16ο φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου

Της Έλενας Σκούφου

Για 16η συνεχόμενη χρονιά, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία Ελλάδος διοργανώνουν το φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το οποίο αποτελεί θεσμό στα κινηματογραφικά δρώμενα και είναι ιδιαίτερα αγαπητό στο ελληνικό κοινό.

Κάθε χρόνο το φεστιβάλ υποδέχεται σημαντικές προσωπικότητες του Γαλλόφωνου πολιτισμού, όπως άλλωστε και φέτος, επίσημοι προσκεκλημένοι είναι η ηθοποιός KarinViard, οι σκηνοθέτες NicolasAutheman, KatiaLewkowicz, και ο παραγωγός/σκηνοθέτης/μουσικός NicolasBasset.

Από τις 19 έως τις 25 Μαρτίου και από τις 26 έως τη 1 Απριλίου, το κοινό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει 43 ταινίες του Γαλλόφωνου κινηματογράφου, με ταινία έναρξης τη δημοφιλή στη Γαλλία, αλλά και διεθνώς «οικογένεια Μπελιέ» του EricLartigau, με θέμα τη καθημερινότητα μιας οικογένειας κωφών και ταινία λήξης του φεστιβάλ τη βραβευμένη «καινούργια φιλενάδα» του FransuaOzon, με υπόθεση που πραγματεύεται τη γυναικεία φιλία και την αισιόδοξη όψη της ζωής.

Ως ταινία προέναρξης ορίζεται η νέα ταινία του PatriceLeconte «μην ενοχλείτε παρακαλώ». Οι υπόλοιπες ταινίες της διαγωνιστικής ενότητας του φεστιβάλ είναι «οι κληρονόμοι» της Marie-CastilleMention, «οι μαχητές» του Thomas Cailley, «μακριά από τους ανθρώπους» του D. Oelhoffem, «το τίμημα της δόξας» του X. Beauvois, «θέλεις ή δε θέλεις» του T. Marshall, «οι κούκλες» της K. Lewkowitz, «το τελευταίο χτύπημα» της A. Delaporte, «ο άνδρας που αγαπήθηκε πολύ» τουA. Techine, «τα κορίτσια» της C. Sciamma.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη φετινή διοργάνωση, συμμετέχουν ταινίες με γυναικεία υπογραφή, γι’ αυτό και το φεστιβάλ αφιέρωσε ένα τμήμα του στο «γυναικείο βλέμμα» με τίτλο “focus γένους θηλυκού”, μιας και το 91% των σκηνοθετών είναι άνδρες και μόλις το 9% ανήκει στο γυναικείο φύλο.

Επίσης, η διοργάνωση κάνει αναφορά σε εθνογραφικές ταινίες με τη ταινία “moiunnoir” του JeanRouch και “sanssoleil” του ChrisMarker, αλλά και σε σπουδαστικές ταινίες Γαλλόφωνων φοιτητών.

Ακόμα, το Πανόραμα Γαλλόφωνου κινηματογράφου, παρουσιάζει ταινίες από Βέλγιο, Καναδά, Τυνησία και Ελβετία.

Παράλληλα με το διαγωνιστικό κομμάτι και τις προβολές, το φεστιβάλ έχει ετοιμάσει ένα μοναδικό κονσέρτο της βωβής ταινίας «Αστέρω» του Δ. Γαζιάδη, με μουσική επένδυση της Μ. Ορφανού και της μπάντας “SWIM”.

Την κριτική επιτροπή της διοργάνωσης στο 16ο φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου αποτελούν οι: Β. Δογάνης, Στ. Φενκινός, Μ.Καλλιμάνη, Ε.Σωτηροπούλου και ο πρόεδρος Π.Κούτρας.

Τα βραβεία που θα απονεμηθούν στις ταινίες του διαγωνιστικού μέρους είναι το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, που αποτελεί προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού TV5 Monde και του Oργανισμού Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων, με το οποίο πρόκειται να υποστηρίξουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες και το Βραβείο Κοινού, το οποίο θα απονεμηθεί σύμφωνα με τις ψήφους των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το βραβείο κοινού είναι προσφορά της εταιρείας Fischer και θα απονεμηθεί στον έλληνα διανομέα της βραβευμένης ταινίας, με σκοπό την προώθησή της όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Σχετικά με τα εισιτήρια, στην Αθήνα οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες Δαναός, EmbassyNovaOdeon και στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου (είσοδος 6 ευρώ, μειωμένο εισιτήριο 5 ευρώ, εισιτήριο στο Γαλλικό Ινστιτούτο: 5 ευρώ).

Στη Θεσσαλονίκη οι προβολές θα γίνουν στους κινηματογράφους Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας.

Ευχόμαστε λοιπόν το φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου, να συνεχίσει τη λαμπρή αυτή πορεία και να μας χαρίζει για πολλά ακόμη χρόνια μια εξαιρετική διοργάνωση, που ανάγει το πολιτισμό, ενώνει τους λαούς και βοηθά στη γνωριμία του ελληνικού κοινού με τη γαλλική κουλτούρα. Με τη στήριξη όλων μας το εγχείρημα αυτό, θα εξακολουθήσει να μας προσφέρει ποιοτικό κινηματογράφο και να μας μεταφέρει στη μαγεία της μεγάλης οθόνης, που μικροί και μεγάλοι έχουμε ανάγκη…

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!