AISEC

Της Ντένιας Μπιλιράκη

Η περιήγησή μας στις φοιτητικές οργανώσεις συνεχίζεται με την AIESEC.  Η AIESEC είναι ο μεγαλύτερος, διεθνής, μη κυβερνητικός, φοιτητικός οργανισμός στον κόσμο, με παρουσία σε 124 χώρες και 2400 Πανεπιστήμια, ενώ αριθμεί πάνω από 90.000 μέλη. Η AIESEC όχι μόνο αφορά τους φοιτητές αλλά διοικείται αποκλειστικά από φοιτητές και γι’αυτό στοχεύει  στη δημιουργία προσωπικοτήτων με ηγετικά χαρακτηριστικά που θα αποτελέσουν τους μελλοντικούς επιχειρηματίες.

Τα προγράμματα της οργάνωσης είναι τρία. Πρώτα, το πρόγραμμα ACT (Achieving Change Together) αφορά τη συμμετοχή στη διοίκηση της ίδιας της οργάνωσης στους εξής τρεις τομείς: Marketing και Προώθηση, Sales και Customer Relationships Management. Με τη συμμετοχή σου σε κάποιους από αυτούς τους τομείς μπορείς να κερδίσεις πολλά εφόδια για τη μετέπειτα επαγγελματική πορεία σου αφού αναπτύσσεις το βιογραφικό σου αποκτώντας πρακτική εμπειρία στον εκάστοτε τομέα και επικοινωνείς με νέα άτομα καθώς όλοι μαζί συνεργάζεστε για ένα κοινό σκοπό δηλαδή την προώθηση της οργάνωσης και των έργων της. Για να μπεις στην ενεργό δράση της οργάνωσης, θα πρέπει να συμπληρώσεις μία αίτηση (http://aiesec.gr/act/aitisi/) και ύστερα η εκάστοτε τοπική επιτροπή θα σου ζητήσει να της δώσεις μία συνέντευξη. Μία σημαντική παρατήρηση για τις επιτροπές είναι ότι για να βρεις σε ποια ανήκεις βάσει του εκπαιδευτικού σου ιδρύματος , καλό θα ήταν να επισκεφτείς την σελίδα αυτή:

http://aiesec.gr/local-committees/

Το δεύτερο αξιόλογο πρόγραμμα της  AIESEC  είναι  το explore ή αλλιώς Global Citizen. Το  Global Citizen αφορά τον εθελοντισμό και την κοινωνική δράση στο εξωτερικό, δηλαδή την πρακτική εμπειρία πάνω σε θέματα ανάπτυξης μαθητών και νέων, τη νεανική επιχειρηματικότητα και διαπολιτισμική κατανόηση. Οι αιτήσεις για να ζήσεις αυτή την εμπειρία και να λάβεις μέρος σε αυτό το πρόγραμμα έχουν ανοίξει και μπορείς να την κάνεις ηλεκτρονικά σε αυτήν εδώ τη σελίδα: http://explore.aiesec.gr/aitisi/. Έπειτα, θα βρεις το πρόγραμμα που σου ταιριάζει βάσει των προτιμήσεών σου και στο τέλος η τοπική επιτροπή θα σου ζητήσει μία συνέντευξη για την τελική επιλογή. Η διαδικασία μετά την επιλογή έχει ως εξής: για δύο βδομάδες θα αποκτήσεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και θα εφοδιαστείς μέ ό,τι χρειάζεσαι σε γνωστικό επίπεδο και μετά για 6 εβδομάδες στη χώρα που έχεις επιλέξει θα πραγματοποιήσεις το project που ήθελες! Με την επιστροφή σου στην Ελλάδα θα αξιολογήσεις το πρόγραμμα  explore  ενώ παράλληλα θα παρουσιάσεις τη δουλειά που έκανες στο εξωτερικό.

Το σημαντικότερο πρόγραμμα της οργάνωσης αφορά την πρακτική άσκηση στο εξωτερικό στο κλάδο που σπουδάζεις και θες να δραστηριοποιηθείς μετέπειτα και ονομάζεται GLOBAL TALENT. Η πρακτική άσκηση αφορά τους τομείς του Marketing, Programming και παράδοση αγγλικών μαθημάτων σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Το πρόγραμμα μπορεί να διαρκέσει από τρεις μέχρι και δώδεκα μήνες και για περισσότερες πληροφορίες και διαθέσιμες θέσεις μπορείς να επισκεφτείς τη σελίδα αυτή http://aiesec.gr/global-talent/.

Φυσικά και στα τρία προγράμματα της οργάνωσης, ο συμμετέχων σε αυτά θα λειτουργεί υπό την πλήρη καθοδήγηση και ενημέρωση των τοπικών επιτροπών της. Για οποιαδήποτε βοήθεια και διευκρίνηση τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του προγράμματος η AIESEC θα είναι δίπλα στο φοιτητή με συνεχή επικοινωνία και σεμινάρια.

Όλη αυτή η αναφορά στο ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων της AIESEC  έγινε με αφορμή την εκδήλωση που ετοιμάζει η AIESEC στην Αθήνα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη. Το YouthToday είναι μία ημερίδα που αποσκοπεί στην συνάντηση νέων και επιχειρήσεων για να κάνουν συζήτηση πάνω σε επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους νέους. Οι ομιλητές και το πρόγραμμα της ημερίδας βρίσκεται στη σελίδα http://youthtoday.aiesec.gr/.

Θεσσαλονίκη, 20-21 Νοεμβρίου

Πάτρα, 25 Νοεμβρίου

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου

Η AIESEC  δε σταματά εκεί και περιμένει από κάθε νέο φοιτητή να πάρει θέση στο θέμα της εκπαίδευσης και να συμμετάσχει στην έρευνα Youth Speak. Με μότο ότι ‘Όλοι έχουμε δικαίωμα στην εκπαίδευση!’ η οργάνωση αυτή σε καλεί να συμμετάσχεις και εσύ στην παρακάτω έρευνα και να βάλεις ένα λιθαράκι για την υλοποιήση αυτού του βασικού δικαιώματος. http://fluidsurveys.com/s/AIESECYouthSpeak

 

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/