#FoitiTips: Πώς να καταπολεμήσεις τη χριστουγεννιάτικη μελαγχολία

της Ελίζας Σακκά

Οι γιορτές πλησιάζουν, τα σπίτια και τα καταστήματα στολίζονται, φωτάκια στους δρόμους, χριστουγεννιάτικες λιχουδιές και ένα αίσθημα ευφορίας κατακλύζει τα πάντα, σωστά; Όχι και τόσο, τουλάχιστον όχι για όλους. Για μερικούς από εμάς η εορταστική περίοδος δεν είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου, αντιθέτως μας δημιουργεί άγχος, στρες και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και μελαγχολία, χριστουγεννιάτικη μελαγχολία.

Ένας από τους βασικούς λόγους που συμβαίνει αυτό είναι οι προσδοκίες, η προσδοκία ότι πρέπει να περάσουμε καλά, καλύτερα από κάθε άλλη φορά, η προσδοκία ότι πρέπει να είμαστε λαμπεροί και όμορφοι, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η προσδοκία ότι η διάθεσή μας θα είναι στα ύψη. Δυστυχώς, όμως, το χριστουγεννιάτικο θαύμα δε συμβαίνει πάντα και εμείς δεν είμαστε πάντα στα καλύτερά μας κι αυτό ακριβώς είναι η πηγή της χριστουγεννιάτικης μελαγχολίας. Το γεγονός ότι διαψεύδονται ή φοβόμαστε ότι θα διαψευσθούν οι προσδοκίες μας. Μην ανησυχείς, όμως, υπάρχουν τρόποι να την καταπολεμήσεις!

Πέρνα ουσιαστικές στιγμές με την οικογένειά σου

Είναι αυτοί οι άνθρωποι που ίσως δε βλέπεις τόσο συχνά, που σου έχουν λείψει και τους έχεις λείψει, που τους παραμελείς άθελά σου και μέσα σου το μετανιώνεις. Καιρός, λοιπόν, να επανορθώσεις! Πέρνα μερικές ποιοτικές ώρες με τους γονείς σου, τη γιαγιά σου που μένει μακριά, τα ξαδέρφια σου που έχετε χαθεί και είμαι σίγουρη ότι η χριστουγεννιάτικη μελαγχολία σου έστω και παροδικά θα εξασθενήσει. Θα νιώσεις ότι κάνεις κάτι ουσιαστικό, κάτι καλό και πως η περίοδος των εορτών έχει τελικά κάποια αξία, πέρα από απαιτήσεις και προσδοκίες, να φέρει τους ανθρώπους κοντά.

Κάνε αυτό που νιώθεις

Μην καταπιεστείς να ακολουθήσεις το πρόγραμμα των φίλων ή της οικογένειάς σου, μην νιώσεις την ανάγκη να συμβιβαστείς με επιλογές με τις οποίες δε συμφωνείς. Αν θέλεις, θα βγεις. Αν όχι, θα μείνεις σπίτι. Οπότε, αν θες να περάσεις τις μέρες και τις νύχτες των γιορτών στο σπίτι σου αγκαλιά με την κουβέρτα και τον υπολογιστή σου, τότε κάνε αυτό. Οι γιορτές είναι μία ευκαιρία να ξεκουραστείς, να χαλαρώσεις και να περάσεις καλά, οπότε μόνο κάνοντας αυτό που πραγματικά σε ευχαριστεί, θα πετύχεις όλα τα παραπάνω.

Διάβασε ένα βιβλίο ή δες μία ταινία με χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα

Αν είσαι φοιτητής, την περίοδο των εορτών έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο που μπορείς να διαθέσεις με μεγαλύτερη άνεση στην προσωπική σου ψυχαγωγία και διασκέδαση. Γι’ αυτό είναι η κατάλληλη περίοδος να διαβάσεις κάποιο βιβλίο ή να δεις κάποια ταινία που περίμενες καιρό. Σου προτείνω να επιλέξεις κάτι με χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και ο λόγος είναι απλός. Ο τρόπος που περιγράφονται οι γιορτές σε ένα βιβλίο ή παρουσιάζονται σε μία ταινία είναι συνήθως πολύ εντυπωσιακός, σε βαθμό που σε κάνουν να εύχεσαι να είναι Χριστούγεννα. Αν το κάνεις αυτό κατά τη διάρκεια των γιορτών, δεν θα χρειαστεί να ευχηθείς κάτι, γιατί θα το έχεις. Θα μπορείς να θαυμάσεις το στολισμένο σου δέντρο, να απολαύσεις τη μυρωδιά και τη γεύση των μελομακάρονων, να ενθουσιαστείς με τα φωτάκια στους δρόμους και στις βιτρίνες των καταστημάτων. Η χριστουγεννιάτικη μελαγχολία είναι παρελθόν, σωστά;

Μην πέσεις στην παγίδα των new year resolutions

Άλλη μία μεγάλη πηγή στρες, τα new year resolutions. Κάθε χρόνο, τα ίδια. Φτιάχνουμε μία λίστα ονείρων, αποφάσεων, υποσχέσεων και στόχων. Μην μπεις στον κόπο να κάνεις ξανά το ίδιο, να βάλεις στον εαυτό σου όρια, να δημιουργήσεις προσδοκίες και να θέσεις ετήσιες προθεσμίες. Δεν είναι ανάγκη, ό,τι θες πραγματικά, θα το κάνεις έτσι κι αλλιώς, ακόμα κι αν δεν το συμπεριλάβεις σε καμία λίστα. Κι αν δεν έκανες τσεκ σε όλα τα κουτάκια της λίστας που είχες φτιάξει πέρσι, μην σκας, η ζωή είναι πολλά περισσότερα από κουτάκια.

Πρόσφερε ένα δώρο στα αγαπημένα σου πρόσωπα

Δεν είναι ανάγκη να είναι κάτι ακριβό ή μεγάλο. Μπορεί να φτιάξεις κάτι με τα χέρια σου ή να αγοράσεις κάτι μικρό, όπως ένα στολίδι ή μία κάρτα με λίγα λόγια. Δεν έχει σημασία! Το χαμόγελο που θα φέρει στα χείλη των αγαπημένων σου προσώπων θα είναι αρκετό για να σε κάνει να ξεχάσεις κάθε μελαγχολία και στενοχώρια. Θα εκτιμήσουν το δώρο σου και περισσότερο το γεγονός ότι τους θυμήθηκες. Η χαρά του να δίνεις δώρα είναι μεγαλύτερη από αυτή του να τα λαμβάνεις.

Η εορταστική περίοδος είναι 15 ημέρες μέσα στο χρόνο, 15 μέρες όπως οι υπόλοιπες, δε χρειάζεται να αλλάξεις κάτι, τις συνήθειες ή τις επιθυμίες σου. Μη δημιουργείς προσδοκίες στον εαυτό σου, ούτε να προσπαθήσεις να συμβιβαστείς με τις προσδοκίες των άλλων. Η χριστουγεννιάτικη μελαγχολία είναι ένα συναίσθημα που εύκολα μπορείς να αποχωριστείς, αν δεις τις γιορτές ως ευκαιρία κι όχι ως εφιάλτη.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!