#Debate: Σπουδές στην πόλη σου ή σε άλλη; 

της Κωνσταντίνας Κουτσαγγέλη και της Μαρίας Φραγκίνη

Όπως και εσύ όλοι μας θέλουμε να ζήσουμε τη φοιτητική ζωή μας στο έπακρο. Έτσι , άθελα μας την έχουμε ταυτίσει με έννοιες, όπως ανεξαρτησία και ελευθερία, σκέψεις που σου δίνουν αέρα να αναπνεύσεις. Όμως, έρχεται το κρίσιμο σημείο, που κρατάς στο χέρι σου δύο ενδεχόμενα, από τη μία την επιλογή να πραγματοποιήσεις τις σπουδές σου στην πόλη που μεγάλωσες μέχρι τώρα ή από την άλλη να επιλέξεις μία πόλη που είναι χιλιόμετρα μακριά. Μην βιαστείς να αποφασίσεις, κάτσε αναπαυτικά και συνέχισε να διαβάζεις. Αυτό το άρθρο θα ξεδιαλύνει κάθε πλευρά αναλύοντας τα θετικά της. Όμως θυμήσου, στο τέλος να επιλέξεις αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε σένα!

#Υπέρ: Στην πόλη σου

Βλέποντας πάντα τη θετική πλευρά, μένοντας στην πόλη σου δε θα το μετανιώσεις αφού δεις πόσα πολλά θα κερδίσεις κάνοντας αυτήν την επιλογή.

Θα είσαι κοντά στους φίλους και στην οικογένειά σου

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που μας νοιάζονται και μας στηρίζουν. Αν μη τι άλλο όταν μαθαίνουμε πως θα σπουδάσουμε στην πόλη μας, μας πλημμυρίζει χαρά αναλογιζόμενοι ότι δεν θα χαθούμε με τους φίλους που έχουμε από την σχολική μας ηλικία. Θα μπορείς έτσι να συνεχίσεις να πηγαίνεις στα μέρη σας και να μοιράζεσαι μαζί τους αυτό το νέο ξεκίνημα στη ζωή σου. Μην ξεχνάμε όμως και πόσο σημαντικό είναι που θα έχεις την οικογένεια δίπλα σου να σε στηρίζει σε κάθε σου βήμα, όχι μόνο συναισθηματικά και οικονομικά αλλά και πρακτικά. Η οικογένεια μας παρέχει ασφάλεια αφού στους γονείς μας ή αντίστοιχα στα αδέρφια μας μπορούμε να εμπιστευτούμε τις πιο προσωπικές μας σκέψεις, είναι μια συντροφιά στο σπίτι που δεν ανταλλάσσεται. Η συντήρηση ενός σπιτιού επίσης έχει και υποχρεώσεις, και τι καλύτερο να είστε παραπάνω άτομα στο σπίτι για να μοιράζετε τις δουλείες και όχι να το αναλαμβάνεις μόνος σου.

Θα εξοικονομήσεις χρήματα

Ας το δούμε ρεαλιστικά ζούμε σε μία εποχή που είναι οικονομικά δύσκολο για μία οικογένεια να στηρίξει δύο σπίτια ταυτόχρονα. Βοηθάς λοιπόν με αυτόν τον τρόπο την οικογένεια σου να μειώσει τα συνολικά έξοδα και γιατί όχι αν υπάρχει δυνατότητα να τα επενδύσει σε κάτι άλλο που σου προκαλεί ενδιαφέρον, αξιοποιώντας τα σε άλλες ανάγκες. Παράλληλα μπορείς να αναζητήσεις μία δουλειά ξέροντας τα κατατόπια της περιοχής σου και να προσθέσεις στο χαρτζιλίκι σου ένα εισόδημα αρκετό για να κάνεις το ταξίδι των ονείρων σου, να πάρεις κάτι που ονειρεύεσαι καιρό (και το εννοώ πραγματικά το ονειρεύεσαι!), να κάνεις μια δραστηριότητα που σου τράβηξε την προσοχή, να μάθεις μια νέα ξένη γλώσσα κ.α.

Θα ανακαλύψεις την πόλη σου από την αρχή

Όλοι ξέρουμε πως αλλιώς βλέπεις έναν τόπο όταν τον εξερευνάς παρέα με τους φίλους σου. Γιατί λοιπόν να μην είναι η πόλη που μένεις και νομίζεις ότι ξέρεις αγνοώντας πως κάθε ηλικία έχει και τα δικά της μυστικά. Θα έχεις την ευκαιρία στον ελεύθερο σου χρόνο να θαυμάζεις κρυφές ομορφιές που μέχρι τώρα αγνοούσες και να τις σημαδέψεις  με στιγμές και εμπειρίες από πρόσωπα αγαπημένα. Παράλληλα και οι φίλοι σου θα σου υποδείξουν μέρη που δεν είχες φανταστεί και έτσι θα νιώσεις πιο ντόπιος από ποτέ. Βασικό όμως είναι πως πάντα θα έχεις τις καλύτερες προτάσεις για διασκέδαση ή χαλάρωση από φοιτητές που κατάγονται από άλλη πόλη και θα ξέρεις που βρίσκεται το κάθε τι παίρνοντας αυτόματα τον τίτλο του περιζήτητου. Στην φοιτητική σου πορεία θα είναι κάτι που θα εκτιμήσεις αδιαμφισβήτητα.

#Υπέρ: Σπουδές σε μία άλλη πόλη

Μια καινούρια ζωή ξεκινά για όλους όσους αποφασίζουν να σπουδάσουν σε μια άλλη πόλη μακριά από τον τόπο τους.

Η ζωή σε μία άλλη πόλη

Είναι γνωστό πως ο κάθε τόπος είναι ξεχωριστός έτσι και οι άνθρωποι διαφέρουν ανάλογα με το μέρος στο οποίο ζουν! Η ιστορία του τόπου, τα πιστεύω του, η καθημερινότητα και οι συνήθεις τους είναι διαφορετικές. Με το σπουδάσει κανείς σε μια νέα πόλη του δίνεται η δυνατότητα να μάθει τον εαυτό του καλύτερα και μέσα από την συναναστροφή του με τον νέο κόσμο ξεκινάει να σκέφτεται διαφορικά και πιο σφαιρικά.

Ένα δεύτερο «σπίτι» σε μία άλλη πόλη

Με το να σπουδάζει κάποιος σε μια νέα πόλη σημαίνει πως θα έχει το δικό του σπίτι. Είναι τόσο συναρπαστικό το συναίσθημα να αναζητάς σπίτι και στην συνέχεια να μένεις μόνος σε ένα χώρο που θα έχεις φτιάξει με το δικό σου γούστο. Με τον καιρό αγαπάς τόσο πολύ το σπίτι αυτό, καθώς σε εκφράζει απόλυτα και είναι ο χώρος σου. Με το να μένει κανείς μακριά από την φροντίδα της οικογένειας έχει ως αποτέλεσμα να ωριμάσει καλύτερα και μάθει πως να παίρνει αποφάσεις για την ζωή του και πως να επιβιώνει μόνος σε ένα ξένο μέρος. Επίσης προσαρμόζεται και δημιουργεί μια δική του καθημερινότητα ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του.

Νέες γνωριμίες και φιλίες

Πέρα από την τρόπο ζωής, όταν μένεις μόνος γνωρίζεις κόσμο και κάνεις φιλίες με άτομα διαφορετικά από εσένα και που ίσως να μην διάλεγες εάν βρισκόσουν στον τόπο σου. Μέσα από αυτές τις γνωριμίες μαθαίνεις να αποδέχεσαι και να σε σέβεσαι την διαφορετικότητα. Επιλέγεις να κάνεις παρέα με άτομα που έχετε κοινά που περνάτε χρόνο μαζί κάνοντας πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους.Έτσι λοιπόν, κατά την διάρκεια των σπουδών δημιουργούνται τόσο όμορφες αναμνήσεις μεταξύ σας που θα σας δένουν και θα σας συνοδεύουν σε όλη σας την ζωή.

Φυσικά, είτε επιλέξεις σπουδές στην πόλη σου, είτε σε άλλη, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσεις τέλεια στη φοιτητική σου ζωή!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!