4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ιστορικού Ντοκιμαντέρ

της Κάλλιας Χρηστάκη

 

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες»  του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο θα διεξαχθεί στην Κέρκυρα και προσφέρει την δυνατότητα παρακολούθησης των μαθημάτων και από απόσταση(περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται στους επισημασμένους συνδέσμους στο τέλος του άρθρου), σε συνεργασία με το περιοδικό ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ  διοργανώνουν τον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ με θέμα «Προσεγγίζουμε βιωματικά το παρελθόν: Αφηγήσεις (μαρτυρίες) από την οικογενειακή, την τοπική και τη σύγχρονη εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία».

Ο Διαγωνισμός αφορά την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση (Ε’ και Στ’ Δημοτικού) και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (όλες τις τάξεις του γυμνασίου, του  Γενικού και Εσπερινού λυκείου και των ΕΠΑΛ). Παράλληλα, μπορούν να συμμετέχουν οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας της Ελλάδας και της Κύπρου και των σχολείων της Ομογένειας. Επιπλέον, ο Διαγωνισμός αφορά και τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων.

Σε γενικό πλαίσιο, στόχος του Διαγωνισμού είναι η εξοικείωση με τη σύγχρονη ιστορία αλλά σε κάθε κατηγορία τροποποιείται ελάχιστα το περιεχόμενο των ντοκιμαντέρ. Πιο συγκεκριμένα, για τα ντοκιμαντέρ του Δημοτικού ειδικεύεται στις  προφορικές και γραπτές αφηγήσεις κυρίως από την οικογενειακή, τοπική ιστορία. Για τα ντοκιμαντέρ του Γυμνασίου αφορά τις προφορικές και γραπτές αφηγήσεις από την οικογενειακή, τοπική ιστορία  αλλά και τη σύγχρονη εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία. Τέλος, για τα ντοκιμαντέρ των εκπαιδευτικών αφορά τις προφορικές και γραπτές αφηγήσεις από την οικογενειακή, την τοπική και την αλλά και τη σύγχρονη εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία συνοδευόμενες από πρόταση διδακτικής αξιοποίησης στο πλαίσιο της σχολικής διδασκαλίας (σχέδιο μαθήματος).

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας θα γνωρίσουν και, το βασικότερο, θα κατανοήσουν εις βάθος τις ιδιαιτερότητες των τοπικών ιστορικών συνθηκών, των οποίων μέχρι πρότινος ενδεχομένως να αδιαφορούσαν. Επομένως, δίνεται η ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να εμβαθύνουν όχι μόνο στην ιστορία αλλά και στην τέχνη του κινηματογράφου (σενάριο, ντεκουπάζ, πλάνα, μουσική επένδυση, αφήγηση, μοντάζ).

Είναι σημαντικό να επισημανθούν καίριες πληροφορίες.  Πιο συγκεκριμένα, τα ντοκιμαντέρ των μαθητών και των εκπαιδευτικών θα προσδιορίζονται από συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση τα ντοκιμαντέρ θα πρέπει να διαρκούν έως επτά λεπτά, για την Δευτεροβάθμια  δέκα λεπτά και τέλος για τους εκπαιδευτικούς από δέκα έως δεκαπέντε λεπτά. Επιπλέον, θα πρέπει να σταλθούν σε μορφή αρχείου avi ή mp4. Επίσης, είναι απαραίτητο να αναγραφούν στους τίτλους τέλους οι συντελεστές και οι πηγές του υλικού.

Το υλικό θα πρέπει να σταλεί σε dvd ή σε memory stick μαζί με τη φόρμα συμμετοχής στη διεύθυνση: ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, Χαριλάου Τρικούπη 31, 10681 Αθήνα, το αργότερο την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018.

Τα ντοκιμαντέρ θα κριθούν από την επιστημονική επιτροπή, την οποία συντονίζει ο Κώστας Αγγελάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, διευθυντής του περιοδικού ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ και από την ειδική κριτική επιτροπή, την οποία συντονίζει η Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογος, αντιπρόεδρος της επιστημονικής ένωσης ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ.

Φυσικά, θα υπάρξει τελετή απονομής στις 26 Μάιου του 2018, στην Αθήνα.  Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν στους επόμενους μήνες στην ιστοσελίδα http://www.neapaideia-glossa.gr/ .

Για περισσότερες πληροφορίες για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα:

http://www.spoudase.gr/metaptyxiaka/istorike-ereyna-didaktike-kai-nees-technologies

Για περισσότερες πληροφορίες για τον Διαγωνισμό:

http://www.neapaideia-glossa.gr/pdf/4_Hist_Cont_anak_YP.pdf

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!