European Voluntary Service: Τεράστια εμπειρία ζωής

Της Νατάσας Τζαβάρα

Μετά από δύο μήνες «ξενιτιάς» για να συμμετάσχω σε ένα πρόγραμμα EVS που λαμβάνει χώρα στο Λέζνο της Πολωνίας, επέστρεψα Ελλάδα με μια βαλίτσα γεμάτη εμπειρίες και φυσικά γλυκά, τι άλλο. Νομίζω δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν όλα αυτά τα ΠΟΛΛΑ και ΤΕΡΑΣΤΙΑ που έχω ζήσει. Λίγο πριν το τέλος, το αίσθημα που είχα ήταν ανάμεικτο. Ναι μεν χαιρόμουν που θα γυρνούσα στα πάτρια εδάφη όμως η μεγάλη αλήθεια είναι ότι θα μου λείψει τρελά αυτή η υγιής και ενδιαφέρουσα καθημερινότητα που έχτισα εδώ.

Κι αν αναρωτιέσαι γιατί χαρακτήρισα έτσι την συνήθως αποκαλούμενη ανθρώπινη ρουτίνα, θα σου απαντήσω αμέσως. Καταρχάς το EVS (European Voluntary Service) είναι μία από τις δυνατότητες που σου δίνει το Erasmus + για να ζήσεις σε μια Ευρωπαϊκή χώρα. Δεν είναι ίδιο με αυτό που κάνεις στο Πανεπιστήμιο και σπουδάζεις σε αντίστοιχο τμήμα ξένης σχολής. Στο συγκεκριμένο όντας εθελοντής εργάζεσαι σε έναν οργανισμό και ακολουθείς τους στόχους που έχει το πρόγραμμα με το οποίο πηγαίνεις εκεί. Ένα EVS μπορεί να διαρκέσει από δύο εβδομάδες μέχρι δώδεκα μήνες. Τα εισιτήριά σου καλύπτονται από το πρόγραμμα μέχρι 275 ευρώ και επίσης σου δίνεται ένα χρηματικό πόσο κάθε μήνα για διατροφή και pocket money και το διαχειρίζεσαι όπως εσύ πιστεύεις.

Η δική μου εμπειρία έχει να σου πει πως δεν είναι ούτε διακοπές αλλά ούτε δουλειά δομημένη μέσα σε αυστηρά πλαίσια ωραρίου και tasks που οφείλεις να ακολουθείς πιστά διαφορετικά θα βρεθείς εκτός προγραμματισμού. Στο δικό μου πρόγραμμα που ονομαζόταν PEACE (Personal Education Through Activity, Creativity and Exchange) κατάφερα να συνδυάσω δουλειά με διασκέδαση. Είχα την ευελιξία να διαμορφώσω τις εφτά ώρες που διέθετα καθημερινά όπως θεωρούσα εγώ αποδοτικές για την ΜΚΟ αλλά και για τον εαυτό μου. Αυτές οι ώρες περιλάμβαναν παρουσιάσεις της χώρας μου στα σχολεία της περιοχής με στόχο της προώθηση της διαπολιτισμικότητας, καθώς και οργάνωση-διαχείριση της ΜΚΟ και των προγραμμάτων που είχε.

Πιο συγκεκριμένα οργάνωσα μαθήματα φωτογραφίας και ζωγραφικής τα απογεύματα διότι είναι το χόμπι μου στην Ελλάδα με στόχο την δημιουργική απασχόληση των νέων της περιοχής. Επίσης συμμετείχα σε workshop σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον εθελοντισμό, και μαζί με άλλες εθελόντριες εκπαιδευτικούς διοργανώσαμε ένα σεμινάριο όπου μιλήσαμε για τα διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών μας και ανταλλάξαμε απόψεις πάνω στις εκπαιδευτικές μεθόδους. Το μεγάλο event ήταν η έκθεση φωτογραφίας που διοργάνωσα στα πλαίσια των μαθημάτων που έκανα, με βασική θεματολογία τα ανθρώπινα δικαιώματα που σχετίζεται με το πρόγραμμα που συμμετέχω αλλά και τους στόχους της πολωνικής ΜΚΟ.

Μπορώ να μιλάω ατέλειωτα για όλα όσα έζησα εδώ. Ένα πρόγραμμα EVS είναι μία από τις καλυτερότερες εμπειρίες που μπορείς να έχεις και αν θέλεις να το κάνεις, μην διστάζεις. Ξεκίνα από ένα μικρής διάρκειας πρόγραμμα αν και είμαι σίγουρη ότι μετά το τέλος του θα θέλεις ένα που θα είναι για περισσότερους μήνες. Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα κατάφερα να φτάσω τον εαυτό μου πέρα από τα όρια που είχε, να εξελιχθώ σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο προσδοκούσα, να μάθω καινούρια πράγματα και να ζήσω μόνη μου μαζί με άτομα διαφορετικών χωρών σε ένα σπίτι, μαθαίνοντας από αυτούς. Γιατί όταν έρχεσαι καθημερινά σε τριβή με τόσες κουλτούρες γνωρίζεις, μαθαίνεις, συγκρίνεις, βλέπεις τα πράγματα και τον κόσμο από μια νέα οπτική. Αναζήτησε τα διαθέσιμα προγράμματα EVS στην σελίδα της Hellenic Youth Participation στο fb κι ετοιμάσου για μία από τις μεγαλύτερες εμπειρίες της ζωής σου. Τα καλύτερα έρχονται!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!