FoitiTrips: Μπάρι…το διαμάντι της Νοτίου Ιταλίας

Της Γεωργίας Μυστριώτη

 

Ακούω τη λέξη «Μπάρι». Ξετυλίγεται το κουβάρι των αναμνήσεων αργά-αργά και μετατρέπεται σε ένα ατάκτως δομημένο υφαντό της Αράχνης. Πώς είναι δυνατόν, άλλωστε, να μη φαίνεται έτσι μπερδεμένο και περίπλοκο όταν τα πάντα σου φαίνονται τόσο οικεία, λες και έζησες σε αυτόν τον τόπο σε τουλάχιστον μία από τις προηγούμενες ζωές σου; Μέσα στην όλη ποίηση, το Μπάρι δε διστάζει να σου υπενθυμίζει και την πεζότητά του, με την πληθώρα των ταχυφαγείων, το σύγχρονο κτίριο της μεγαλύτερης  εφημερίδας της Νοτίου Ιταλίας La Gazzetta del Mezzogiornο (=Η Μεσημβρινή) και την απίστευτη πολυκοσμία που επικρατεί στον σταθμό του τρένου.

Γραφεία εφημερίδας La Gazzetta del Mezzogiorno

Μιας και έγινε λόγος για την πεζότητα, τη σφαίρα του καθημερινού, άρτι αφιχθείσα από Ιταλία θυμάμαι αυτή τη στιγμή τον οδηγό για τις μεταπτυχιακές σπουδές στη χώρα αυτή που είχα γράψει προ αμνημονεύτων χρόνων και μπορείτε να συμβουλεύεστε ανά πάσα στιγμή. Φέτος, η κληρωτίδα των συνεδρίων με έφερε στη γείτονα χώρα, και μάλιστα σε μια πόλη της Μεγάλης Ελλάδας: το Μπάρι ήταν γνωστό ως Βάριον ήδη από την εποχή του Στράβωνα (Γεωγρ. 6.3.8.7-10)! Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νοτίου Ιταλίας μετά τη Νάπολη. Και αν έχετε αμφιβολίες περί της αξίας της ως φοιτητούπολη, θα δείτε πως πραγματικά αξίζει να πάτε εκεί, είτε για Erasmus είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο… άλλωστε, χρειάζεται, άραγε, ειδικός λόγος για να πετάξετε μέχρι το Μπάρι σε λιγότερο από μιάμιση ώρα;

Πρόσβαση         

Ναός του Αγίου Νικολάου

Μπορείτε να πετάξετε κατ’ ευθείαν για Μπάρι με προορισμό το Αεροδρόμιο Karol Wojtyla (BRI). Από εκεί μπορείτε να πάρετε τρένο για να φτάσετε στη στάση Bari Centrale σε περίπου 15 λεπτά. Καθώς δεν κατάφερα να βρω άμεση πτήση για το αεροδρόμιο του Μπάρι, επέλεξα να πετάξω προς το αεροδρόμιο της Νάπολης, της πρωτεύουσας της Νοτίου Ιταλίας (NAP). Εν τούτοις, από εκεί και πέρα αρχίζει η εξής περιπέτεια: η εύρεση ταξί για να πάτε μέχρι τη στάση των υπεραστικών λεωφορείων (υπάρχουν και τοπικά λεωφορεία για να πάτε προς τα εκεί, αλλά κάνουν τουλάχιστον μία ώρα) και το τρίωρο ταξίδι από τη Νάπολη στο Μπάρι.

Αξιοθέατα

Πανεπιστήμιο Άλντο Μόρο

Πανεπιστήμιο του Μπάρι «Άλντο Μόρο»: Πρώτη στάση για κάθε φοιτητή που επισκέπτεται το Μπάρι αποτελεί φυσικά το Πανεπιστήμιο. Ιδρύθηκε το 1925 και πήρε το όνομα του πάλαι ποτέ Ιταλού Πρωθυπουργού, ο οποίος γεννήθηκε κοντά στη γειτονική πόλη Λέτσε και δολοφονήθηκε 55 μέρες μετά την απαγωγή του από την παραστρατιωτική οργάνωση «Ερυθρές Ταξιαρχίες», στις 9 Μάη 1978.  Βρίσκεται στην ομώνυμη κεντρική πλατεία, η οποία αποτελεί κομμάτι της σύγχρονης μεριάς της πόλης. Αν και στο εξωτερικό το κτίριο είναι γεμάτο από γκράφιτι, το εσωτερικό υπενθυμίζει την καλαισθησία και την αναγεννησιακή αισθητική που διέπει τα Ιταλικά πανεπιστήμια συλλήβδην.  

 

Λιμάνι του Μπάρι

Παλιά Πόλη –Λιμάνι του Μπάρι: Στην πιο ζωηρή οδό στο Μπάρι, τη Vittorio Emanuele, θα βρείτε την πύλη για την παλιά πόλη του Μπάρι, όπου θα συναντήσετε την πολύβουη Piazza Mercantile και θα χαθείτε μέσα στα σοκάκια. Αν αυτά σας φαίνονται οικεία, θα καταλάβετε αμέσως την αιτία: αν έχετε πάει σε νησί των Επτανήσων ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή η οποία τέθηκε έστω και λίγο υπό τον Ενετικό ζυγό, θα δείτε πως η ρυμοτομία είναι παρόμοια με εκείνη της παλιάς πόλης του Μπάρι. Στο κέντρο της παλιάς πόλης, θα βρείτε τον ναό του Αγίου Νικολάου, προστάτη της πόλεως, ο οποίος είναι διαμορφωμένος ώστε να επιτρέπει τις επισκέψεις από μη Καθολικούς. Βγαίνοντας από την παλιά πόλη θα καταλήξετε στο λιμάνι του Μπάρι, το οποίο, προσωπικά, μου θύμισε λίγο τη μαρίνα Ζέας, απλά με λιγότερο κόσμο.

Κάστρο του Τράνι: Επανερχόμαστε στη νέα πόλη του Μπάρι. Στο πέρας της Vittorio Emanuele, θα βρείτε το κάστρο του Τράνι, το οποίο χτίστηκε το 1233 με εντολή του βασιλιά Φρειδερίκου Β’ ως οχυρωματικό έργο. Στο κάστρο αυτό έγινε βασίλισσα της Σικελίας η κόρη του Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β’ Κομνηνού Δούκα, Έλενα.

Κάστρο Trani

Λόγω της σύντομης παραμονής μου στο Μπάρι, δεν κατέστη δυνατό να επισκεφτώ όλα τα αξιοθέατα. Είμαι σίγουρη ότι παντού υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί, αρκεί να είστε προετοιμασμένοι να λιώσετε τις σόλες σας!

Τα off the record

Γλώσσα: Αν προσπαθήσετε να συνεννοηθείτε στην Αγγλική γλώσσα θα αντιμετωπίσετε πολλές δυσκολίες. Αν ξέρετε έστω και λίγα Ιταλικά κερδίζετε την εύνοια αυτού που θέλετε να σας βοηθήσει. Επειδή οι σπουδές στην Ιταλία απαιτούν πολύ καλή γνώση της γλώσσας, ξεσκονίστε τα Ιταλικά σας όσο είναι καιρός γιατί σπάνια θα βρείτε προγράμματα σπουδών στην Αγγλική.

Νοοτροπία: Η ευγένεια των ντόπιων πραγματικά θα σας σκλαβώσει. Αν θέλετε να δείτε ένα απίστευτο δείγμα της, επισκεφτείτε την καφετέρια που βρίσκεται απέναντι από το Πανεπιστήμιο, στη γωνία με τη via Benedetto Cairoli. Θα με θυμηθείτε, ειδικά όταν δοκιμάσετε τα απίθανα κρουασάν. Όσο για τον εσπρέσο, αγαπημένη συνήθεια των Ιταλών, σπάνια θα τον βρείτε διπλό και φυσικά θα αντιληφθείτε ότι ο φρέντο εσπρέσο είναι …Ελληνική πατέντα! Τα περισσότερα εστιατόρια ανοίγουν μετά τις 7, οπότε το δείπνο σας αναμένεται …γερό. Δυστυχώς, το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι αρκετά έντονο.

Νοστιμιές: Λόγω της θέσης του Μπάρι στην επαρχία της Puglia, θα δείτε χαρακτηριστικά δείγματα της κατωιταλικής κουζίνας. Δοκιμάστε όποιο πιάτο περιλαμβάνει τα ζυμαρικά orecchiete, τα οποία θυμίζουν το ανθρώπινο αφτί ως προς το σχήμα (το ξέρω ότι ο παραλληλισμός αυτός παραπέμπει στο Halloween). Μπορείτε να πάρετε μια γεύση της γειτονικής Καλαβρίας με την ονομαστή πίτσα (αν σας πειράζουν τα καυτερά, μάλλον θα χρειαστεί να την αποφύγετε, καθώς περιέχει pepperoni), ενώ θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μικρά καλτσόνε και αλμυρά σνακ με το σχήμα orecchiete.

Το κόστος: Αν και ο μονός εσπρέσο κοστίζει γύρω στο 1,50€ (ήδη ακούω τις ενστάσεις σας, τόσο κάνει πάνω-κάτω ένας φρέντο εσπρέσο στο χέρι), τα σνακ που τον συνοδεύουν μπορεί να κυμαίνονται γύρω στα 3-4€. Αν σκοπεύετε να αγοράσετε ρούχα ή παπούτσια, θυμηθείτε ότι βρίσκεστε σε μία από τις χώρες που πρωτοστατούν στον κόσμο της μόδας, οπότε οι Ιταλοί βάζουν (πολύ) βαθιά το χέρι στην τσέπη σε αυτό τον τομέα. Αν και η ζωή στο Μπάρι δεν είναι τόσο ακριβή όσο στη Ρώμη, το Μιλάνο ή ακόμα και τη Νάπολη, καλό είναι να έχετε αρκετά χρήματα στην άκρη.

Γενική εικόνα

Για να κλείσουμε αυτό το άρθρο, ας αφήσουμε την πεζότητα, το παράκανα. Θα ζωγράφιζα το Μπάρι ως εξής: Μια διαχρονική ομορφιά που δεν «σπάει» και δεν αλλοιώνεται από τις εποχές. Στο Μπάρι, βιώνεις τον Μεσογειακό αέρα στα καλύτερά του. Παρά τις ατέλειές του, είναι μια ομορφιά καθαρή και διαυγής, ενώ ακόμα και τα πιο σκοτεινά σημεία είναι γεμάτα φως και σου δείχνουν το δρόμο που θα σου ανοίξει τον ορίζοντα. Είναι μια ομορφιά ανοιχτή σε νέες επιρροές που γνωρίζει καλά την αλφαβήτα του τουρισμού, αλλά δεν ξεχνά την ιστορία της και τα σταθερά στοιχεία της ταυτότητάς της. Το Μπάρι θυμίζει εκείνους τους ανθρώπους που σε δέχονται σπίτι τους ακόμα και στη μέση της νύχτας, πάντα φιλόξενοι, ακόμα και όταν δεν ξέρουν καλά τη γλώσσα σου.

Grazie mille, Bari. Arrivederci!

Σημείωση: Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από την προσωπική συλλογή της συντάκτριας.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!