5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο

της Νένας Ευθυμιάδου 

Έφτασε το καλοκαίρι, οι περισσότεροι έχουμε ήδη αρχίσει να σχεδιάζουμε το εργασιακό μας πλάνο, τις διακοπές ή το πως θα οργανώσουμε το χρόνο μας. Θα είχε ενδιαφέρον, εάν στην ατζέντα μας μας συνδυάζαμε την μάθηση με μια απόδραση στο νησί της Σύρου.

Πληροφορίες

Ύστερα από την πετυχημένη τετραετή πορεία και για  δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο νησί της Σύρου λαμβάνει χώρα το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο με βασικούς άξονες την Ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μια συνδιοργάνωση του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Instituto De Letras του Rio de Janeiro , υπό την αιγίδα του Δήμου Σύρου ,θα στεγαστεί  στην έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία της Σύρου και θα διαρκέσει από 7 έως 14 Ιουλίου 2019.

Θέμα του φετινού θερινού Πανεπιστημίου αποτελεί: “Η γλώσσα του άλλου: Η ηθική της ετερότητας”, το οποίο απαρτίζεται από διευρυμένες θεματικές που εστιάζουν:

  • στη γλώσσα και στην ετερότητας και την πολιτική της
  • στην εικόνα μας μέσα από τη γλώσσα
  • στο διχασμό και στο ρατσισμό στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στους γλωσσικούς κώδικες των περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων, στην επιρροή της γλώσσας πάνω στην έκφραση της σεξουαλικότητας, στην κρίση της προσφυγιάς και τη μετανάστευση, στη γλώσσα των νέων, στο γλωσσικό περιβάλλον του διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης , καθώς και στη σύνδεση της γλώσσας με την επικοινωνιακή προσέγγιση. Περιλαμβάνει, επίσης, κεφάλαια που αφορούν διαλέκτους σε συνάρτηση με το κοινωνικό στίγμα τους και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, τόσο ως μητρικής, όσο και ως δεύτερης (ξένης) γλώσσας.

Συντονιστές του προγράμματος

Σημαντικοί υποστηρικτές της οργάνωσης αποτελούν το Μουσείο της Ακρόπολης και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου. Ακαδημαϊκή διευθύντρια του προγράμματος είναι η επίκουρη καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Fellow του CHS-GR του Πανεπιστημίου Harvard, Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη. Σημαντικές υπηρεσίες σε ακαδημαϊκό επίπεδο προσφέρουν οι καθηγήτριες του Rio De Janeiro University κ. Magali Dos Santos Moura και Fernanda Lemos De Lima. Την ευθύνη του συντονισμού του πολιτιστικού προγράμματος έχει η δημοσιογράφος Τέτα Βαρλάμη. Τις υπηρεσίες του ως ειδικός σύμβουλος του 5ου Δ.Θ.Π. προσφέρει ο Γιάννης Μαμάης.

Βεβαιώσεις Συμμετοχής

Μετά την παρακολούθηση του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου θα δοθούν στους συμμετέχοντες βεβαιώσεις συμμετοχής και επιπρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό. Συμπεριλαμβάνονται, επίσης, όχι μόνο δραστηριότητες πολιτιστικού περιεχομένου, αλλά και εκδρομές εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Το Θερινό Πανεπιστήμιο μπορεί να εμπλουτίσει κάθε βιογραφικό σημείωμα, αλλά παράλληλα να αποτελέσει και μια ευχάριστη και εποικοδομητική ασχολία για το καλοκαίρι. Αξίζει να το παρακολουθήσουν τόσο φοιτητές, όσο και ‘ψαγμένο’ ενδιαφερόμενο κοινό. Ακόμη το σκέφτεσαι;

Επικοινωνία

Πληροφορίες και υποβολή βιογραφικών/αιτήσεων εγγραφών: Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, Επιστημονικώς Υπεύθυνη Έργου: nitsi@cc.uoi.gr και στο επίσημο site τους.