Animation ταινίες με κοινωνικό μήνυμα

της Ευανθίας Νικολάου

Πολλοί ενήλικες έχουν στο μυαλό τους ότι οι animation ταινίες απευθύνονται σε παιδιά. Όσοι το υποστηρίζουν αυτό μάλλον δε γνωρίζουν πόσο σημαντικά μηνύματα περνούν συνήθως οι συγκεκριμένες ταινίες, αλλά και οι αντίστοιχες σειρές. Αξίζει να αφιερώσει κανείς λίγο χρόνο για να ανακαλύψει μερικές από αυτές, να τις παρακολουθήσει και να δουλέψει λίγο το μέσα του. Παρακάτω υπάρχουν κάποια παραδείγματα ταινιών (μικρού και μεγάλου μήκους) και σειρών για να ξεκινήσεις!

Corto Ian (2018)

Αυτή η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους γραμμένη από τον Gaston Gorali, με παραγωγούς τον Juan Jose Campanella και το «Ίδρυμα Ian», παρουσιάστηκε στις Κάννες το Μάιο του 2018. Βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Ian (γιου της ιδρύτριας του Ιδρύματος Ian), ενός παιδιού με αναπηρία. Προσπαθεί να παρουσιάσει τα συναισθήματα όλων αυτών των παιδιών που μπαίνουν στο περιθώριο εξαιτίας της διαφορετικότητάς τους.

Spirited away (2001)

Ταινία ιαπωνικής παραγωγής του Hayao Miyazaki, σχεδιασμένη από το Studio Ghibli. Μέσα από μία συγκινητική ιστορία συνδυάζει το ρεαλιστικό με το φανταστικό. Δείχνει την προσπάθεια ενός κοριτσιού να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες που της παρουσιάζονται σε ένα ταξίδι με τους γονείς της, ώσπου να βγει ένα εντελώς διαφορετικό άτομο ικανό να επιβιώσει σε κάθε συνθήκη. Θεωρείται η καλύτερη animation ταινία όλων των εποχών!

Death Note (2006)

Anime σειρά, επίσης ιαπωνικής παραγωγής, σε σενάριο του Όμπα Τσογκούμι και εικονογράφηση Τακέσι Ομπάτα. Βασίζεται στο αντίστοιχο manga (έχουν δημιουργηθεί και τρεις ταινίες, δύο μυθιστορήματα και βιντεοπαιχνίδια). Είναι από τα πιο γνωστά anime και αφορά ένα αγόρι που βρίσκει ένα τετράδιο, το Death Note. Σε αυτό μπορεί να γράφει ονόματα ατόμων που θέλει να πεθάνουν, αρκεί να σκεφτεί ταυτόχρονα και το πρόσωπό τους. Η σειρά αυτή παρουσιάζει τόσο τις ηθικές προθέσεις για την ανθρωπότητα που μπορεί να έχει κάποιος, παίρνοντας στα χέρια του τόση εξουσία, όσο και την αλλοίωση της προσωπικότητάς του μετά από την απόκτηση τόση δύναμης.

Ariel (2015)

Αυτή η ταινία μικρού μήκους, της Κλεοπάτρας Κοραή, αποτελεί μια ωδή στα πνεύματα που συνοδεύουν τους χαμένους πρόσφυγες. Μέσα από τη μαγευτική μουσική και εικονογράφηση μπορεί να προσφέρει συγκίνηση και να αγγίξει τη ψυχή του θεατή.

 

The girl without hands (2016)

Μια ταινία του Sébastien Laudenbach, η οποία βασίζεται στο παραμύθι των αδερφών Grimm. Ασχολείται με την προδοσία και την επιβίωση μετά από αυτήν. Παρουσιάζει την ιστορία μιας κοπέλας που ο πατέρας της δέχεται να την πουλήσει στο Διάβολο με αντάλλαγμα άφθονο χρυσό. Ο Διάβολος όμως, επειδή δε μπορεί να αγγίξει ένα τόσο αθώο κορίτσι, διατάζει τον πατέρα να του δώσει τα κομμένα χέρια της. Στη συνέχεια της ιστορίας βλέπουμε την κόρη να προσπαθεί να επιβιώσει έπειτα από αυτήν την προδοσία του πατέρα της.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!