Τι συμβαίνει όταν αρχίζεις να γυμνάζεσαι

Tης Μαρίας Γεωργακοπούλου

Κάθε χρόνο, λίγο καιρό πριν πάμε στην παραλία αρχίζουμε να προσέχουμε τη διατροφή μας και επισκεπτόμαστε το γυμναστήριο όλο και πιο συχνά, προκειμένου να βελτιώσουμε την εικόνα του σώματός μας για το καλοκαίρι. Αυτή είναι η στιγμή, που το σώμα μας αλλάζει, καθώς γινόμαστε πιο δραστήριοι. Οι αλλαγές, βέβαια, δεν αφορούν μόνο τον οργανισμό μας, αλλά και την καθημερινότητά μας. Κι όλα αυτά συμβαίνουν, γιατί θέτουμε έναν στόχο και προσπαθούμε να τον πετύχουμε!

Κατ’ αρχάς, όταν ξεκινάμε τη γυμναστική παρατηρείται αλλαγή στον μεταβολισμό μας. Ειδικότερα, με το συνδυασμό της αερόβιας άσκησης με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης ο μεταβολισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί στο μέγιστο. Επιπρόσθετα, πρόσφατη μελέτη (Σουηδία 2012) έδειξε ότι πραγματοποιούνται μεταβολές στα μυϊκά κύτταρα ακόμα και με λίγα λεπτά γυμναστικής. Πολλοί πιστεύουν πως μετά την άσκηση είσαι απλώς εξαντλημένος. Κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτα αληθές. Μπορεί για τα πρώτα 20 λεπτά μετά την άσκηση αυτό που υπερισχύει να είναι η κούραση, αλλά τελικά η άσκηση μπορεί να βελτιώσει και την διάθεσή μας. Με την άσκηση απελευθερώνονται νευροδιαβιβαστές, όπως οι ενδορφίνες και η σεροτονίνη, οι οποίες ευθύνονται για την ευδιαθεσία.

Παρ’ όλα αυτά, οι συνήθειές μας μεταβάλλονται άρδην μόλις ξεκινήσουμε γυμναστική. Πρώτα απ’ όλα, διαμορφώνουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων με βάση τις ανάγκες μας. Σε αυτό το πρόγραμμα εντάσσονται οι ώρες άσκησης, το είδος των ασκήσεων, η διατροφή κλπ. Είναι πολύ σημαντικό το πρόγραμμα που θα διαμορφώσουμε να ανταποκρίνεται σε αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε και στο στόχο που θέλουμε να πετύχουμε. Δεν πρέπει να καταπιέζουμε το σώμα μας ούτε με εξαντλητικές δίαιτες ούτε με υπερβολική γυμναστική.

Παράλληλα, όταν γυμναζόμαστε αυξάνεται η όρεξή μας για υγιεινό φαγητό, όπως σαλάτες, ψάρια κλπ. Αυτό συμβαίνει, επειδή αφενός γνωρίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα γίνουν ορατά τα αποτελέσματα των κόπων μας και αφετέρου δεν αισθανόμαστε το αίσθημα του υπερβολικού κορεσμού, όπως γίνεται με τα λιπαρά φαγητά. Επίσης, προτιμάς πολλές φορές να πηγαίνεις κάπου με τα πόδια, παρά με το αυτοκίνητο ή τα ΜΜΜ, ώστε να γυμναστείς λίγο παραπάνω. Και φυσικά, οι σκάλες της πολυκατοικίας δεν φαίνονται ατελείωτες!

Μέσα από την γυμναστική, μπορεί κανείς να πει πως κάνεις οικονομία, διότι είναι καλύτερο να φτιάχνεις μόνος σου τα γεύματά σου παρά να παραγγέλνεις απ’ έξω. Κατ’ αυτό τον τρόπο είσαι πιο σίγουρος για τις θρεπτικές ουσίες που λαμβάνεις μέσα από το φαγητό και μπορείς να έχεις τον απόλυτο έλεγχο της διατροφής σου.

Η γυμναστική, λοιπόν, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα είναι ένας παράγοντας που μπορεί να μεταβάλλει προς το καλύτερο τις συνήθειές μας. Αυτό που απαιτείται σε μεγάλο βαθμό είναι η θέληση και τα σωστά βήματα, με σκοπό να υπάρξουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η γυμναστική, άλλωστε, είναι κάτι ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό και θα ήταν καλό, αν δεν ασκούμαστε συστηματικά, να επιλέγουμε στην καθημερινότητά μας δραστηριότητες που θα μας φέρουν ένα σκαλοπάτι πιο κοντά στο ευ ζην.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!