4+1 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις

της Ευανθίας Νικολάου

Πολλές είναι οι φορές που έχουμε νιώσει την ανάγκη να διαβάσουμε ένα καλό βιβλίο. Ξέρεις. Αυτό το βιβλίο που, μόλις το τελειώσεις, αλλάζει λίγο ο τρόπος σκέψης σου, σαν να έγινε κάποια δουλίτσα στο μέσα σου. Όλοι όσοι αγαπάμε το διάβασμα έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή σε αυτή τη θέση. Παρακάτω θα βρεις μερικές προτάσεις βιβλίων που θα σου δώσουν αυτό το κάτι διαφορετικό, που θα σε κάνουν να στοχαστείς και να προβληματιστείς.

«Η Δίκη» Φραντς Κάφκα

Το πολύ γνωστό αυτό βιβλίο του Κάφκα, αποτελεί ένα ημιτελές έργο για την καταπίεση που βιώνει ο άνθρωπος. Από την πρώτη φράση κιόλας σε εισάγει κατευθείαν στο θέμα και σου αναπτύσσει αισθήματα αγωνίας και προσμονής για τη συνέχεια: «Κάποιος πρέπει να έδωσε ψευδείς πληροφορίες εναντίον του Γιόζεφ Κ., διότι συνελήφθη ένα πρωί δίχως να έχει κάνει τίποτα κακό».

«1984» Τζωρτζ Όργουελ

Ένα μυθιστόρημα από τον συγγραφέα του βιβλίου «Η φάρμα των ζώων». Είναι γνωστή η τάση του Όργουελ να αναφέρεται σε κοινωνικά ζητήματα. Έτσι και εδώ, ασχολείται με τον έλεγχο που ασκεί η κυβέρνηση σε κάθε τομέα, δίνοντας έμφαση στην τιμωρία των ανθρώπων, όταν σκέφτονται και δρουν με ανεξαρτησία. Είναι ένα προφητικό έργο, που γράφτηκε παραπάνω από μισό αιώνα πριν και είχε ως στόχο την παρουσίαση του 1984, όπως το φανταζόταν ο ίδιος. Το απίστευτο με αυτό το βιβλίο είναι ότι όλα σχεδόν έγιναν, όπως τα είχε φανταστεί.

«Αλλόκοτες ιστορίες» Έντγκαρ Άλαν Πόε

Ένας δύσκολος και «αλλόκοτος», όπως λέει και ο τίτλος, κύκλος με διηγήματα. Βασικά θέματα; Η θλίψη και ο πόνος, τα οποία παρουσιάζονται με ένα σκοτεινό και πένθιμο τρόπο, μέσα από ιστορίες γεμάτες από το εξωπραγματικό στοιχείο. Ο Πόε θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες. Αν αναρωτιέσαι γιατί, το βιβλίο αυτό θα σου δώσει την απάντηση.

«Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» Μαρσέλ Προυστ

Επίσης ένα τεράστιο και δύσκολο έργο από τον Γάλλο συγγραφέα Μαρσέλ Προυστ. Ένας νέος ανακαλύπτει το νόημα διαφόρων πραγμάτων, μαζί και του έρωτα. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται μια ψυχογραφία των αρχών του 20ού αιώνα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Η ιδαιτερότητα του βιβλίου αυτού έγκειται στο ότι αποτελεί αυτοβιογραφία με επτά τμήματα. Κάθε τμήμα θα σε καθηλώσει και σίγουρα θα σε κάνει να προβληματιστείς.

«Χάρι Πότερ» Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Το καλύτερο για το τέλος! «Καλύτερο» με την έννοια ότι πιθανότατα δεν περίμενες να δεις αυτή τη συλλογή βιβλίων στη συγκεκριμένη λίστα. Κι όμως, ο Χάρι Πότερ θεωρείται ένα από τα βιβλία που ασχολείται με πλήθος κοινωνικών ζητημάτων: ρατσισμός, φυλετικός και κοινωνικός αποκλεισμός, αντίσταση στην εξουσία, η δύναμη των ΜΜΕ και της πολιτικής, η σημασία της ομαδικής δράσης, το διαφορετικό, το καλό και το κακό ως σχετικές έννοιες, ο φανατισμός και άλλα πολλά, που μόνο αν αφιερώσεις χρόνο να διαβάσεις τα βιβλία θα ανακαλύψεις.

Καλό διάβασμα! Και να θυμάσαι ότι η σκέψη και η αναζήτηση ξεκινάνε αφού ολοκληρώσεις την ανάγνωση

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!