7ο Micro μ Festival: Προβολές σε Ελλάδα και Εξωτερικό

της Αγγελικής Χτενέλλη

Οι ταινίες μικρού μήκους, είναι μία αυτόνομη κινηματογραφική κατηγορία, με δικούς της κανόνες και ιδιαιτερότητες. Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, φαίνεται να έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό, γεγονός που αναδεικνύει την ταχύτατη εξέλιξη του είδους, όπως επίσης και το υψηλό του επίπεδο. Είναι ο τρόπος των νέων δημιουργών, να παρουσιάσουν την δουλειά τους και να αγαπηθούν από τους λάτρεις του κινηματογράφου, που αναζητούν κάτι νέο και διαφορετικό. Πρόκειται για ταινίες, που χωρίς να είναι απαραίτητα τα φαντασμαγορικά εφέ, μέσα σε λίγα λεπτά, μπορούν να εντυπωσιάσουν και να προκαλέσουν έντονα αισθήματα, με ισχυρό όπλο το δυνατό τους σενάριο και τις κινηματογραφικές τους λήψεις.

Το MμF, είναι ένα ετήσιο ελληνικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους. Έτσι λοιπόν και φέτος, δίνει το ραντεβού του για 7η συνεχή χρονιά, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στις 19.00, σε 15 ταυτόχρονες προβολές, σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Κριτής είναι το κοινό, όπου σε μία επίσης ταυτόχρονη ψηφοφορία και μέσα από ένα διαδραστικό περιβάλλον και διάλογο, προκύπτει το αποτέλεσμα. Στόχος των διοργανωτών, είναι να προσφέρουν νέο υλικό στην τέχνη, ψυχαγωγία στο κοινό που αγαπά και στηρίζει τον κινηματογράφο και αναγνώριση των νέων δημιουργών στο χώρο. Παράλληλα, οι νικητές ενισχύονται και οικονομικά, με έπαθλο συνολικής αξίας 2,500 ευρώ για την επόμενη ταινία τους, σε προσφορά των εταιριών RGB  studios και BLK.

Την πρωτοβουλία του ΜμF, στηρίζει το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, που φέτος συνεργάζονται με το  Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη για την εκδήλωση της Αθήνας και με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το οποίο συμβάλει στην εξάπλωση του φεστιβάλ και σε άλλες πόλεις.

Αναλυτικά το φεστιβάλ πραγματοποιείται :

Αθήνα               Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη – Πειραιώς 206, Ταύρος

Θεσσαλονίκη    Cine Βακούρα –  Ι. Μιχαήλ 8, Θεσσαλονίκη

Ρόδος               Κινηματογράφος Παλλάς – Δημοκρατίας 13, Ρόδος

Χανιά                Studio OXO NOU –  Αγ. Κυριακής 29

Ηράκλειο          Θεατρικός Σταθμός Ηρακλείου – Εφέσου 20-24

Ξάνθη               Λαογραφικό Μουσείο Φ.Ε.Ξ. –  Αντίκα 7

Πάτρα               Κινηματογράφος Πάνθεον  – Λ. Γούναρη 34

Τρίπολη            Cine Ville – 28ης Οκτωβρίου 56 & Δημητρακοπούλου 30

Σαντορίνη         Οινοποιείο Μπουτάρη – Μεγαλοχώρι,

Ιωάννινα           Καμπέρειο Πνευματικό Κέντρο – Παπαδόπουλου 11

Βόλος               Κτήριο Μεταξουργείου – Νικομήδειας 2, Νέα Ιωνία

Βερολίνο           Institut français -Salle Boris Vian Kurfürstendamm 211

Παρίσι              Δεν έχει ανακοινωθεί χώρος διεξαγωγής ακόμα

Οδησσός          Παράρτημα Ε.Ι.Π. – Krasny pereoulok 20

Αλεξάνδρεια     Jessuit Cultural Center – 298 Port Said Street

Εισιτήρια :

Προπώληση έως 13/10: 6 €

Γενική Είσοδος: 7 €

Αυτή την χρονιά, το ΜμF παρουσιάζει την ενότητα με θέμα «Μειονότητες, Ρομά, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση». Το αφιέρωμα πραγματοποιείται για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», που επιλέγει να ασχοληθεί με το θέμα της εκπαίδευσης και της εργασιακής απασχόλησης, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Η χρηματοδότηση γίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους.

Στόχοι του προγράμματος είναι η εξέλιξη των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, η ευαισθητοποίηση για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, η ανάδειξη της σχέσης της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας και τέλος, η κοινωνική ένταξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Μετά το διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ, θα προβληθούν 6 ταινίες μικρού μήκους Ελλήνων και ξένων δημιουργών, με αφορμή το παραπάνω αφιέρωμα. Η είσοδος του κοινού είναι ελεύθερη και η προβλεπόμενη ώρα έναρξης 22:40.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!