φοιτητική ζωή στην πόλη σου ή μόνος

#Debate: Φοιτητική ζωή…με οικογένεια ή μόνος;

της Ειρήνης Νοταρά και της Γιολάντας Τσαβδάρη

Φοιτητική ζωή και αποφάσεις

Πέρα από τα «Πού πέρασες;» και «Ήταν η πρώτη σου επιλογή;», μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που ακούει ένας νέος φοιτητής είναι: «Δήλωσες στην πόλη σου ή αλλού;». Κάποιοι φοιτητές δηλώνουν καταφατικά ότι θα σπουδάσουν μακριά από το σπίτι και άλλοι δεν τολμούν να απομακρυνθούν από την οικογενειακή εστία. Παρακάτω θα εξετάσουμε και τις δυο επιλογές, ώστε να αποφασίσετε ποια από αυτές σας ταιριάζει!

#Φοιτητική ζωή με γονείς

Οικονομική επιβάρυνση

Με την οικονομική κρίση να παραμένει το πιο σοβαρό πρόβλημα της χώρας μας, τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά δυσκολεύονται να καλύψουν τα έξοδα τους. Τα έξοδα εγκατάστασης και διαμονής σε μια άλλη πόλη μπορεί να αποδειχτούν ένα σημαντικό βάρος για την μέση ελληνική οικογένεια. Αν και υπάρχουν λύσεις όπως η διαμονή σε φοιτητική εστία ή η εύρεση δουλειάς, δύσκολα μπορούν να θεωρηθούν ιδανικές. Συνήθως, ακόμη και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζεται κάποιου είδους οικονομικής βοήθειας από την οικογένεια.

Μένοντας, ωστόσο, με τους γονείς μπορεί να διευκολύνει πολλές καταστάσεις. Πέρα από το θέμα της στέγασης, θα έχεις τον χρόνο να αφιερώσεις στις σπουδές σου. Ακόμη και αν εργάζεσαι, χωρίς το κόστος ζωής να σε επιβαρύνει, μπορείς πιο εύκολα αν καλύψεις τα έξοδα του ή και να μαζέψεις χρήματα.

Οικείο περιβάλλον

Άλλο ένα θετικό του να σπουδάζεις στην πόλη σου είναι το ότι βρίσκεσαι σ’ ένα οικείο περιβάλλον. Όταν μένεις σε άλλη πόλη, το πιο πιθανό είναι ότι η περίοδος των σπουδών σου θα είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχεις περάσει μακριά από το σπίτι σου. Ακόμα και αν προσπαθείς να επισκέπτεσαι όσο το δυνατόν πιο συχνά, είναι φυσικό ότι η οικογένεια και οι φίλοι σου θα σου λείψουν. Ως αποτέλεσμα μπορεί να νιώθεις νοσταλγία ή και απομόνωση, μέχρι τουλάχιστον να κάνεις φίλους εκεί που βρίσκεσαι. Μένοντας όμως στην πόλη σου, νιώθεις την ασφάλεια του ότι βρίσκεσαι σε ένα οικείο περιβάλλον, μαζί με άτομα που γνωρίζεις.φοιτητική ζωή με τους γονείς

Λένε ότι τα φοιτητικά είναι τα καλύτερα χρόνια στη ζωή κάποιου. Είτε επιλέξεις να τα περάσεις στην πόλη σου με τους γονείς ή μόνος σε μια άλλη πόλη, προσπάθησε να τα απολαύσεις. Αλλά και αν περάσεις στην πόλη σου, μην απογοητευτείς. Το να μένεις στο σπίτι σου με τους γονείς δεν σημαίνει ότι χάνεις την ευκαιρία να ανεξαρτητοποιηθείς ή να γνωρίσεις νέες εμπειρίες. Ακόμη περισσότερο, μπορεί να πάρει πολλά βάρη από πάνω σου, ώστε να μπορείς να απολαύσεις την φοιτητική ζωή πιο ξέγνοιαστα.

#Φοιτητική ζωή μακριά από γονείς

Η φοιτητική ζωή είναι ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή ενός ανθρώπου και πολλές φορές καθοριστικό για τη συνέχειά της. Η περίοδος αυτή, η «φοιτητική» , μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους και ο καθένας τη βιώνει διαφορετικά. Σίγουρα όλες οι πτυχές της έχουν τη δική τους χάρη και κάθε στιγμή της γράφει μοναδικά στη ψυχή του καθενός.

Τι γίνεται όμως όταν είσαι φοιτητής σε διαφορετική πόλη από αυτή που έχεις μεγαλώσει; Παίζεις εκτός έδρας και ο διαιτητής σφύριξε την έναρξη της premier league. Δεν έχεις παρά να παίξεις!

Αίσθηση ελευθερίας

Οι πρώτες μέρες είναι λίγο δύσκολες αλλά μην σκας…τα καλύτερα έρχονται! Το αίσθημα της ανασφάλειας που θα νιώσεις ίσως τις πρώτες μέρες-μπορεί και ώρες- αργότερα θα μετατραπεί σε αυτό της ελευθερίας. Ξέρεις ότι μπορείς να βγεις από το σπίτι σου και να φοιτητική ζωή μόνοςγυρίσεις σε αυτό ό,τι ώρα επιθυμείς, χωρίς να αναφέρεις σε κανέναν το πρόγραμμά σου. Δεν έχεις συγκεκριμένη ώρα που θα φας, δεν περιμένεις να ελευθερωθεί το μπάνιο για να μπεις και η μουσική μπορεί να παίζει όλη μέρα στην ένταση που επιθυμείς. Το σπίτι σου είναι ανοικτό για τις παρέες σου ανά πάσα ώρα και στιγμή, χωρίς να σκέφτεσαι πως μόλις γύρισαν οι γονείς σου από τη δουλειά και θέλουν ησυχία για να ξεκουραστούν. Ακόμα και οι στοίβες με τα άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη ή το βουνό με τα ασιδέρωτα ρούχα στον καναπέ, έχουν και αυτά τη χάρη τους.

Λήψη ευθυνών

Καλό και άγιο το αίσθημα της ελευθερίας που προαναφέρθηκε, ωστόσο όταν μένεις μόνος σου έρχεται η ώρα να αναλάβεις και τις ευθύνες που αναλογούν σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Το γεγονός ότι μπορείς να καθαρίζεις το σπίτι σου όταν εσύ το επιθυμείς και όχι όταν αρχίζει τις σχετικές υστερίες η μητέρα σου είναι θετικό. Ωστόσο θα ήταν καλό να φροντίζεις τόσο το σπίτι όσο και τον εαυτό σου. Έτσι θα νιώθεις εσύ καλά με τον εαυτό σου, θα καλλιεργείσαι σαν άτομο και σιγά σιγά θα ολοκληρώνεσαι. Ακόμα και μέσω μικρών καθημερινών διαδικασιών, όπως την σωστή στάση απέναντι στους γείτονες, τη φροντίδα και τον ανεφοδιασμό του σπιτιού. Αυτά, σε συνδυασμό με την προσπάθεια μιας σωστής διαχείρισης των διαθέσιμων χρημάτων, θα σε βοηθήσουν να αποδείξεις πρώτα στον εαυτό σου πως είσαι ικανός να αναλάβεις τις ευθύνες που σου αναλογούν. Δευτερευόντως οι γονείς σου θα είναι πιο ήρεμοι και δεν θα σου τηλεφωνούν δέκα φορές τη μέρα επισημαίνοντας σου τα αυτονόητα.

φοιτητική ζωή μόνος

Φοιτητική ζωή και…επίλογος

Μέσα από τις παραπάνω διαδικασίες, και σε συνδυασμό με μικροδυσκολίες αλλά και χαρές της καθημερινότητας σιγά σιγά θα αρχίσεις να ανεξαρτητοποιείσαι. Ακόμα και αν οικονομικά σε στηρίζει η οικογένειά σου έχεις κάνει ένα μεγάλο βήμα. Έχεις αρχίσει να βάζεις τα δικά σου θεμέλια πάνω στα οποία θα χτίσεις τη ζωή σου. Μη φοβηθείς να πάρεις ευθύνες, μα το κυριότερο μην φοβηθείς να αποδεχθείς τα λάθη σου. Και όταν έρθουν οι πρώτες δυσκολίες μην εγκαταλείψεις, συνέχισε. Θυμήσου πόσα ντέρμπι ανατράπηκαν στο ’90! Και μην στεναχωριέσαι για τους γονείς σου. Σου λείπουν και τους λείπεις και αυτό δεν θα αλλάξει. Και ακόμα και αν γκρινιάζει η μαμά και η γιαγιά ότι τους έχεις ξεχάσει και κάνεις τη ζωή σου, να ξέρεις πως είναι πολύ περήφανες που μπορείς και ζεις μακριά τους. Είναι η δική σου ζωή, και το να είσαι φοιτητής μακριά από την οικογένεια σου είναι μεγάλο προτέρημα. Εκμεταλλεύσου το!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!