μεταδιδακτορική έρευνα

10 μύθοι για τις υποτροφίες που σας αποτρέπουν να κάνετε αίτηση

Της Μαρινίκης Πούλιου

Παραδόξως, μεταξύ των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με καλούς βαθμούς, μόνο 1 στους 8 θα υποβάλει αίτηση για υποτροφία ώστε να συνεχίσει τις σπουδές του.

Φαίνεται ότι όλοι οι απόφοιτοι έχουν κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις, και ότι αυτές οι αντιλήψεις τους αποτρέπουν από το να κάνουν αίτηση. Ποιοι είναι αυτοί οι μύθοι και οι παρανοήσεις που μας κρατάνε πίσω;

Μόνο οι καλύτεροι και χαρισματικοί σπουδαστές μπορούν να κερδίσουν μία υποτροφία

Η λανθασμένη αντίληψη ότι οι υποτροφίες χορηγούνται μόνο σε όσους αποδίδουν εξαιρετικά στις εξετάσεις κάνει πολλούς μαθητές να μην μπαίνουν καν στον κόπο να κάνουν αίτηση. Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των ιδρυμάτων  που χορηγούν υποτροφίες επιλέγει τον μαθητή με βάση τα εξαιρετικά αποτελέσματα στις εξετάσεις. Χρησιμοποιούνται πολλά διαφορετικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων του τόπου κατοικίας και του επαγγέλματος των γονιών, επομένως πρέπει να ελέγχουμε προσεκτικά τα κριτήρια επιλογής προτού απορρίψουμε μία ενδιαφέρουσα υποτροφία ως ανέφικτη.

Υπάρχουν ελάχιστες διαθέσιμες υποτροφίες

Τα μεγαλύτερα ιδρύματα χορήγησης υποτροφιών λαμβάνουν πάντα τη μεγαλύτερη δημοσιότητα. Αυτό δίνει την λανθασμένη εντύπωση ότι ελάχιστες υποτροφίες είναι διαθέσιμες και ότι με τόσες πολλές αιτήσεις καθίσταται αδύνατη η λήψη κάποιας υποτροφίας. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Υπάρχουν πάνω από 8.000 ιδρύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που χορηγούν υποτροφίες και στην πραγματικότητα πολλά από αυτά αντιμετωπίζουν προβλήματα στο να βρουν αρκετούς υποψηφίους. Το μυστικό είναι να κάνετε την έρευνα σας και να βρείτε την υποτροφία που ταιριάζει καλύτερα στην δική σας περίπτωση.

Θα πρέπει να επιδείξετε ισχυρές κοινωνικές δεσμεύσεις

Εκτός από την αντίληψη ότι οι πιο έξυπνοι μαθητές έχουν την ευκαιρία να λάβουν μια υποτροφία υπάρχει και άλλη μια κοινή αντίληψη. Είναι αλήθεια ότι κάποιες υποτροφίες προϋποθέτουν τη συμμετοχή σε διαφορετικά είδη κοινοτικής εργασίας ή εθελοντικής δραστηριότητας, αλλά για κάποιες υποτροφίες αυτό δεν θεωρείται απαραίτητο. Έτσι, αν δεν συμμετέχετε σε εθελοντικές δραστηριότητες ή σε κοινοτικές εργασίες, βρείτε απλά τη σωστό ίδρυμα για να κάνετε αίτηση, ώστε αυτό να μη σας φέρει καθόλου σε μειονεκτική θέση.

Δεν υπάρχουν ποτέ αρκετά χρήματα για να πληρωθεί το πραγματικό κόστος

Το ποσό της χρηματοδότησης που λαμβάνετε μπορεί πράγματι να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Μερικές επιχορηγήσεις, είναι αλήθεια, μπορεί να είναι μόνο μία καταβολή μερικών εκατοντάδων ευρώ, ενώ άλλες μπορεί να πληρώνουν 1.500 ευρώ το μήνα. Είναι φυσικό οι σπουδές υψηλότερου επιπέδου, όπως η απόκτηση ενός διδακτορικού τίτλου, να χρηματοδοτούνται πιο γενναιόδωρα.  Να θυμάστε ότι μπορείτε να κάνετε αίτηση για αρκετές υποτροφίες, και ο συνδυασμός δύο ή και τριών μαζί, που συχνά επιτρέπεται, μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά. Ακόμη και αν η υποτροφία δεν καλύπτει όλα τα έξοδα σας, μπορείτε να πάρετε ένα δάνειο για να καλύψετε τη διαφορά ή να αναζητήσετε μία εργασία μερικής απασχόλησης.

Η αναζήτηση υποτροφιών παίρνει πολύ χρόνο χωρίς την εγγύηση αποτελέσματος

Είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν η αναζήτηση υποτροφιών ήταν χρονοβόρα και δύσκολη. Απαιτούνταν η χρήση πολλών και διαφορετικών πηγών, οι οποίες ήταν συνήθως ελλιπείς με μερικές μόνο καταχωρήσεις. Σήμερα υπάρχουν πολλές και καλές λίστες και βάσεις δεδομένων που σας βοηθούν να βρείτε γρήγορα την υποτροφία που ψάχνετε. Χρειάζονται μόνο μερικά λεπτά για να δημιουργήσετε ένα προφίλ  στο www.european-funding-guide.eu. Μπορείτε, στη συνέχεια, να κάνετε μία πλήρη επισκόπηση των υποτροφιών που ταιριάζουν στο προφίλ σας, εξοικονομώντας, έτσι, ώρες μάταιης έρευνας.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων διαρκεί πάρα πολύ καιρό

Στην πραγματικότητα, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για υποτροφία είναι συχνά πολύ απλή, και απαιτεί λιγότερες πληροφορίες από την διαδικασία υποβολής αίτησης για μια θέση εργασίας. Οι αιτήσεις μπορούν συχνά να γίνουν μέσω email ή απευθείας μέσω διαδικτύου. Κάποιες αιτήσεις παίρνουν επιπλέον χρόνο, καθώς απαιτούν συστάσεις και ένα πλήρες βιογραφικό σημείωμα. Συμβουλές και πληροφορίες για το πώς θα διεκπεραιώσετε την διαδικασία ταχύτερα είναι πάντα διαθέσιμες. Όταν σκεφτείτε ότι θα απαλλαγείτε από το άγχος της οικονομικής ενίσχυσης και θα μπορείτε να επικεντρωθείτε στις σπουδές σας, τότε θα συνειδητοποιήσετε ότι ο χρόνος που αφιερώσατε για να κάνετε αίτηση για υποτροφίες ήταν πραγματικά μία μεγάλη επένδυση με ισχυρή απόδοση.

Με τόσες πολλές αιτήσεις, οι πιθανότητες μου είναι πολύ μικρές

Οι πιο γνωστές και πολυδιαφημισμένες υποτροφίες λαμβάνουν, όντως, πολλές αιτήσεις, αλλά πολλά μικρά και λιγότερο γνωστά ιδρύματα συχνά διαμαρτύρονται ότι δεν λαμβάνουν αρκετές αιτήσεις. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας σας θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα μικρότερα ιδρύματα στα οποία ο ανταγωνισμός δε θα είναι τόσο έντονος. Να θυμάστε ότι όλα τα προγράμματα υποτροφιών πληρώνουν με το ίδιο νόμισμα!

Πρέπει να έχω χαμηλά εισοδήματα για να λάβω μία υποτροφία;

Και πάλι εδώ υπάρχει μια δόση αλήθειας. Είναι γνωστό ότι μερικές υποτροφίες εξετάζουν το εισόδημα, και για αυτό το λόγο έχει δημιουργηθεί αυτή η κοινή παρανόηση, που οδηγεί πολλούς φοιτητές στο να μην κάνουν καθόλου αίτηση για υποτροφία. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τα κριτήρια επιλογής που χρησιμοποιούνται ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Κάποια προγράμματα δεν απευθύνονται στους φοιτητές που έχουν οικονομική ανάγκη, αλλά στοχεύουν, για παράδειγμα, στη απόκτηση τεχνογνωσίας σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα ή στην ενίσχυση μαθητών από μία συγκεκριμένη περιοχή. Με μια πλήρη επισκόπηση όλων των διαθέσιμων υποτροφιών θα μπορέσετε να βρείτε αυτές που σας ενδιαφέρουν, ανεξάρτητα από την οικονομική σας κατάσταση.

Οι υποτροφίες χορηγούνται μόνο κατά την έναρξη του προγράμματος

Έχετε πασχίσει να τελειώσετε με τα μαθήματα σας και χρειάζεστε μόνο μια βοήθεια για το τέλος. Δεν είναι αλήθεια ότι μπορείτε να κάνετε αίτηση για υποτροφία μόνο όταν ξεκινάτε ένα νέο κύκλο σπουδών- στην πραγματικότητα οι υποτροφίες είναι διαθέσιμες σε όποιο στάδιο των σπουδών σας και αν βρίσκεστε. Αξίζει τον κόπο να ρίξετε μια ματιά στις διαθέσιμες υποτροφίες, ακόμη και αν είστε στο τελευταίο εξάμηνο.

Μόνο τα βασικά έξοδα καλύπτονται από την υποτροφία

Εκτός από τις επιχορηγήσεις για τα βασικά έξοδα, υπάρχουν υποτροφίες που καλύπτουν όλα τα είδη δαπανών, από δίδακτρα και έξοδα ταξιδιού μέχρι εξοπλισμό, βιβλία, ακόμη και εκτυπώσεις. Υπάρχουν διαθέσιμες σπουδές ή πρακτική άσκηση στο εξωτερικό που πληρώνουν πολλές από τις διαφορετικές δαπάνες που πρέπει να καταβληθούν. Υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση για τα πάντα, από μαθήματα ξένων γλωσσών και ερευνητικά ταξίδια ή ακόμη και μία επίσκεψη για να ελέγξετε τις δυνατότητες σπουδών προτού λάβετε την τελική απόφαση.

Τώρα που υπάρχουν διαθέσιμα τα απαραίτητα ολοκληρωμένα εργαλεία, είναι πολύ πιο εύκολο να βρείτε τις διαθέσιμες υποτροφίες που σας ταιριάζουν, ανεξάρτητα από τις ανάγκες σας.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!