Της Δέσποινας Τσιμπρικίδου*

Στην επίσημη σελίδα του Τμήματος Δ.Ε.Σ του Πανεπιστημίου Πειραιά ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα η λίστα με τους επιλεχθέντες φοιτητές για το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Μετά από μια μακρά διαδικασία επιλογής των κατάλληλων φοιτητών, ήρθε η στιγμή οι τυχεροί θα μαζέψουν τα χαρτιά τους, τις βαλίτσες τους και τα όνειρα τους και θα ζήσουν ένα εξάμηνο γεμάτο συγκινήσεις και καινούργιες εμπειρίες.

Η διαδικασία επιλογής των φοιτητών ξεκίνησε στις 2 Μαρτίου 2017 με ανάλογη ανακοίνωση της Γραμματείας στην ιστοσελίδα του Τμήματος. Οι φοιτητές που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα καλούνταν να καταθέσουν στην Γραμματεία αντίγραφα των πτυχίων ξένων γλωσσών, σύντομο βιογραφικό σημείωμα, την αναλυτική βαθμολογία τους, καθώς και την αίτηση συμμετοχής στην οποία θα αναγράφονταν οι τρεις πρώτες επιλογές πανεπιστημίων. Στη συνέχεια, είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τον αρμόδιο καθηγητή για το πρόγραμμα Erasmus, κύριο Γκούσιο, για να ξεδιαλύνουν οποιαδήποτε απορία σχετικά με την μετέπειτα διαδικασία επιλογής.

Οι συνεντεύξεις ξεκίνησαν 20 μέρες αργότερα, στις 22 Μαρτίου 2017, για τα γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά πανεπιστήμια. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τα αγγλικά πανεπιστήμια ήταν διαφορετική, καθώς οι φοιτητές με τους μεγαλύτερους μέσους όρους στις βαθμολογίες των αγγλικών μαθημάτων ενημερώθηκαν με ηλεκτρονικό μήνυμα.

Στα μέσα της διαδικασίας επιλογής, τα μέλη του ΔΕΠ του τμήματος αποφάσισαν να αλλάξει ο αρμόδιος καθηγητής για το πρόγραμμα Erasmus. Παρά την αρχική ανησυχία και ταραχή, ο δεύτερος κύκλος συνεντεύξεων αποδείχθηκε επιτυχημένος και τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν δύο μέρες μετά.

Το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνει την ευκαιρία σε ευρωπαίους φοιτητές όλων των κύκλων σπουδών να ζήσουν στο εξωτερικό για περίπου έξι μήνες, με οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και να προσθέσουν στο βιογραφικό τους ικανότητες όπως η προσαρμοστικότητα, η επίλυση προβλημάτων, η αυτοπεποίθηση και η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.

Όπως φαίνεται και στον πίνακα στατιστικών στοιχείων παραπάνω, το 61% των φοιτητών Erasmus είναι γυναίκες. Έτσι και στην περίπτωση του Τμήματος Δ.Ε.Σ του Πανεπιστημίου Πειραιά, το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνεται ακόμα περισσότερο, καθώς 21 από τους 25 επιλεχθένετες φοιτητές είναι γυναίκες.

Θα λέγαμε ότι το μόνο πρόβλημα με την επιλογή φοιτητών Erasmus για το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών είναι ότι, παρά τον προφανή διεθνή προσανατολισμό του, κατέχει μόνο 25 θέσεις για ανταλλαγή φοιτητών και αιτήσεις συμμετοχής που ξεπερνούν τις 60 κάθε χρόνο, σύμφωνα με προφορική δήλωση του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Συμπερασματικά, οι φοιτητές που επιλέχθηκαν πρέπει να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους άμεσα, αναμένοντας νέες οδηγίες από την Γραμματεία του Τμήματος και το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου.

* Η Δέσποινα Τσιμπρικίδου παρακολουθεί το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας του Citycampus!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!