Erasmus και επιχειρηματικότητα

Της Όλγας Συμεωνίδου

erasmus και επιχειρηματικότηταΠοιος νέος επαγγελματίας δε θα ήθελε να του δοθεί η δυνατότητα να μαθητεύσει και να μυηθεί στις πρακτικές και μεθόδους του αντικειμένου του από έναν καταξιωμένο και έμπειρο στο χώρο επιχειρηματία; Το Erasmus for young entrepreneurs δίνει αυτήν ακριβώς την ευκαιρία σε νέους Ευρωπαίους επιχειρηματίες που έχουν ήδη, ή σκοπεύουν να αρχίσουν τη δική τους επιχείρηση. Συγκεκριμένα, οι ανερχόμενοι επιχειρηματίες συναντώνται, ανταλλάσσουν γνώσεις και επιχειρηματικές ιδέες με έναν έμπειρο μικρό-μεσαίο επιχειρηματία, μένοντας και συνεργαζόμενοι μαζί του για ένα διάστημα 1-6 μηνών. Πρόκειται στην ουσία για μια επιτόπια εκπαίδευση σε ένα ξένο, πλην Ευρωπαϊκό κράτος που συμμετέχει στο πρόγραμμα, η οποία έχει σκοπό να διευκολύνει το επιτυχημένο ξεκίνημα, ή την ενίσχυση της πρωτοεμφανιζόμενης επιχείρησης. Το πρόγραμμα παρέχει στον ανερχόμενο επιχειρηματία πρόσβαση σε νέες αγορές, μέσα και μεθόδους, τον εφοδιάζει με πρακτικές δεξιότητες και γνώσεις μέσα από την παρακολούθηση των πρακτικών μιας ήδη επιτυχημένης επιχείρησης, διευρύνει τον επαγγελματικό του κύκλου και δημιουργεί έδαφος επαγγελματικής συνεργασίας και απόκτηση επιχειρηματικών εταίρων στο εξωτερικό (δικτύωση).

Τα οφέλη ωστόσο επεκτείνονται και σ’ αυτόν που επιλέγει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ως επιχειρηματίας υποδοχής, καθώς αυτός μπορεί να ωφεληθεί και να εμπνευστεί από τις φρέσκιες ιδέες ενός ανερχόμενου επιχειρηματία, να διδαχθεί με τη σειρά του από τις νέες γνώσεις, τεχνικές και την εξειδίκευση του τελευταίου. Όπως γίνεται λοιπόν αντιληπτό, το σπουδαιότερο στοιχείο σ’ αυτή την εμπειρία που δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πως ωφελεί αμοιβαίως και τις δύο πλευρές. Είτε δηλαδή βρίσκεσαι στη θέση του υποδοχέα ή του υποδεχόμενου, η αλληλεπίδραση και ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και ιδεών θα σε ωφελήσει στην επιχειρηματική σου πορεία και θα θέσει γερά θεμέλια για την αποτελεσματικότερη λειτουργία ή στήσιμο της επιχείρησής σου.

Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα διευκολύνουν διεθνείς οργανισμοί (IOs) που αναλαμβάνουν το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ του υποδοχέα και υποδεχόμενου επιχειρηματία και από κοινού με αυτούς καθορίζουν τις δραστηριότητες, συνθήκες διαμονής κλπ. του μαθητευομένου επιχειρηματία, ενώ την υποστήριξη και το συντονισμό των εμπλεκόμενων οργανισμών αναλαμβάνουν τα γραφεία υποστήριξης του προγράμματος.

Για να συμμετάσχεις στο πρόγραμμα, ως υποδοχέας ή ως υποδεχόμενος επιχειρηματίας δεν έχεις παρά να κάνεις ηλεκτρονική αίτηση, ερχόμενος σε επαφή με έναν διαμεσολαβητή οργανισμό (IOs). O οργανισμός φέρνει σε επαφή ή διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να γίνει ένα «ζευγάρι» ανταλλαγής. Έπειτα οργανώνονται οι λεπτομέρειες της ανταλλαγής και γίνεται η συμφωνία με την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ μετά τη λήξη του προγράμματος αυτό αξιολογείται από τον διαμεσολαβητή οργανισμό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος παρέχεται στον μαθητευόμενο νέο επιχειρηματία μια οικονομική ενίσχυση ορισμένου ύψους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανάλογα τη χώρα υποδοχής, με σκοπό την κάλυψη της μετακίνησής του και των εξόδων συντήρησής του στο εξωτερικό.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα διάβασε εδώ. Στο παρόν site θα βρεις και τον πλήρη οδηγό του προγράμματος στα αγγλικά, τα γερμανικά και τα γαλλικά.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!