Couchsurfing: Σέρφαρε από καναπέ σε καναπέ

Της Χριστίνας Αμπαζάι*

couchsurfingΤο Couchsurfing είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία τα μέλη δέχονται και προσφέρουν φιλοξενία και όχι μόνο. Η εγγραφή στην ιστοσελίδα είναι δωρεάν και ο κάθε χρήστης παρέχει πληροφορίες για τον εαυτό του και την κατοικία του που θα βοηθήσουν το προφίλ του να γίνει όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστο. Επίσης, ο κάθε χρήστης δηλώνει στο προφίλ του αν θέλει να φιλοξενήσει ο ίδιος ή όχι. Επομένως, το να είσαι μέλος δε σε υποχρεώνει να φιλοξενήσεις εσύ κάποιον. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις αποκλειστικά για τα ταξίδια σου. Και εδώ έρχεται η πρώτη και βασική ερώτηση : « Είναι ασφαλές να μείνω με κάποιον άγνωστο;»

Η δικλείδα ασφαλείας της πλατφόρμας αυτής είναι οι αναφορές-συστάσεις που καταγράφουν φιλοξενούμενος και οικοδεσπότης στο προφίλ του άλλου, στο τέλος της φιλοξενίας. Αν και η πλειοψηφία των συστάσεων είναι παραπάνω από ενθουσιώδης, σίγουρα θα βρεις και αρνητικές εμπειρίες.  Έτσι μπορείς εύκολα να καταλάβεις τον χαρακτήρα του κάθε μέλους. Βεβαίως, όπως σε κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχουν και άνθρωποι που δεν έχουν και τόσο καλές προθέσεις. Αν συνδυάσεις, όμως, τις συστάσεις, τις πληροφορίες στο προφίλ και την κοινή λογική, είναι εύκολο να τους αποφύγεις.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, στοιχείο της πλατφόρμας είναι η φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από το surfing στους καναπέδες και δεν είναι άλλη από το να ζήσεις, έστω και για λίγο, σαν ντόπιος. Θα σε ξεναγήσει ο ίδιος ο οικοδεσπότης, συνήθως, αλλά ακόμα και αν δεν μπορεί, είναι σίγουρο πως θα σου προτείνει μέρη που πολλές φορές αξίζουν περισσότερο από τα mainstream αξιοθέατα. Επίσης, είναι σε θέση να σου προτείνει μέρη για φαγητό και ποτό που συμφωνούν με τις προτιμήσεις και το budget σου. Έτσι ξεφεύγεις από την τουριστική «πεπατημένη οδό» και ζεις την πλευρά της πόλης που μόνο οι ντόπιοι γνωρίζουν.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον κομμάτι της φιλοσοφίας αυτής είναι αυτό των καινούριων γνωριμιών και των συζητήσεων. Θα βρεθείς να συζητάς, να γελάς, αλλά και να διαφωνείς σε ένα συνοικιακό καφέ του Παρισιού ή να πίνεις τη καλύτερη μπύρα στο Βερολίνο με ανθρώπους που αν δεν ήταν το couchsurfing δε θα τους γν

couchsurfing ώριζες ποτέ. Είτε ταξιδεύεις μόνος είτε με παρέα,  αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι είναι που θα κάνουν το κάθε ταξίδι σου ξεχωριστό. Ο πύργος του Άιφελ από μόνος του δεν αρκεί.  Και ακόμα και αν δεν τους ξαναδείς ποτέ, θα τους θυμάσαι για πάντα.

Ωστόσο, αν ακόμα θεωρείς πως το couchsurfing δεν είναι για σένα είναι καλό να ξέρεις πως μέσα στη πλατφόρμα δημιουργούνται ομάδες συζητήσεων, στις οποίες μπορείς να βρεις προτάσεις για μέρη, καφέ, μπαρ, εστιατόρια αλλά και event που θα πραγματοποιούνται στο μέρος και τη περίοδο που θα πας. Επίσης, αρκετοί χρήστες θα αφιερώσουν χρόνο να απαντήσουν σε οποιαδήποτε απορία έχεις για τη περιοχή τους, είτε στα forums αυτά είτε σε προσωπικό μήνυμα, βοηθώντας σε έστω και με αυτό τον τρόπο να αποκτήσεις όμορφες εμπειρίες από τον τόπο τους.

Γενικά, οι άνθρωποι που ανήκουν στη κοινότητα αυτή είναι συνήθως ανοιχτόμυαλοι, αγαπούν να ταξιδεύουν, να γνωρίζουν καινούριους ανθρώπους και το κάνουν πράξη!

Για να μάθεις περισσότερα, δες εδώ.

* Η Χριστίνα Αμπαζάι παρακολούθησε το Σεμινάριο Δημοσιογραφικού Λόγου του citycampus.gr.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!