Erasmus για νέους επιχειρηματίες!

της Στεφανίς Ράσκοβα

Τι είναι;

Το νέο πρόγραμμα Erasmus για νέους επιχειρηματίες ξεκινά. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα διασυνοριακής ανταλλαγής που προσφέρει τη δυνατότητα σε πολλούς νέους και φιλόδοξους επιχειρηματίες να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις από έμπειρους επιχειρηματίες μικρών επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 2009 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνεχίζεται με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια. Συντονιστές του προγράμματος στις συμμετέχουσες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι ενδιάμεσοι φορείς που έχουν επιλεχτεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οποίοι λειτουργούν ως τοπικά σημεία επαφής και είναι αρμόδιοι για την παροχή επιχειρηματικής υποστήριξης.

Στην Ελλάδα ένα τέτοιο σημείο, μεταξύ άλλων, αποτελεί η Ακαδημία Επιχειρηματικότητας, η οποία έχει προγραμματίσει ενημερωτική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην οδό Τσίλλερ 61 της Αθήνας, ώρα 6 το απόγευμα και ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου 2018. Αν, λοιπόν, σκέφτεσαι να δηλώσεις συμμετοχή, καλό είναι να ενημερώσεις την ατζέντα σου άμεσα, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή από υποψηφίους που προέρχονται από Ιταλία και Ισπανία και οι οποίοι στοχεύουν σε διεθνή προοπτική των επιχειρήσεών τους.

Οφέλη

Αν αναρωτιέσαι ποια μπορεί να είναι τα οφέλη, αυτά υπάρχουν και για τις δυο πλευρές. Δηλαδή, και εσύ ως νέος επιχειρηματίας θα μάθεις τα μυστικά της επιχειρηματικότητας και πώς να διοικείς την επιχείρησή σου στο πλευρό ενός έμπειρου επιχειρηματία, και θα αποκτήσεις πρόσβαση σε νέες αγορές και πιθανότητα συνεργασίας με επιχειρηματίες του εξωτερικού. Αλλά και ο επιχειρηματίας υποδοχής θα μπορέσει να επωφεληθεί από τις νέες ιδέες που θα έχεις ή από κάποια εξατομικευμένα προσόντα που διαθέτεις. Πολλοί επιχειρηματίες υποδοχής έμειναν τόσο ικανοποιημένοι από αυτή την εμπειρία που αποφάσισαν να φιλοξενήσουν κι άλλους νέους. Άρα, τα οφέλη είναι αμοιβαία.

Σημαντικές πληροφορίες

Άλλα σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως η παραμονή σου στη χώρα υποδοχής είναι από 1 έως 6 μήνες. Αρχικά, πρέπει να βρεις το τοπικό σημείο επαφής που θα σε βοηθά καθ’όλη τη διάρκεια του προγράμματος, με την αίτησή σου αλλά και με ό,τι άλλο χρειαστείς . Επίσης, καλό είναι να παρακολουθήσεις κάποιο σχετικό σεμινάριο, ώστε να είσαι προετοιμασμένος. Όταν η αίτησή σου εγκριθεί, θα μπορείς πλέον να αναζητήσεις έναν επιχειρηματία υποδοχής. Για περισσότερες πληροφορίες φυσικά καλό είναι να επισκεφτείς την ιστοσελίδα του προγράμματος.

Συμμετοχή και Όροι

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν νέοι επιχειρηματίες αλλά και έμπειροι. Για  να συμμετάσχεις ως νέος επιχειρηματίας πρέπει είτε να έχεις προβεί σε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο είτε να έχεις ξεκινήσει την επιχείρησή σου εντός των τελευταίων τριών χρόνων. Δεν υπάρχει περιορισμός κλάδου και ηλικίας. Υπάρχουν όμως κάποιες προϋποθέσεις. Πρέπει να είσαι μόνιμος κάτοικος σε μια από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες, να έχεις ένα συγκεκριμένο σχέδιο και κίνητρα, να δεσμευτείς πως θα συνεργαστείς με τον επιχειρηματία υποδοχής κατά τη διάρκεια της παραμονής σου και πως θα συνεισφέρεις στην επιχείρησή του διαθέτοντας τις δεξιότητες και ικανότητές σου, αλλά και να μπορείς να συμπληρώσεις τα κονδύλια του προγράμματος στον απαιτούμενο βαθμό για να καλυφθούν τα έξοδα διαμονής σου στο εξωτερικό.

Για περαιτέρω πληροφορίες και τυχόν απορίες μπορείς να επισκεφτείς την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος ή να επικοινωνήσεις με την υπεύθυνη του προγράμματος Αλίκη Αναγνώστη στο  eye@akep.eu.

Καλή αρχή!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!