Το 45ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων είναι γεγονός

της Γιολάντας Τσαβδάρη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων αποφάσισε να πραγματοποιήσει το 45ο συνέδριο της ένωσης τον Νοέμβριο 2018. Η θεματική του συνεδρίου αφορά την ιστορία και τον πολιτισμό της μεγαλονήσου Κύπρου. Πρόκειται για ένα νησί, που η πνευματική του πορεία καθώς και η ιστορική σχετίζονται άμεσα με την πορεία του ευρύτερου ελληνισμού.

Ο τίτλος του συνεδρίου είναι: «Κύπρος: Ιστορία και Πολιτισμός», ενώ η θεματική του χωρίζεται σε τρεις άξονες:

Ιστορία της Κύπρου: Περιλαμβάνει την  Αρχαιότητα (από τους προϊστορικούς χρόνους έως την ύστερη αρχαιότητα), την Βυζαντινή περίοδο/Φραγκοκρατία/Ενετοκρατία, την Τουρκοκρατία, την Αγγλική κατοχή, καθώς και τον  απελευθερωτικό αγώνα, όπως επίσης και την Τουρκική εισβολή και κατοχή.

Γράμματα και Τέχνες: Αποτελείται από υποενότητες όπως: Η Κύπρος στην αρχαία ελληνική γραμματεία και τέχνη, Βυζαντινή τέχνη και Κύπρος, τα γράμματα και οι τέχνες στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το δημοτικό τραγούδι της Κύπρου, Κύπριοι λογοτέχνες, η Ελλαδική λογοτεχνία για την Κύπρο.

Γλώσσα και εκπαίδευση: Η εκπαίδευση στην Κύπρο, Κυπριακή διάλεκτος.

Οργανωτικό πλαίσιο:

Το συνέδριο θα λάβει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών (Δημητρίου Σούτσου 46-Αθήνα), 8-10 Νοεμβρίου 2018. Αποτελεί λοιπόν για τους φιλολόγους, (μόνιμους-αναπληρωτές), μια ενδιαφέρουσα και αξιοσημείωτη πρόταση για συμμετοχή. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι φιλόλογοι έχουν την δυνατότητα συμμετοχής, εφόσον δοθεί η άδεια συμμετοχής από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης. Οι εισηγήσεις θα έχουν διάρκεια 20΄και θα εκδοθούν σε ειδικό τόμο της Π.Ε.Φ.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!