλοι θα υποθέσουν ότι έχετε κάτι να κρύψετε. Σύμφωνα με μελέτες, οι εργοδότες δαπανούν το 20% περίπου του χρόνου που δαπανούν στο LinkedIn, κοιτώντας φωτογραφίες.

Θυμηθείτε, ωστόσο, ότι το LinkedIn δεν είναι σαν το Facebook. Μη βάλετε φωτογραφίες με τα ζώα σας ή τους φίλους σας ή χαλαρές σας στιγμές. Βάλτε μια επαγγελματική σας φωτογραφία.

Γράψτε μια περίληψη (summary) που να είναι ανταγωνιστική

Σκεφτείτε την σαν μια ευκαιρία να παρουσιάσετε τη φωνή σας και την προσωπικότητά σας. Είναι ο βασικός τρόπος να «πουλήσετε» τον εαυτό σας σε έναν εργοδότη. Εκφραστείτε και πείτε γιατί είστε καλοί στον τομέα σας. Δώστε την καλύτερη εικόνα του εαυτού σας και εντυπωσιάστε τους «κυνηγούς κεφαλών».

Μην εξαντλήσετε το χρόνο και την υπομονή των αναγνωστών σας. Γράψτε για την εμπειρία σας, τα επιτεύγματά σας και τους στόχους σας. Φροντίστε να γράψετε σε καλά ελληνικά, με παραγραφοποίηση και τίτλους.

Ελέγξτε το προφίλ σας προσεκτικά

Λάθη και παραλείψεις δεν συγχωρούνται σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο. Διαβάστε και ξαναδιαβάστε τι γράψατε και διορθώστε λάθη γραμματικά και ορθογραφικά. Στην ανάγκη, παρακαλέστε κάποιον άλλον να το κάνει αυτό για εσάς. Μια δεύτερη γνώμη είναι πάντα χρήσιμη.

Ενταχθείτε σε ομάδες και συζητήσεις

Δεν είναι αρκετό να φτιάξετε ένα προφίλ και μετά απλά να περιμένετε. Το LinkedIn λειτουργεί με διασυνδέσεις. Έτσι πρέπει να μπείτε σε κάποιες ομάδες και να συμμετέχετε σε συζητήσεις. Προσοχή όμως: Πρέπει να έχετε κάτι να πείτε, όχι απλά και τετριμμένα πράγματα, καθώς αυτά θα μειώσουν την αξία σας.

Μην αφήνετε να περάσει πολύς καιρός χωρίς να ανανεώνετε το προφίλ σας, προκειμένου να δείχνετε ότι σας ενδιαφέρει πολύ να ενημερώνεστε για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Ζητήστε συστάσεις

Οι συστάσεις είναι πολύ σημαντικός τομέας. Δείχνουν ότι κάποιος αφιέρωσε χρόνο από τη ζωή του να εγγυηθεί για εσάς. Επομένως, ζητήστε συστάσεις από πρώην προϊσταμένους σας ή συναδέλφους σας. Θα σας οδηγήσουν πιο γρήγορα στην πολυπόθητη συνέντευξη.

Ο πιο απλός τρόπος να ζητήσετε συστάσεις είναι να τις δώσετε πρώτα εσείς. Οι συνεργάτες εκτιμούν τον καλό λόγο από συναδέλφους και σίγουρα θα είναι πρόθυμοι να σας επιστρέψουν τη «φιλοφρόνηση».

Ακολουθήστε τους εργοδότες που ονειρεύεστε!

Ακόμα και αν είστε εξαιρετικά ευτυχισμένοι με την τωρινή σας εργασία, δεν βλάπτει να παρακολουθήσετε τους εργοδότες των ονείρων σας! Ακολουθήστε εταιρείες στις οποίες θα θέλατε μια μέρα να εργαστείτε. Έτσι θα μάθετε πιο γρήγορα για θέσεις που ανοίγουν. Αλλά το καλύτερο: Μπορείτε να σχολιάζετε για τα νέα και τις δραστηριότητες της εταιρείας και έτσι θα γίνετε οικείοι στους υπεύθυνους των εταιρειών.

Εξατομικεύστε τα αιτήματα διασύνδεσης

Εάν θέλετε να συνδεθείτε με κάποιον, μην καταφύγετε στην απλή γενικόλογη φράση «θα ήθελα να σας προσθέσω στις συνδέσεις μου». Αφιερώστε μερικά λεπτά για να γράψετε κάτι εξατομικευμένο. Οι αποδέκτες θα είναι πιο ανοιχτοί μαζί σας, αν δουν ότι αφιερώσατε χρόνο για να τους προσεγγίσετε με ποιοτικό τρόπο. Συμπεριλάβετε με ειλικρίνεια τον τρόπο που μάθατε για αυτό το πρόσωπο. Κυρίως, όμως, μη διανοηθείτε ποτέ να πείτε ψέματα… Είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάψετε τις συνδέσεις σας.

Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και χτίστε ένα ενδιαφέρον και ελκυστικό προφίλ στο LinkedIn. Δώστε την εικόνα του επιτυχημένου και πολλά υποσχόμενου επαγγελματία. Δημιουργήστε κύκλους γνωριμιών και επεκτείνετέ τους. Ενημερώστε το προφίλ σας τακτικά και δημοσιεύετε σε ομάδες συχνά. Σίγουρα επιδεικνύοντας υπομονή θα πέσετε πάνω σε ενδιαφέροντες επαγγελματίες που τουλάχιστον θα θελήσουν ναν μοιραστούν μαζί σας την εμπειρία τους και θα σας δώσουν χρήσιμες συμβουλές.

Δείτε ακόμα:

Πώς να δημιουργήσετε λογαριασμό στο LinkedIn

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!