#JingleDays: Χριστούγεννα σημαίνει…

της Βάσως Γιαγλή

 

Αχ, Χριστούγεννα! Παράξενη αυτή η γιορτή. Άλλοι περιμένουν όλο το χρόνο με τόση ανυπομονησία και άλλοι καταβάλλονται από μελαγχολία. Μετράμε αντίστροφα ώσπου να φτάσει ο καιρός. Στολίζουμε το σπίτι, φτιάχνουμε μελομακάρονα -ή τουλάχιστον προσπαθούμε-, αγοράζουμε δώρα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Και κάπως έτσι μπαίνουμε σιγά σιγά στο κλίμα των εορτών.

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου γεμίζει κάθε μέσο μεταφοράς. Από αεροπλάνα, πλοία, μέχρι τρένα, λεωφορεία και αυτοκίνητα. Άνθρωποι που είναι μακριά από τις οικογένειές τους ταξιδεύουν ακόμη και χιλιάδες χιλιόμετρα για να περάσουν τις γιορτές με τους ανθρώπους που αγαπούν. Η γιορτή αυτή απαιτεί οικογενειακή ατμόσφαιρα άλλωστε. Οικογενειακά τραπέζια αποτελούμενα από πλούσιο φαγητό -γιατί αν δε δοκιμάσεις το φαγητό της μαμάς ως φοιτητής, δεν καταλαβαίνεις Χριστούγεννα- γέλια και χαμόγελα, ακόμη και μικροτσακωμούς από εκείνους που μετά από 5 λεπτά όλοι τους ξεχνάνε σαν να μην συνέβησαν ποτέ.

Το πνεύμα των Χριστουγέννων, όμως, δεν είναι μόνο τα πολύχρωμα φωτάκια, τα όμορφα περιτυλίγματα δώρων και το φαγητό. Είναι εκείνη η περίοδος που κάνεις μία ανασκόπηση ολόκληρης της χρονιάς που άφησες πίσω σου. Σκέφτεσαι ποιους από τους στόχους που έθεσες το 2020 έχεις πετύχει, θέτεις καινούριους και κάθε χρόνο προσπαθείς ολοένα και περισσότερο προκειμένου να τους πραγματοποιήσεις.

Πάνω από όλα Χριστούγεννα σημαίνει προσπάθεια. Προσπάθεια να βελτιώσουμε το χαρακτήρα μας. Να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε εγωιστικά και να είμαστε ευγνώμονες γι’αυτά που έχουμε. Προσπάθεια για μία νέα αρχή στη ζωή μας. Προσπάθεια να συγχωρούμε και να μην κρατάμε κακία, να ξεκινήσουμε να δίνουμε χωρίς να περιμένουμε κάποιο αντάλλαγμα. Έννοιες όπως η ανιδιοτέλεια και η αμοιβαιότητα πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής. Ισως αυτή η περίοδος έχει να μας προσφέρει κάτι παραπάνω από όμορφα στολίδια.

Όμορφα όλα αυτά και λίγο “κλισέ” θα έλεγε κανείς. Παρόλα αυτά υπάρχει και η διαφορετική πλευρά των Χριστουγέννων. Υπάρχουν οι άνθρωποι που δε θα ζήσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων με τη δική μας έννοια, εφόσον με δυσκολία βγάζουν τα προς το ζην. Δε θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα πιάτο ζεστό φαγητό. Οφείλουμε ως άνθρωποι να τους βοηθήσουμε με τη σειρά μας, βάζοντας τον εθελοντισμό στη ζωή μας. Αντί λοιπόν να ευχόμαστε να χιονίσει, ας σκεφτούμε πρώτα αυτούς που δεν έχουν καμία στέγη και ζουν σε χάρτινες κούτες.

Δεν αρκούν τα Χριστούγεννα για να αλλάξουμε τον κόσμο και μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου να συνεχίζουμε τη ρουτίνα μας χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα. Τα Χριστούγεννα θα μπορούσαν να αποτελούν μία γιορτή-κίνητρο, προκειμένου να αναθεωρήσουμε κάποιες αξίες ζωής που οφείλουμε να τις έχουμε 365 μέρες το χρόνο και όχι μόνο την αυτή τη περίοδο. Μόνο έτσι θα είμαστε περήφανοι για τον εαυτό μας.

Καλές Γιορτές και Καλά Χριστούγεννα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!