21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης

του Άρη Αλεξίου

Ο θάνατος εκατομμυρίων ανθρώπων στους δύο παγκόσμιους πολέμους αρχικά, αλλά και οι μικρότερης κλίμακας συμπλοκές που ακολούθησαν στη συνέχεια, γέννησαν την ανάγκη για τη διασφάλιση της ειρήνης και τη διάδοσή της ανάμεσα στα έθνη. Η καθιέρωση της διεθνούς ημέρας ειρήνης, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, είναι αφιερωμένη στην παγκόσμια ειρήνη. Έχει ως σκοπό να υπενθυμίζει σε όλους τη ματαιότητα του πολέμου και τα ιδανικά της αρμονικής συνύπαρξης.

Το χρονικό

Η παγκόσμια ημέρα ειρήνης καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) μόλις το 1981. Mια ημερομηνία όχι και τόσο μακρινή, αν αναλογιστεί κανείς τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα για την ύπαρξη της έννοιας «παγκόσμια ειρήνη». Αρχικά, ως ημέρα εορτασμού ορίστηκε η μέρα έναρξης των ετήσιων συνόδων του ΟΗΕ, και συγκεκριμένα η 3η  Τρίτη του Σεπτεμβρίου. Από το 2001 κι έπειτα, η μέρα αυτή γιορτάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία του, τότε γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Kofi Annan. Έκτοτε, ο οργανισμός διοργανώνει ετησίως μια σειρά από εκδηλώσεις ανά την υφήλιο. Αυτές έχουν στόχο να μυήσουν τους λάους στην κουλτούρα και τα ιδανικά της ειρήνης.

Μάλιστα, στα πλαίσια αυτών των δράσεων, το έτος 2009 εορτάστηκε ως χρονιά παγκόσμιας συμφιλίωσης των λαών. Μεγάλο μέρος της ατζέντας του οργανισμού αφορούσε θέματα διεθνούς συνεργασίας για την επίλυση οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και ανθρωπιστικών ζητημάτων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις σχέσεις καλής γειτνίασης των χωρών.

Peace One Day

O Peace One Day είναι ένας οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1999 με σκοπό να θεσμοθετήσει την παγκόσμια ημέρα ειρήνης. Το 2012, οργάνωσε την καμπάνια Global Truce (Παγκόσμια Ανακωχή), έναν διεθνή συνασπισμό από μη κυβερνητικές οργανώσεις και φοιτητικά σωματεία σε κάθε ήπειρο, ο οποίος αύξησε τη συμμετοχή και τη δράση την ημέρα της παγκόσμιας ειρήνης. Μεταξύ άλλων, η λαϊκή αυτή πρωτοβουλία στοχεύει και στην μείωση της ενδοοικογενειακής βίας και του εκφοβισμού στην κοινωνία.

Η παγκόσμια ημέρα ειρήνης με αριθμούς

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2018 από το Culture of Peace News Network βρέθηκαν διαδικτυακές αναφορές για περίπου 764 εκδηλώσεις εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας ειρήνης σε 127 διαφορετικές χώρες. Συγκεκριμένα, 233 από αυτές εντοπίστηκαν σε Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά, 177 στην Ευρώπη και 158 στην Ασία. Υπήρξαν 95 εκδηλώσεις από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, 71 εκδηλώσεις από χώρες που προηγουμένως ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, 71 από την Αφρική και 15 από αραβικές και χώρες της Μέσης Ανατολής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, η καμπάνια για τον εορτασμό της συγκεκριμένης ημέρας συνοδεύτηκε από τον τίτλο “Climate Action for Peace’’, θέλοντας να αναδείξει τη σημαντικότητα της κλιματικής αλλαγής στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!