5+1 λόγοι για να σπουδάσεις στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου

Της Ελένης Μπεκρή *

Είμαι ήδη φοιτήτρια στο 4ο έτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Δεν θα σταθώ στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι φοιτητές κατά την διάρκεια των σπουδών τους στο τμήμα, άλλα θα αιτιολογήσω την άποψη, πως τελικά αυτά που σου προσφέρει αυτή η σχολή είναι σίγουρα περισσότερα από αυτά που σου στερεί!

Αναγνωρισιμότητα του ιδρύματος

Αρχικά το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι το πιο παλιό και φημισμένο ίδρυμα της Ελλάδας στον τομέα της τεχνολογίας και η συνεισφορά του στην επιστημονική, τεχνική, αλλά και οικονομική ανάπτυξη της χώρας είναι πολύ σημαντική και αναγνωρισμένη. Το να είσαι και εσύ λοιπόν μέλος αυτής της σπουδαίας επιστημονικής κοινότητας σου αναπτύσσει αισθήματα υπερηφάνειας και θέλησης για προσωπικό αγώνα προσφοράς αξιόλογου έργου.

Ευρύ πεδίο αναζήτησης εργασίας

Η ειδικότητα ΗΜΜΥ συγκεκριμένα έχει ένα πολύ ευρύ πεδίο δράσης και σήμερα οι απόφοιτοι του τμήματος απασχολούνται σε όλα τα στάδια παραγωγής σε βιομηχανίες, εταιρείες και κυβερνητικούς οργανισμούς ως μεσαία και ανώτερα στελέχη, φορείς καινοτομικών αλλαγών και σύμβουλοι σε θέματα σχεδιασμού και ανάπτυξης πληροφοριακών, ηλεκτρονικών, ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.

Εξελίξιμος τομέας

Η ηλεκτρονική, η ενέργεια, η πληροφορική και οι υπόλοιπες κατευθύνσεις που διδάσκονται στο τμήμα είναι συνεχώς εξελίξιμες καθώς αποτελούν υπόβαθρο για την πρόοδο και άλλων επιστημών όπως της ιατρικής, της διαστημικής τεχνολογίας, της γεωλογίας αλλά και θεωρητικών επιστημών όπως της αρχαιολογίας και της νομικής. Δεν εφησυχάζεις στιγμή και έχεις τη δυνατότητα να προσφέρεις και να εξειδικευτείς σε διάφορους τομείς!

Πτυχίο και Μaster

Επίσης πολύ σημαντική εξέλιξη για το τμήμα είναι η αναγνώριση του διπλώματος που απονέμεται κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος σπουδών, ως  ενιαίο και αδιάσπαστο δίπλωμα μεταπτυχιακού επιπέδου. Το ίδιο ισχύει για όλα τα τμήματα του πολυτεχνείου και τις υπόλοιπες σχολές πενταετούς φοίτησης.

Τα όρια υπάρχουν για να τα ξεπερνάμε

Κατά την διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής στο τμήμα δεν γίνεται να αποφύγεις τις ατέλειωτες ώρες διαβάσματος, τα ξενύχτια της τελευταίας στιγμής, το άγχος για την προσπάθεια άμεσης ολοκλήρωσης των project, αλλά και την ανησυχία μήπως τελικά δεν τα καταφέρεις. Σε αρχικό στάδιο όλα αυτά τα συναισθήματα σε κουράζουν και σε προβληματίζουν, περνώντας στα μεγαλύτερα έτη, όμως, τα προβλήματα και η κούραση που αντιμετώπισες γίνονται τα πιο ισχυρά σου εφόδια. Μαθαίνεις να μην τα παρατάς στα δύσκολα, πιστεύεις περισσότερο στις δυνατότητές σου και τις εξελίσσεις. Τα εφόδια αυτά σε ακολουθούν αργότερα στην επαγγελματική, αλλά και στην προσωπική σου ζωή.

Αυτοβελτίωση

Τέλος κατά την φοίτηση στο τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών, στο τμήμα με την υψηλότερη βαθμολογική βάση της τεχνολογικής κατεύθυνσης ο φοιτητής αναπτύσσει την  ευγενή ανταγωνιστική διάθεσή του καθώς το επίπεδο γνώσεων των συμφοιτητών του είναι πολύ υψηλό. Δεν καθησυχάζεται και εξελίσσεται διαρκώς στον τομέα του.

Επομένως αν δεν τα παρατάς στα δύσκολα, αν έχεις όρεξη για διάβασμα,  πείσμα και αντοχές για ξενύχτια μελέτης, αν είσαι λάτρης της τεχνολογίας και της εξέλιξης, το τμήμα ΗΜΜΥ είναι η σωστή επιλογή! Σίγουρα δεν σε περιμένει μια ξεκούραστη φοιτητική ζωή, αλλά με το πτυχίο σου θα είσαι ισχυρά εξοπλισμένος για την συνέχεια!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!