Χριστουγεννιάτικο καράβι: Tο Ελληνικό έθιμο

της Δέσποινας Μέγγιου

Αδιαμφισβήτητα, οι  μέρες των Χριστουγέννων είναι συνυφασμένες με τον ανάλογο εορταστικό στολισμό. Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι το εξής, εσείς στολίζετε δέντρο η καράβι ;

Αν και το χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί το πιο διαδεδομένο στολισμό ανά την υφήλιο, στην Ελλάδα συναντάται και το Χριστουγεννιάτικο καράβι. Με μια πρώτη ματιά, θα έλεγε κανείς πως το έθιμο αυτό έχει ενδώσει στις νέες τάσεις και πως τείνει να υποχωρήσει. Όμως το καράβι είναι έντονα συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου αυτού και δεν είναι λίγες οι οικογένειας που το επιλέγουν.

Ιστορική αναδρομή και συμβολισμός

Η Ελλάδα όντας ναυτική χωρά, η καθημερινότητα της ήταν έντονα συνδεδεμένη με την θάλασσα. Πολλά μέλη οικογενειών εργάζονταν στα καράβια. Έτσι ο στολισμός αυτός αποτελούσε μια έμπνευση από τα μακρινά τους ταξίδια και έκρυβε την βαθιά ανυπομονησία της επιστροφής. Τα παλαιότερα χρόνια, τα παιδία με ότι υλικά είχαν εύκαιρα όπως ξύλο, χαρτί, παλαιά κουρέλια κατασκεύαζαν το παραδοσιακό καραβάκι, το οποίο τους συνόδευε και στα κάλαντα. Η κατασκευή αυτή αποτελούσε και ένα είδος καλωσορίσματος για τους Έλληνες ναυτικούς.  Έτσι, λοιπόν, λόγω της τιμητικής που είχε το καράβι αποτέλεσε τον χριστουγεννιάτικο στολισμό.

Το βαθύτερο νόημα, όμως αυτού του στολισμού περιλαμβάνει την επιθυμία του ανθρώπου να πιστέψει πως νέες πλεύσεις έπονται έπειτα από την γέννηση του Χριστού.

Προσπάθειες επαναφοράς

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως στις αρχές της δεκαετίας του 1970 τέθηκε το ζήτημα της κατάργησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Επομένως η αντικατάσταση του από το καραβάκι δεν άργησε. Και οι δυο απόψεις στοιχειοθετήθηκαν από πλήθος επιχειρημάτων. Για παράδειγμα ο οικολογικός χαρακτήρας που προβάλει το καράβι έναντι του δέντρου και η άρρηκτη σχέση του καραβιού με αρνητικά συναισθήματα όπως ο πόνος του αποχωρισμού.

Σύγχρονη εποχή

Δεν είναι λίγες οι περιοχές, κυρίως τα νησιά που εξακολουθούν να τηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις και να επιλέγουν το στολισμό καραβιού. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια περαιτέρω προσπάθεια για επαναφορά του εθίμου αυτού. Καθώς επιλέγεται όλο και περισσότερο για την διακόσμηση κεντρικών πλατειών.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!