4+1 tips για να ξεκινήσεις κανάλι στο YouTube

του Χρήστου Καραβασίλη

Σήμερα η πλέον δημοφιλέστερη πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο είναι το YouTube με πάνω από 1 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες να την επισκέπτονται σε μηνιαία βάση. Μάλιστα, κανένας δεν αμφιβάλλει ότι το YouTube τείνει να αντικαταστήσει πλέον την τηλεόραση, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης οποιουδήποτε video και εκπομπής ανά πάσα ώρα και στιγμή, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Το να δημιουργήσει κανείς το δικό του κανάλι στο YouTube είναι πολύ πιο εύκολο από όσο φαντάζεται κανείς. Η επιτυχία βέβαια του καναλιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ωστόσο με τα παρακάτω tips ο καθένας μπορεί να έρθει ακόμα πιο κοντά στον στόχο του και να ξεκινήσει τη δική του πορεία στον κόσμο του YouTube.

#1 Βρες το YouTube κοινό σου

Το πιο σημαντικό και πρωταρχικό βήμα είναι να επιλέξει κανείς το κοινό που επιθυμεί να προσεγγίσει και να εστιάσει σε αυτό. Πρέπει να σκεφτεί τι θα ενδιέφερε το κοινό του να παρακολουθήσει και πώς θα εξασφαλίσει το ότι θα συνεχίσει να τον παρακολουθεί στο μέλλον.

#2 Βρες το «ατού» σου

Μέσα στη χαώδη «έκταση» του YouTube, ένα tip που θα τον κάνει να ξεχωρίσει είναι να βρει το κενό που μπορεί να καλύψει σε κάποιον τομέα που δεν είναι και τόσο «δημοφιλής». Είναι σημαντικό να ξεχωρίσει και να προσφέρει πρωτότυπο περιεχόμενο. Ταυτόχρονα, πρέπει αυτό που προσφέρει να το ξέρει καλά ο ίδιος και να τον ενδιαφέρει, χωρίς απλά να βασίζεται στο τι είδους βίντεο είναι τα πιο δημοφιλή.

#3 Χτίσε την στρατηγική σου

Η συνταγή της επιτυχίας σε οποιοδήποτε τομέα ξεκινάει από την αναγνώριση των δυνατών και αδύναμων στοιχείων του καθενός. Πρέπει να έχει μπροστά του ένα πλάνο και να ψάχνει συνεχώς νέους τρόπους για το πως θα βελτιωθεί, χωρίς να επαναπαύεται στην όποια επιτυχία γνωρίσει.

#4 Stand out!

YouTubeΤο branding και το χτίσιμο της δικής του ξεχωριστής προσωπικότητας θα κάνει τους viewers να τον γνωρίσουν καλύτερα και να τον εμπιστευτούν.  Μπορεί  να διατηρήσει μια συγκεκριμένη αναγνωρίσιμη παρουσία με συγκεκριμένα χρώματα, τίτλους και γραφιστικά, ώστε η εικόνα που δημιουργεί να μείνει χαραγμένη στη μνήμη του κοινού του και να τον ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό.

#5 Η συνέπεια είναι το παν

Οι θεατές του πρέπει να έχουν έναν λόγο για να τον παρακολουθούν, διαφορετικά θα αρχίσουν σταδιακά να απομακρύνονται νιώθοντας παραγκωνισμένοι. Ο σκοπός είναι να γίνει μέρος της «ρουτίνας» τους και αυτό θα το πετύχει ανεβάζοντας συχνά περιεχόμενο. Όντας «πιστοί» στο ραντεβού του το κανάλι του θα γίνει μια συνήθεια για αυτούς, και έτσι θα εξασφαλίσει σταθερούς τηλε-θεατές

Σε κάθε περίπτωση, το YouTube αποτελεί ένα διασκεδαστικό και διαδραστικό χόμπι. Το να ξεκινήσει κανείς ένα κανάλι μπορεί αρχικά να φαντάζει τρομακτικό, αλλά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξελίξει τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο ως content creators.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!