#FoitiTips: Ο «χρυσός» δεκάλογος της επιβίωσης κατά τη διάρκεια της εαρινής εξεταστικής

της Αδαμαντίας Κωνσταντάρα

Κάπου, στα μέσα Φεβρουαρίου ξεκινάει για εσένα αλλά και για όλους τους φοιτητές, το εαρινό εξάμηνο. Και εσύ, σαν καθωσπρέπει παιδί της άνοιξης απελευθερώνεσαι τελείως..! Κάπου, γύρω στο Μάιο, κοιτάς φευγαλέα τις ανακοινώσεις της σχολής και μένεις παγωτό, λιωμένο όμως… καθώς, ναι, είναι γεγονός! Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της εαρινής εξεταστικής!

Πανικοβάλλεσαι και τρέχεις να συμμαζέψεις, τα ασυμμάζευτα -μεταξύ μας, κιόλας- του προηγούμενου, χαλαρού κατά τ’ άλλα εξαμήνου, δίχως να λες, ότι ο Σεπτέμβρης είναι κοντά. Όμως, μη μου αγχώνεσαι, διότι είμαι εδώ για εσένα με…

10 χρυσές- σωτήριες- χρήσιμες συμβουλές:

Κανόνας 1ος

Ξεκίνα, να αγχώνεσαι! Ξεκίνα το διάβασμα εδώ και τώρα! Βασική προϋπόθεση: Να έχεις πάρει τα βιβλία από τον Εύδοξο, μιας και βαριόσουν να περιπλανιέσαι σε όλα τα βιβλιοπωλεία της περιοχής.

Κανόνας 2ος

Οργανώσου! Αν δεν πάταγες όλο το εξάμηνο (που είναι και το πιθανότερο), φρόντισε τουλάχιστον να φωτοτυπήσεις τις σημειώσεις των επιμελών φοιτητών της σχολής σου!

Υ.Γ. 1. Ελπίζω, να γνωρίζεις ποιος/-α είναι!

Υ.Γ. 2. Να επιστρέψεις τις σημειώσεις στον συμφοιτητή σου, τις χρειάζεται και αυτός!

Κανόνας 3ος

Διαμόρφωσε τον προσωπικό χώρο σου. Πρώτα από όλα, καθάρισε το σπίτι. Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά, που λέγαν και οι αρχαίοι. Ταυτόχρονα, έρχεται και η σύγχρονη επιστήμη, να σου δείξει ότι οι άνθρωποι παραμένουν περισσότερο συγκεντρωμένοι, σε έναν τακτοποιημένο χώρο. Ήρθε η ώρα της φασίνας!

Κανόνας 4ος

Μην τρως απέξω! Αξίζει αυτός ο ένας μήνας, να είναι η αιτία που θα χάσεις την καλλίγραμμη σιλουέτα σου, την οποία με τόσο κόπο έχτιζες όλο το χειμώνα; Μαγείρεψε, βάλε στη διατροφή σου το νερό, τα φρούτα και τα λαχανικά. Κατά τα λεγόμενα των ειδικών, έτσι αποκτάς πνευματική διαύγεια! Τι, δε με πιστεύεις; Δεν έχεις κάτι να χάσεις, παρά να το δοκιμάσεις.

Κανόνας 5ος

Κλείσε smart-phone, tablet, p.c. (άσε μόνο τα αρχεία, που χρειάζεσαι για διάβασμα, για να μη μου πεις μετά, ότι έμεινες αδιάβαστος). Μη σου πω και το internet! Άσε και ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή: «Προς το παρόν, ΚΛΕΙΣΤΟΝ ΛΟΓΩ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ»!

Κανόνας 6ος

Διάβασε μαζί με άλλους, αν είσαι ομαδικό πνεύμα. Στη βιβλιοθήκη όμως! Αποφεύγοντας κρυφογελάκια, αστειάκια και το περιττό χάζεμα! Πρώτον, πρέπει να ωριμάσεις και δεύτερον, αν έχεις εκτός από εξεταστική και εργασία να παραδώσεις ακόμα χειρότερα!

Κανόνας 7ος

Ζήτα  την πολυπόθητη βοήθεια του καθηγητή σου! Ακόμη κι αν ένα εξάμηνο ήσουν το κλασικό πρότυπο του «φοιτητή-φάντασμα», πάτα στα τελευταία μαθήματα! Συνήθως, επισημαίνουν τα SOS, κάνουν επαναλήψεις και «σταμπάρουν» φάτσες! Παίζει να είσαι και τυχερός, να σε θυμάται και έτσι να περάσεις το μάθημα!

Κανόνας 8ος

Κάνε μια mini έρευνα! Ψάξε, δηλαδή, θέματα παλαιότερων ετών ή ακόμα καλύτερα προσέγγισε τους λεγόμενους «βετεράνους» της σχολής. Η εμπειρία τους θα σε σώσει, καθώς θα σου μεταδώσουν τα δοκιμασμένα μυστικά της επιτυχίας!

Κανόνας 9ος

Πάρε μια βαθιά ανάσα, η ώρα της εξέτασης έφθασε, τα θέματα είναι στα χέρια σου, απομόνωσε τη σκέψη και…

Κανόνας 10ος

Ξεκίνα να γράφεις προσηλωμένος στο γραπτό σου!

Καλό διάβασμα!

Και μην ξεχνάς: Summer is loading! Keep calm and go on!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!