Jostein Gaarder: Η φιλοσοφία μέσα στη λογοτεχνία

της Στέφι Ρασκόβα

Σου αρέσει η λογοτεχνία; Ή η φιλοσοφία; Αν σου αρέσουν και τα δύο, τότε έκανες το σωστό κλικ! Αν πάλι δε σου αρέσει κανένα, ή μόνο ένα, πάλι έκανες το σωστό κλικ, γιατί σκοπεύω να σε μυήσω και στα δύο. Μην ανησυχείς, θα ξεκινήσουμε από τα εύκολα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Jostein Gaarder γεννήθηκε στη Νορβηγία. Σπούδασε Θεολογία, ενδιαφέρθηκε για τις Σκανδιναβικές γλώσσες και δίδαξε (όπως και οι γονείς του) πριν να ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων. Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα και παιδικά βιβλία μέσα από τα οποία προσπαθεί να γράψει από την προοπτική των παιδιών, τα οποία είναι πάντα γεμάτα απορία. Κάπως έτσι εντάσσει αρμονικά στα βιβλία του τη φιλοσοφία. Επίσης, ασχολήθηκε και με τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό, ιδρύοντας το 1997 το βραβείο Sophie.

Διδάγματα φιλοσοφίας

«Είναι λυπηρό η φύση του ανθρώπου να είναι έτσι φτιαγμένη, που να θεωρεί το καταπληκτικό δώρο της ζωής μια απλή συνήθεια».

Όσο περισσότερο μεγαλώνει ο άνθρωπος, τόσο πιο συνηθισμένα του φαίνονται όλα και δύσκολα εντυπωσιάζεται από τα ουσιώδη. Θεωρεί τη ζωή δεδομένη. Για αυτό και προσπαθεί να γράψει τα βιβλία του μέσα από την οπτική ενός παιδιού. Για να μας κάνει να θυμηθούμε την ομορφιά γύρω μας.

«Ένα κράτος που δεν εκπαιδεύει και δεν μορφώνει τη γυναίκα είναι σαν ένας άνδρας που απλώς εξασκεί μόνο το δεξί του χέρι».

Άποψή του είναι πως κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στη Γη. Πως όλοι έχουμε τις ίδιες δυνατότητες, αρκεί να μας δοθεί η ευκαιρία να τις αξιοποιήσουμε. Έτσι, όταν ένα κράτος μορφώνει μόνο τους άνδρες, αφήνει το μισό πληθυσμό της χώρας του αμόρφωτο και ανεκμετάλλευτο.

«Όταν τόσο η λογική όσο και η εμπειρία δεν φτάνουν, τότε δημιουργείται ένα κενό που μπορεί να γεμίσει μόνο με την πίστη».

Ο συγγραφέας είναι ένας άνθρωπος που από τα πρώτα του χρόνια αμφισβήτησε πολλά και προσπάθησε να βρει απαντήσεις σε αιώνια ερωτήματα. Κι ύστερα από πολλή αναζήτηση, κατέληξε στο πόσο σημαντική είναι η πίστη για έναν άνθρωπο και το μοναδικό ρόλο που έχει στις ζωές μας, γιατί χωρίς τη πίστη η ζωή θα ήταν συχνά αβάσταχτη.

Τι κερδίζεις;

Προσωπικά, αγαπώ πολύ τα βιβλία. Είμαι λάτρης! Ωστόσο, κάποια βιβλία προσφέρουν πολλά περισσότερα από λίγες ώρες ηρεμίας και χαλάρωσης. Εκτός του ότι σε ταξιδεύουν παντού, έχουν και πολλά να σε διδάξουν. Ο συγκεκριμένος συγγραφέας ωστόσο δε θα σε κουράσει με το να αναζητήσεις τα κρυφά μηνύματα. Τα περνάει με έναν ιδιαίτερο και άμεσο τρόπο μέσα από τα γεγονότα των ιστοριών του. Ιδιαίτερα γνωστός είναι για το βιβλίο του «Ο κόσμος της Σοφίας», στο οποίο κάνει αναδρομή στην ιστορία των φιλοσοφικών ερωτημάτων ξεκινώντας από την αρχαία Ελλάδα, που τόσο πολύ λατρεύει, κι όλα αυτά καλύπτοντας τα με το πέπλο του μυστηρίου και κρατώντας σε σε αγωνία. Είναι μετρ στο να αφυπνίζει τον νου και την ψυχή!

Τέλος, μη σε τρομάζει η φιλοσοφία. Δεν είναι για τους διανοούμενους ή τους καθηγητές πανεπιστημίου. Είναι απλά η έκφραση της σκέψης του ανθρώπινου νου.Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!