7+1 βιβλιοθήκες στην Αθήνα που θα λατρέψεις! (Α’ μέρος)

της Αθηνάς Δημητρού

Στην καρδιά της Αθήνας, υπάρχουν εξαίρετες βιβλιοθήκες, μικρές ή μεγάλες, γενικές ή ειδικές για συγκεκριμένους τομείς Επιστημών, Υγείας, Τέχνης, Λογοτεχνίας ή ξενόγλωσσων βιβλίων, ανοιχτές, δανειστικές. Για ό,τι ψάχνεις, ένα είναι σίγουρο: θα ταξιδέψεις μέσα από ένα βιβλίο σε ένα παράλληλο σύμπαν, μακριά από υποχρεώσεις και έννοιες, μαζί με την μυρωδιά του ξύλου και χαρτιού γύρω σου…

ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια και βρισκόταν στο Κέντρο της Αθήνας. Σήμερα, στεγάζεται στο Ίδρυμα Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο, σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο. Λειτουργεί ως εθνικό βιβλιογραφικό και πληροφοριακό κέντρο της χώρας μας, με όλη την Εκδοτική παραγωγή της Ελλάδας, και, παράλληλα, παρέχει πληροφορίες σχετικές με τις επιστήμες και τον πολιτισμό, μέσα από την διαφύλαξη σπάνιων τεκμηρίων.

Στη συλλογή και στα αρχεία της φιλοξενεί διάφορες κατηγορίες από ιστορικά έγγραφα. Όπως Πανεπιστημιακές Επετηρίδες, εφημερίδες, σπάνια βιβλία και μεγάλη συλλογή Ελληνικών Χειρογράφων Κωδίκων διεθνώς. Ακόμα, έχει ψηφιοποιήσει μέρος της συλλογής της, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν και μέσω Ίντερνετ να αναζητήσουν Επιστημονικές Επετηρίδες των Φιλοσοφικών Σχολών και Πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης από το 1925 μέχρι το 1977. Όχι μόνο αυτό, αλλά διατηρεί ψηφιοποιημένη συλλογή 4.500 Χειρογράφων και συλλογή Εφημερίδων της ίδιας της Βιβλιοθήκης, η οποία αποτελείται από 220.000 σελίδες εφημερίδων και αναζητούνται βάσει του τίτλου και της ημερομηνίας έκδοσής τους. Τέλος, υπάρχουν δύο είδη εισόδων για τους αναγνώστες:του αναγνώστη και η προσωρινή άδεια εισόδου.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ:

ΔΕΥΤΈΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ: 9:00-20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ: 9:00- 14:00.

Για πληροφορίες σχετικά με την Βιβλιοθήκη, πατήστε εδώ.

ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Οι συλλογές της Βιβλιοθήκης αυτής καλύπτουν θέματα σχετικά με την γλώσσα, τη λογοτεχνία, τις τέχνες, την ιστορία, την αρχαιολογία και την ιστορία, αλλά και προσωπικά αρχεία γνωστών πολιτικών. Συνολικά, αριθμούνται σε 120.000 τόμους. Όλη η Βιβλιοθήκη πρόκειται για την μεγάλη δωρεά της προσωπικής συλλογής 25.000 τόμων του Ιωάννη Γενναδίου στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, με τον όρο να στεγαστεί χωριστά και να είναι προσιτή σε όλους τους επιστήμονες των εθνών.

Εκτός, λοιπόν, από την συλλογή του Γενναδίου, περιλαμβάνει την συλλογή του Χρήστου Ανδρούτσου. Σε αυτήν ανήκουν ελληνικά έργα από την εποχή του Βυζαντίου, σειρές έργων περιηγητών που είχαν επισκεφτεί επί Τουρκοκρατίας την χώρα μας και άλλα πολλά εκείνης της εποχής που υπερβαίνουν τους 5.000 τόμους. Πολλά από αυτά είναι αρχέτυπα και πολύ σπάνιες ιστορικές εκδόσεις. Επίσης, πολύ μεγάλος είναι ο αριθμός ελληνικών, ενετικών και μουσουλμανικών χειρογράφων με έξοχες μικρογραφίες. Ένα από τα πιο σημαντικά αποκτήματα είναι το «Τετραευάγγελο», γραμμένο το 1926. Ξεχωρίζουν: η μαρτυρία του φιλέλληνα ποιητή Λόρδου Βύρωνα και μία μοναδική σειρά ζωγραφικών έργων, που απεικονίζουν επεισόδια του αγώνα για Ανεξαρτησία και φιλοτεχνήθηκαν για τον Στρατηγό Μακρυγιάννη.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 9:00- 17:00, ΠΕΜΠΤΗ: 9:00-20:00, ΣΑΒΒΑΤΟ: 9:00-14:00.

Βρίσκεται οδός Σουηδίας 61. Για τις συλλογές της βιβλιοθήκης, πατήστε εδώ. Για πληροφορίες σχετικές με την βιβλιοθήκη, δείτε εδώ.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

Το 1993 ο Κωνσταντίνος Λασκαρίδης ίδρυσε την βιβλιοθήκη «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ», προς μνήμην της γυναίκας του. Η γενική συλλογή της περιλαμβάνει 37.000 τίτλους βιβλίων, καλύπτει επιστημονικά ενδιαφέροντα, αλλά και κλασική και σύγχρονη ελληνική Λογοτεχνία, και όλο το φάσμα της ξένης Λογοτεχνίας. Ακόμη, υπάρχουν λογοτεχνικά και επιστημονικά περιοδικά, οπτικοακουστικό, πληροφοριακό και αρχειακό υλικό. Αξιοσημείωτο είναι πως η βιβλιοθήκη έχει και παιδική και εφηβική συλλογή 8.500 τόμων, καλύπτοντας όλες τις ηλικίες. Μέσα σε αυτήν στεγάζονται: η Ναυτική Βιβλιοθήκη, η Βιβλιοθήκη Ναυτικού Δικαίου και συλλογές βιβλίων, που αποτελούν μέρος της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος. Σημαντικές συλλογές: της Αρβελέρ, του Κ.Θ. Δημαρά, και της Γιολάντας Τριανταφυλλίδου.

Βρίσκεται στον Πειραιά, στην οδό 2ης Μεραρχίας και Ακτής Μουτσοπούλου από τις 24 Δεκεμβρίου 2015.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 9:00- 17:00.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Χρήση της βιβλιοθήκης μπορούν να κάνουν οι φοιτητές των προγραμμάτων του HellenicAmericanCollege, των πτυχιακών και μεταπτυχιακών του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου σε σύμπραξη με το Αμερικάνικο Δημόσια Ελληνικά Πανεπιστήμια μπορούν να μπουν στην βιβλιοθήκη αυτή, με την υποχρεωτική εγγραφή τους ως μέλη της (και κάποιες συλλογές βιβλίων έχουν επιπρόσθετους περιορισμούς). Τα εγγεγραμμένα μέλη έχουν την δυνατότητα να δανειστούν βιβλία από την Δανειστική Βιβλιοθήκη.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ: 9:00- 20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 9:00- 18:00.

Βρίσκεται στην οδό Μασσαλίας 22, στον τέταρτο όροφο. Για περισσότερες πληροφορίες, εδώ.