5+1 Λόγοι που δεν μας αφήνουν να πούμε αυτό που νιώθουμε

Της Δώρας Παπαϊωάννου

Σε όλους μας έχει τύχει να σκεφτόμαστε κάτι ή να νιώθουμε την ανάγκη να μιλήσουμε και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και όμως όταν έρχεται η ώρα να το κάνουμε, δειλιάζουμε, με αποτέλεσμα να τα κρατάμε μέσα μας. Ποιοι είναι λοιπόν οι παράγοντες αυτοί που για τους οποίους  δεν λέμε όσα νιώθουμε;

Εγωισμός

Πρωταρχικός λόγος. Όσο περνάνε τα χρόνια γινόμαστε πιο σκληροί σαν άνθρωποι με αποτέλεσμα οι σχέσεις μας να διακατέχονται από εγωιστικές συμπεριφορές. Βάζουμε σε προτεραιότητα τον εαυτό μας, ανεξαρτήτως συνθηκών, και έτσι προσπαθούμε να τον προστατέψουμε από τυχόν συναισθηματική κατάπτωση. Αυτός ο λόγος λοιπόν ίσως να σχετίζεται με το λόγο νούμερο 2.

Φόβος

Μπορεί να είναι είτε ο φόβος για αποτυχία/αποδοκιμασία είτε για απόρριψη σε οποιαδήποτε μορφή της (συναισθηματική και μη). Ο λόγος αυτός ίσως είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες καθώς όπως αναφέρουν μερικοί ειδικοί ψυχολόγοι, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επηρεάζονται από τον «φόβο» αυτό.

Κοινή γνώμη

Ο παράγοντας αυτός επηρεάζει συνήθως άτομα σε μικρές κοινωνίες. Παρ’ όλα αυτά το φαινόμενο δεν απουσιάζει και στις μεγαλουπόλεις. Η κατακραυγή του κόσμου ή αλλιώς το «τι θα πει ο κόσμος» είναι ένας λόγος που πολλές φορές δεν εκφραζόμαστε λεκτικά αλλά ούτε προβαίνουμε και σε πράξεις σε αρκετές φάσεις της ζωής μας.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Ο παράγοντας αυτός είναι καθαρά ψυχολογικός. Συνήθως δεν εκφραζόμαστε γιατί θεωρούμε πως ακόμη και αν το κάνουμε, κανείς δεν θα δώσει βάση ή σημασία στα λεγόμενά μας. Γι’ αυτό φταίμε αποκλειστικά εμείς, διότι οι γύρω μας δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τι νιώθουμε, αφού εξ αρχής δεν αποφασίσαμε να μιλήσουμε.

 

Αυθορμητισμός 0

Μερικές φορές δεν μιλάμε για κάτι, γιατί περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή. Προσπαθούμε να προετοιμαστούμε αν και δηλώνουμε ότι μας αρέσει ο αυθορμητισμός. Στην ουσία όμως αυτό το στοιχείο λείπει από την ιδιοσυγκρασία μας και το σωστό timing ίσως να μην έρθει ποτέ.

Γνωρίζουμε πως δεν θα αλλάξει τίποτα.

Τέλος, ένας λόγος που επηρεάζει όλο και περισσότερους νέους. Έχουμε απλά χάσει κάθε ελπίδα και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, οπότε είμαστε πεπεισμένοι ότι ακόμη και αν μιλήσουμε δεν θα αλλάξει κάτι και δεν θα επέλθει κάποιο αποτέλεσμα. Προτιμάμε λοιπόν να το κρατήσουμε μέσα μας.

Υ.Γ: Είναι καλύτερο να μετανιώσεις για κάτι που έκανες και είπες, παρά για κάτι που δεν έγινε ή ειπώθηκε ποτέ!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!