μαθητικής στολής

#Debate: Υπέρ ή κατά της μαθητικής στολής;

των Γιάννα Αναγνώστου και Χριστίνα Τσίπη

Η στολή σήμερα έχει αρκετές εκδοχές⸱ αυτή του αξιωματικού, του αστυνομικού, του ναυτικού, του φοιτητή, του μαθητή. Οι πιο πολλοί φοιτήσαμε χωρίς στολές στα σχολεία/σχολές, συνήθως χαρακτηρίζοντας τον θεσμό απαρχαιωμένο και ξεπερασμένο. Αν γυρίσεις στο 1829, θα ανακαλύψεις τη μακρά ιστορία της μαθητικής σχολής στην Ελλάδα, μέχρι την κατάργησή της το 1982. Η παράδοση αυτή υπάρχει ακόμη σε πολλές χώρες του κόσμου. Πρέπει τελικά να υπάρχουν στολές στα σχολεία;

#Κατά της μαθητικής στολής

Διαμόρφωση της προσωπικότητας

Αν μη τι άλλο, βιώνοντας τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στον κόσμο, η απουσία της στολής στα εκπαιδευτικά ιδρύματα έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και ανάπτυξη των μαθητών. Το δικαίωμα της ατομικότητας και της έκφρασης του κάθε μαθητή/φοιτητή είναι αναμφισβήτητα αναντικατάστατο. Η επιλογή του να φοράς άλλοτε σκισμένα και άλλοτε βαμμένα ρούχα, να έχεις βαμμένα μαλλιά ή απλά να ντύνεσαι με βάση τα δικά σου θέλω συνετέλεσε στη συνειδητή διαμόρφωση και ελευθερία του ατόμου.

Ελευθερία έκφρασης

Ο μύθος που υπάρχει γύρω από αυτό το θέμα περί κοινωνικού επιπέδου και ισότητας μεταξύ ευκατάστατων και φτωχών οικογενειών πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για την παρουσία της στολής στις μαθητικές αίθουσες. Τα παιδιά οφείλουν να έχουν το ίδιο δικαίωμα στην ανάδειξη της προσωπικότητάς τους. Δε θα έπρεπε να ντύνονται με μία ομοιομορφία που τους μετατρέπει σε εργαζόμενους εργοστασίων ή ακόμη και σε στρατόπεδα. 

Οι γονείς οφείλουν να κατανοήσουν ότι οι μαθητικές στολές δεν είναι η απάντηση για υψηλές ακαδημαϊκές επιδόσεις ούτε και καλύπτουν το κενό μεταξύ μειονότητας και πλειοψηφίας των μαθητών. Αντίθετα, έχουν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό και την καταπίεση της ανθρώπινης δράσης και υπόστασης. Η ελεύθερη βούληση του dress code δε στοχεύει στη διάκριση του φύλου, αλλά στην ανάδειξη.

#Υπέρ της μαθητικής στολής

Ήρθε η στιγμή να εξεταστεί και ο αντίποδας του επίμαχου ζητήματος. Η στολή αποπνέει κύρος και στέλνει ένα μήνυμα ευταξίας και πειθαρχίας. Φορώντας στολή αυτομάτως αισθάνεται κανείς ότι ανήκει σε μια ‘’κοινότητα’’ και ότι εκπροσωπεί ένα σοβαρό φορέα. Η συμπεριφορά του δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει, λοιπόν, με τον αέρα που του χαρίζει η ενδυμασία του.

Εξοικονόμηση χρόνου

Από την άλλη, η επιλογή ρούχων, το πρωί ειδικά, είναι τόσο χρονοβόρα, καθώς τρέχεις για να προλάβεις κάθε είδους υποχρεώσεις. Η εξοικονόμηση χρόνου είναι πραγματικά πολύτιμη στις μέρες μας, ιδίως για όσους ζούν σε μεγάλες πόλεις, όπου το άγχος και το ‘’τρέξιμο’’ είναι αυξημένο. Παράλληλα, εξοικονομείς χρήματα από έξοδα (ρούχα), τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλλιώς και για καλύτερο σκοπό.

Περιορισμός του ανταγωνισμού

Το πιο σημαντικό ίσως πλεονέκτημα της  σχολικής στολής είναι ο περιορισμός του ανταγωνισμού. Δηλαδή η αναπόφευκτη σύγκριση ρούχων με τους συμμαθητές/συμφοιτητές. Όταν όλοι είναι υποχρεωμένοι να έρχονται ντυμένοι με την ίδια στολή,  δεν υφίσταται αυτή η εξουθενωτική σύγκριση, την οποία όλοι αναπόφευκτα κάνουν. Φορώντας όλοι το ίδιο ένδυμα, δεν υπάρχουν συγκρίσεις, αμφιβολίες και επικριτικά βλέμματα.

Η απουσία μαθητικής στολής, όχι μόνο επιφέρει τη σύγκριση αλλά και καταθλιπτικές συμπεριφορές. Οι μαθητές (παιδιά-έφηβοι)  μπορεί να αισθανθούν σε μειονεκτική θέση, σε μια ευάλωτη άλλωστε ηλικία, αν αντιληφθούν ότι οι γονείς τους δεν μπορούν να τους προσφέρουν την ποικιλία ρούχων που έχουν οι φίλοι και συμμαθητές τους στο σχολείο. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν μαθητές με καταθλιπτικές τάσεις, που χάνουν την αυτοπεποίθησή τους και νιώθουν το αίσθημα του ανικανοποίητου.

Όταν αναφερόμαστε στον όρο σχολικές στολές, δεν εννοούμε τις παραδοσιακές ποδιές, αλλά κάτι άνετο και σύγχρονο, φτιαγμένο για τα δεδομένα της εποχής μας. Η στολή, συνεπώς, δε σημαίνει ακαμψία και σοβαροφάνεια, αλλά ευκολία, άνεση και ομαδικότητα και δίνει την ευχέρεια σε όσους τη φορούν να ασχοληθούν απερίσπαστοι με την επίτευξη των στόχων τους και την ουσία του προορισμού τους.

Συμπέρασμα

Οι απόψεις σχετικά με τη μη ή όχι επιβολή των στολών στα σχολεία και τα πανεπιστήμια αποτέλεσε με την πάροδο του χρόνου ένα αμφιλεγόμενο θέμα για την εκπαιδευτική κοινότητα. Και οι δύο πλευρές έχουν σημαντικά επιχειρήματα υπέρ της θέσης τους. Η μαθητική στολή από τη μία περιορίζει την ατομική έκφραση, αλλά ταυτόχρονα επιφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στη ψυχολογία και την καθημερινότητα των νέων. Εσύ με ποια πλευρά συμφωνείς;

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!