#FoitiTrips: 5 ημέρες στο Βέλγιο

Του Νίκου Παγανού

Πρόσφατα βρέθηκα για πέντε ημέρες στο Βέλγιο, το οποίο αποτελεί έναν πανέμορφο προορισμό με επιλογές που ποικίλουν και ξαφνιάζουν. Αποφάσισα, λοιπόν, να γράψω μερικές σκέψεις και συμβουλές σχετικά με το εν λόγω ταξίδι που ίσως φανούν χρήσιμες σε όσους σχεδιάζουν κάτι ανάλογο.

Μερικά βασικά στοιχεία

Το Βέλγιο μαζί με την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο απαρτίζουν τις Κάτω Χώρες. Πρωτεύουσα του είναι οι Βρυξέλλες, οι οποίες αποτελούν και την πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς εκεί βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επίσημες γλώσσες αποτελούν τα Γαλλικά και τα Φλαμανδικά. Αν και οι περισσότεροι κάτοικοι γνωρίζουν και τις δύο γλώσσες, καθώς και Αγγλικά, να είστε προετοιμασμένοι να σας μιλήσουν στη μητρική τους (είτε Γαλλικά είτε Φλαμανδικά), ανεξάρτητα από τη γλώσσα που θα τους μιλήσετε εσείς. Το ταξίδι από και προς την Αθήνα διαρκεί περίπου 3 ώρες.

Αεροδρόμια

Οι Βρυξέλλες διαθέτουν, όπως όλες οι σύγχρονες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, δύο αεροδρόμια. Το μεγαλύτερο είναι το Αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το οποίο χρησιμοποιούν όλες οι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες. Το δεύτερο αεροδρόμιο, στο οποίο προσγειωθήκαμε εμείς, βρίσκεται στο Charleroi και το χρησιμοποιούν κυρίως low budget αεροπορικές εταιρίες, όπως η Ryanair. Για τη μετάβαση από το Αεροδρόμιο Charleroi στις Βρυξέλλες υπάρχουν ποικίλοι τρόποι. Αρχικά, υπάρχει, η επιλογή του λεωφορείου μέχρι την πόλη του Charleroi και από εκεί η χρήση του τραίνου μέχρι τη βελγική πρωτεύουσα. Αυτή αποτελεί και την πιο χρονοβόρα λύση, καθώς διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα. Η καλύτερη λύση είναι  η χρήση ιδιωτικών λεωφορείων που κατευθύνονται απευθείας στις Βρυξέλλες και αναχωρούν ανά 30 λεπτά περίπου καλύπτοντας την απόσταση σε 1 ώρα. Το μόνο αρνητικό είναι ότι επειδή έχει πάρα πολύ κόσμο, αν δεν έχετε κλείσει εισιτήρια από πριν θα αναγκαστείτε να περιμένετε αρκετά. Αντίστοιχα υπάρχουν ταξί – βανάκια που χωράνε 6 επιβάτες και αναχωρούν μόνο εφόσον συμπληρωθεί ο αριθμός των ατόμων. Η μεταφορά γίνεται από το αεροδρόμιο προς τις Βρυξέλλες και το αντίστροφο. Η τιμή τους είναι ίδια με τα ιδιωτικά λεωφορεία και η μετακίνηση διαρκεί 30-40 λεπτά. Δυστυχώς, από το Αεροδρόμιο των Βρυξελλών δεν έχω προσωπική εμπειρία, οπότε δεν μπορώ να δώσω σχετικές πληροφορίες.

Μετακίνηση

Η Βελγική πρωτεύουσα είναι πολύ μικρή, οπότε προσωπικά θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος κάποιος να χρησιμοποιήσει τα ΜΜΜ αν δε βιάζεται. Εξάλλου, περπατώντας γνωρίζει κανείς τα κρυφά διαμάντια μιας πόλης! Πάντως αν κάποιος το επιθυμεί, οι Βρυξέλλες διαθέτουν ένα αρκετά εξελιγμένο σύστημα ΜΜΜ. Μπορεί να μη διαθέτουν μεγάλο δίκτυο μετρό πέραν του κέντρου, αλλά χρησιμοποιώντας το τραμ μπορεί κανείς να πάει όπου θέλει και ταυτόχρονα να συλλέγει εικόνες της πόλης. Σε ό, τι αφορά τη μετακίνηση σε γύρω μέρη, το Βέλγιο, όπως οι περισσότερες χώρες τις Κεντρικής Ευρώπης, διαθέτει ένα πλούσιο δίκτυο τραίνων και ιδιωτικών λεωφορείων που το συνδέει με όλες τις γύρω πόλεις και χώρες.

Κοντινές μονοήμερες εκδρομές

Μιας και αναφέρθηκα στις μετακινήσεις, ας δούμε πού μπορεί να ταξιδέψει κανείς από τις Βρυξέλλες. Το Βέλγιο είναι μια μικρή χώρα με εξαιρετικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Ως εκ τούτου μια μονοήμερη εκδρομή σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας αποτελεί μια θεσπέσια ιδέα. Μπριζ, Γάνδη, Αμβέρσα, Ντινάντ, Λιέγη και η Βελγική ακτογραμμή είναι μόνο ορισμένα από τα πανέμορφα μέρη που μπορεί να επισκεφθεί κανείς. Μιλάμε, όμως, για Κεντρική Ευρώπη, άρα όλες οι χώρες είναι σε απόσταση αναπνοής. Το Άαχεν στη Γερμανία, η Λιλ στη Γαλλία, η μικροσκοπική χώρα του Λουξεμβούργου, το Μάαστριχτ στην Ολλανδία, ακόμα και το μαγευτικό Άμστερνταμ απέχουν μόλις 2-3 ώρες και σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις.

Βρυξέλλες: Αξιοθέατα

Ας επιστρέψουμε, όμως, στις Βρυξέλλες. Τι αξίζει να κάνει κανείς στη βελγική πρωτεύουσα; Είναι αλήθεια πως ως πόλη δεν διαθέτει πολλές επιλογές. Φυσικά έχει μερικά πολύ όμορφα μέρη, αλλά δεν συγκρίνεται με τους υπόλοιπους κοντινούς προορισμούς. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα και όμορφα σημεία της. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί ένα βασικό αξιοθέατο, καθώς αποτελεί την καρδιά της Ευρώπης. Μια επίσκεψη στην αίθουσα όπου παρουσιάζεται όλη η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα σας εντυπωσιάσει. Επίσης για όσους νιώθουν ακόμα παιδιά, υπάρχουν 2 μουσεία με θέμα τα κόμιξ, το Belgian Centre of Comic Strip Art και το MOOF Museum, καθώς και το πάρκο MiniEurope, το οποίο περιλαμβάνει μινιατούρες των μνημείων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διασκορπισμένες σε όλη την έκταση του πάρκου. Τέλος, για έναν περίεργο λόγο, το βασικό και πιο διάσημο αξιοθέατο των Βρυξελλών είναι το Manneken Pis, ένα πολύ μικρό αγαλματάκι που δείχνει ένα αγοράκι να ουρεί. Ανάλογα με την περίοδο το ντύνουν και με διαφορετικές ενδυμασίες. Λίγο πιο πέρα υπάρχει και το Janneken Pis που δείχνει αντίστοιχα ένα κοριτσάκι.

Μπριζ:  Αξιοθέατα

Η Μπριζ αποτελεί τον έναν από τους δύο κοντινούς προορισμούς που επισκέφτηκα και είναι ένα μαγικό μέρος, μια πόλη που πραγματικά αξίζει κάποιος να δει από κοντά και αν μπορεί να μείνει έστω και ένα βράδυ. Βρίσκεται μόλις μία ώρα με τραίνο από τη Βελγική πρωτεύουσα και αποτελεί έναν από τους πιο όμορφους και ρομαντικούς προορισμούς που υπάρχουν στην Ευρώπη. Το υδάτινο στοιχείο, με τα κανάλια, τις χήνες και τα γεφυράκια δίνουν μια ιδιαίτερη νότα στο γύρω μεσαιωνικό σκηνικό. Τα παλιά κτήρια είναι διατηρημένα άψογα και είναι εντεταγμένα στην καθημερινότητα της πόλης. Η Μπριζ είναι πόλη βγαλμένη από άλλη εποχή που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος.

Άαχεν:  Αξιοθέατα

Ο δεύτερος προορισμός που επισκέφτηκα βρίσκεται πέρα από τα σύνορα του Βελγίου, στη Γερμανία. Είναι το Άαχεν. Απέχει δύο ώρες με τραίνο από τις Βρυξέλλες και αποτελεί την πλησιέστερη γερμανική πόλη. Μπορεί να μην γεμίζει το μάτι, αλλά είναι μια πολύ όμορφη πόλη, με πολύ όμορφα κτίρια και ωραία αγορά. Ένας τεράστιος πεζόδρομος εκτείνεται σε όλο το κέντρο της και δεξιά και αριστερά υπάρχουν μικρά και μεγάλα μαγαζιά κάθε είδους. Αποτελεί έναν διαφορετικό προορισμό που ξεφεύγει από τα Βελγικά στάνταρ για όσους θέλουν να δουν κάτι διαφορετικό.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!