28η Οκτωβρίου: Ημέρα Μνήμης 

της Χριστίνας Γούρα

Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα μνήμης, για όλους τους Έλληνες, ενός από τους σημαντικότερους πολέμους στην ιστορία της Ελλάδας. Η 28η γιορτάζεται με παρελάσεις, απαγγελία ποιημάτων, επαναστατικών τραγουδιών, με σημαίες να κυματίζουν σε σπίτια και χέρια πολιτών. Καλό θα ήταν, όμως, να θυμηθούμε πώς ξεκίνησε όλο αυτό και τι ακριβώς γιορτάζουμε.

Η αρχή και το τέλος

Όλα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1939 με τους Ιταλούς να προκαλούν ήδη από καιρό τη χώρα. Το αποκορύφωμα ήρθε έναν χρόνο μετά, με ένα τελεσίγραφο του Ιταλού δικτάτορα Μουσολίνι, όπου ζητούσε από την Ελλάδα να παραχωρήσει στη γειτονική χώρα εκτάσεις γης σημαντικής στρατηγικής σημασίας. Ο Έλληνας δικτάτορας, Ιωάννης Μεταξάς, του έδωσε ως απάντηση το μεγάλο “ΟΧΙ”. Το ίδιο έκαναν και οι εξαγριωμένοι πολίτες της χώρας, ξεχυμένοι στους δρόμους. Η επίθεση των Ιταλών ήταν προγραμματισμένη για την 26η Οκτωβρίου. Μετά από απαίτηση του Μουσολίνι μεταφέρθηκε στις 28 του μηνός, λόγω του εορτασμού Πορείας προς τη Ρώμη, για την άνοδο των φασιστών στην εξουσία. Αυτή ήταν η αρχή του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-41. Η σύρραξη έμελλε να στερήσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών και απλών ανθρώπων. Τελικά έληξε το Μάιο του 1941, με την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς.

Στήριξη του εξωτερικού

Η ηχηρή άρνηση των Ελλήνων να παραδοθούν άνευ μάχης προκάλεσε κύμα θαυμασμού και έμπρακτης συμπαράστασης από τη Μ. Βρετανία, χώρες της Κοινοπολιτείας και όχι μόνο. Από την άλλη υπήρχαν και χώρες όπως η Σοβιετική Ένωση, οι οποίες περιορίστηκαν σε ένα μήνυμα συμπαράστασης.

Μεγάλοι υποστηρικτές της Ελλάδας ήταν οι ίδιοι οι άνθρωποι της. Άφησαν το αποτύπωμά τους με τραγούδια, ποιήματα, πίνακες ζωγραφικής, αντιστασιακές αφίσες, στρατιωτικά εμβατήρια, αλλά κυρίως με τη γενναία τους αντίσταση. Ημερολόγια, στολές, φωτογραφίες, έγγραφα που έχουν σωθεί και μεταγενέστερα μνημεία για την τιμή των νεκρών θυμίζουν τις προσπάθειές τους. Κάποιοι από τους  κορυφαίους  καλλιτέχνες εκείνης της περιόδου ήταν η καλλιτέχνης Σοφία Βέμπο, οι Εικαστικοί του ΕΑΜ, γνωστοί ποιητές όπως ο Άγγελος Σικελιανός και Κώστας Βάρναλης και πολλοί ακόμη.

Σημασία

28η ΟκτωβρίουΠαρά τη μικρή της δύναμη, η Ελλάδα αντιστάθηκε ηρωικά στο φασιστικό ολοκληρωτισμό, ενόσω οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παραδόθηκαν σχεδόν άμεσα. Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος είναι μια περίοδος αξέχαστη για όλους, καθοριστική για την πορεία της χώρας. Πρώτος επίσημος εορτασμός της επετείου έγινε στις 28 Οκτωβρίου 1944 επί Γεωργίου Παπανδρέου σε πανηγυρική παρέλαση. Μέχρι σήμερα, η επέτειος είναι η υπενθύμιση της ιστορίας μας. Υπενθύμιση παράλληλα και του χρέους μας να διασφαλίζουμε την ειρήνη τόσο για εμάς όσο και για τις επόμενες γενιές.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!