ψηφιακή οικονομία δεξιότητες

Ψηφιακή Οικονομία: Ποιες είναι οι δεξιότητες-διαβατήριο;

του Μάριου Αναστασίου

Η ψηφιακή οικονομία είναι ένας όρος που ακούγεται ολοένα και πιο συχνά. Για να περιγράψει περιληπτικά το μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας που προκαλείται από τη χρήση των νέων τηλεπικοινωνιακών μέσων και της πληροφορικής στην παραγωγική διαδικασία. Γίνεται αντιληπτό πως ο εν λόγω μετασχηματισμός αλλάζει μεταξύ άλλων και τις δεξιότητες που χρειάζεται να έχεις, προκειμένου να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου και να την ασκήσεις  αποτελεσματικά.

Οι ειδικοί λένε…

Σύμφωνα με μία έρευνα της Accenture, της γνωστής πολυεθνικής εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων που εξειδικεύονται στα θέματα της ψηφιακής οικονομίας, οι δεξιότητες που χρειάζεται να έχει κάποιος εργαζόμενος σήμερα, στο ολοένα και πιο ψηφιοποιημένο περιβάλλον, ομαδοποιούνται σε έξι κατηγορίες. Ας τις δούμε μία προς μία, περιληπτικά.

Apply We’Q

Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις συναισθηματικές, νοητικές δεξιότητες που σχετίζονται με την ομαδική  δουλειά, τη διαπροσωπική  επικοινωνία και τον αυτοέλεγχο. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα στα εργασιακά περιβάλλοντα, όπου η υλοποίηση των ανατιθέμενων κάθε φορά projects  εκτελείται ομαδικά. Επιπλέον δε πρέπει να ξεχνάμε σε καμία περίπτωση τη σημασία που δίνει κάθε επιχείρηση στη σωστή εξυπηρέτηση των πελατών της.

δεξιότητες

Create and Solve

Η μετάφραση αυτών των δύο λέξεων υποδεικνύει πως, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ψηφιακής οικονομίας ζητούν εργαζόμενους, οι οποίοι δίνουν  δημιουργικές λύσεις στα καθημερινά εργασιακά τους  προβλήματα. Η παραπάνω ικανότητα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη των σωστών αποφάσεων, τον σχεδιασμό και την επίτευξη στόχων. Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι κάθε εργαζόμενος πρέπει να διαθέτει κριτικές και αναλυτικές δεξιότητες.

Cultivate a Growth Mindset

H εν λόγω φράση  χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που είναι ανοιχτόμυαλοι και ως εκ τούτου πρόθυμοι να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα σχετικά με τη δουλειά τους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ευπροσάρμοστοι και διακρίνονται από το σθένος τους. Επομένως μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του συνεχώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντός τους.

Specialize for Work

H δυνατότητα κάθε εργαζόμενου να υλοποιεί περισσότερα του ενός καθήκοντα, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική στο σύγχρονο, ψηφιακό περιβάλλον. Αυτό, διότι το περιεχόμενο κάθε θέσης εργασίας μπορεί να μεταβάλλεται, αναλόγως με τα χαρακτηριστικά κάθε project,  κάθε επιχείρησης και κάθε  κλάδου ή αναλόγως με το τι ζητάει η αγορά σε μία οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Build Tech Know-How

Η περιγραφή της συγκεκριμένης κατηγορίας δεξιοτήτων δεν απαιτεί ιδιαίτερη ανάλυση. Αντιθέτως, ορισμένοι θα έλεγαν πως η γνώση των νέων τεχνολογιών είναι το Α και το Ω για τους εργαζόμενους της ψηφιακής οικονομίας. Όπως γίνεται αντιληπτό όμως από το παρόν άρθρο, η χρήση των νέων τεχνολογιών στη παραγωγική διαδικασία δεν αναιρεί καθόλου τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα. Επομένως το « τεχνολογικό know-how» πάει πακέτο με όλες τις προαναφερθείσες δεξιότητες.

δεξιότητες

Learn to Earn

Είναι γνωστή η  φράση που λέει ότι η εύρεση εργασίας αποτελεί από μόνη της μία εργασία πλήρους απασχόλησης. Άρα, – συμπληρώνουμε εμείς – απαιτεί δεξιότητες. Χρειάζεται δουλειά για να πείσεις κάποιον HR specialist ότι πρέπει να σε προσλάβει στην εταιρεία του. Αυτή η δουλειά προϋποθέτει τη συνεχή εκμάθηση νέων πραγμάτων, αλλά και την επιμόρφωση σχετικά  με τις διαδικασίες πρόσληψης των σύγχρονων επιχειρήσεων. Η γνώση και η ενημέρωση αποτελούν τις λέξεις-κλειδιά, λοιπόν! Αποκτώνται με σκληρή ατομική προσπάθεια, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ανάγνωση ενημερωτικών άρθρων, ερευνών και την παρουσία σε επιμορφωτικά σεμινάρια.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πως θα πετύχεις στην ψηφιακή οικονομία; Τότε δεν έχεις παρά να πατήσεις εδώ.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!