5 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις

Της Αγγελικής Χτενέλλη

«Ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο;», δύσκολη ερώτηση. Περνάνε τόσα απ’ το μυαλό μου και η επιλογή ανάμεσα τους είναι ακόμα πιο δύσκολη. Με προσπάθεια κατέληξα σε μία σύντομη λίστα από 5 βιβλία, που αν δεν έχεις διαβάσει ήδη κάποια από αυτά, ίσως ήρθε η στιγμή.

Ο Μικρός Πρίγκιπας, Antoine de Saint-Exupéry

Αν είναι ένα βιβλίο με το οποίο δεν έχεις ταξιδέψει στις σελίδες του ως παιδί, γιατί να μην το κάνεις τώρα; Διαβάζοντας το διαπιστώνει κανείς πως τα νοήματα που περνά αφορούν βαθύτερες πτυχές της ανθρώπινης ζωής. Μας υπενθυμίζει το παιδί που κρύβει μέσα του κάθε ενήλικας και την ανάγκη να αντιμετωπίζουμε την ζωή με τα μάτια της ψυχής. Γιατί, μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά, την ουσία τα μάτια δεν την βλέπουν.

Το Πορτρέτο Του Ντόριαν Γκρέυ, Oscar Wilde

Ο όμορφος νέος ποζάρει ως μοντέλο για την δημιουργία του πορτρέτου του. Η επιλογή του να θέσει ως αξία στη ζωή του την ομορφιά και ο φόβος του πως κάποια στιγμή θα γεράσει, τον οδηγούν στην ευχή να γερνάει το πορτραίτο του αντί ο ίδιος. Γεγονός που πραγματοποιείται. Μέσα από έναν έκλυτο βίο, στο τέλος πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με το γερασμένο πορτραίτο του και τις τύψεις του. Έργο που επικρίθηκε έντονα στην εποχή του, αλλά παράλληλα ήταν τόσο μπροστά ώστε να βρίσκει ανταπόκριση στη ματαιοδοξία του σήμερα.

Περηφάνια και Προκατάληψη, Jane Austen

Αν λάτρεψες την ταινία, τότε το βιβλίο θα σε ενθουσιάσει ακόμα περισσότερο. Μία ιστορία, όπου το εμπόδιο στην ευτυχία των πρωταγωνιστών είναι οι ίδιοι τους οι εαυτοί. Ένας αγώνας να ξεπεράσουν την περηφάνια, την προκατάληψη και τον τρόπο που αντιμετώπιζαν τις καταστάσεις στη ζωή τους, ώστε τελικά όταν ξανασυναντηθούν να παραδεχτούν τα πραγματικά τους αισθήματα, δίνοντας ένα αίσιο τέλος στην ιστορία τους.

Η Μεγάλη Χίμαιρα, Μ. Καραγάτσης

Πρόκειται για ένα ψυχογραφικό έργο. Ως «χίμαιρα» χαρακτηρίζουμε τον απραγματοποίητο πόθο, την ουτοπία. Έτσι και οι ελπίδες της Μαρίνας να ξεφύγει από τα δύσκολα βιώματα της και να κάνει μία νέα αρχή στη Σύρο κυνηγώντας την απόλυτη ευτυχία, αποδείχθηκαν στο τέλος μία χίμαιρα. Υπέκυψε στα πάθη της, που την οδήγησαν στο ερωτικό τρίγωνο μεταξύ εκείνης, του συζύγου και του κουνιάδου της. Λάθος επιλογές που είχαν ως συνέπεια την αυτοκαταστροφή της.

Το Νησί, Victoria Hislop

Η Αλέξις προσπαθεί να μάθει το παρελθόν της οικογένειας της και να ξεδιπλώσει το νήμα που συνδέεται με το νησί της Σπιναλόγκας. Μια οικογένεια πληγωμένη από τον πόλεμο, την τραγωδία και το πάθος. Ένα ακόμα βιβλίο που επιβεβαιώνει τον κανόνα πως όσο πετυχημένη και αν είναι η μεταφορά του στην οθόνη, η ανάγνωση των σελίδων συμβάλλει στην βαθύτερη κατανόηση της εποχής και της ψυχοσύνθεσης των ηρώων.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!