Χορτοφαγία: οι αλλαγές στη διατροφή σου

της Ελίζας Σακκά

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν την απόφαση να εγκαταλείψουν την κρεατοφαγική διατροφή για διάφορους λόγους. Ωστόσο, μία τέτοια απόφαση συνεπάγεται ορισμένες αλλαγές στον οργανισμό, στις συνήθειες και στις λειτουργίες του. Γι’ αυτό το λόγο, η αποφυγή του κρέατος πρέπει να γίνει με σύνεση και ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες.

Συμβουλεύσου ένα διατροφολόγο

Το κρέας περιέχει βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Β12. Ένας διατροφολόγος θα σε συμβουλεύσει πώς να αντικαταστήσεις το κρέας ως προς την πρόσληψη αυτών των ουσιών και θα σου υποδείξει ποιες είναι οι κατάλληλες φυτικές πηγές τους.

Ένα βήμα τη φορά

Ο σταδιακός περιορισμός των ζωικών τροφών είναι μία σημαντική προϋπόθεση, ώστε να προσαρμοστείς ομαλά στο νέο τρόπο διατροφής σου. Οι απότομες αλλαγές δεν ευνοούν την καλή λειτουργία του οργανισμού σου, ο οποίος θα υποστεί ένα σοκ.

Δοκίμασε νέες συνταγές

Τα όσπρια είναι σύμμαχός σου, καθώς αποτελούν πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών και σιδήρου, οπότε πρέπει να αυξήσεις την κατανάλωσή τους, αφού αποφάσισες να εγκαταλείψεις το κρέας. Ανακάλυψε, επομένως, νέες συνταγές με όσπρια, για να μην βαρεθείς να τα καταναλώνεις συνεχώς με τον ίδιο τρόπο.

Μην ξεχνάς το σίδηρο

Οι ποσότητες σιδήρου που πρέπει να καταναλώνει ένας χορτοφάγος είναι διπλάσιες από αυτές που καταναλώνει κάποιος που τρώει κρέας. Ο βασικός λόγος είναι ότι το σίδηρο που προσλαμβάνει ο οργανισμός μας από τις φυτικές πηγές δεν τον απορροφά εξίσου καλά με το σίδηρο που προσλαμβάνει από τις ζωικές τροφές. Ένα έξυπνο τρικ για αποτελεσματικότερη απορρόφηση είναι να καταναλώσεις το σίδηρο σε συνδυασμό με βιταμίνη C.

Πρόσεχε τη βιταμίνη D

Αν και ζούμε στην Ελλάδα, όπου η ηλιοφάνεια είναι ο γενικός κανόνας, πολλοί Έλληνες έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Αν, μάλιστα, έχεις επιλέξει τη χορτοφαγία, πρέπει να αυξήσεις τη διάρκεια έκθεσής σου στον ήλιο και ίσως κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών χρειαστεί να καταφύγεις σε συμπληρώματα, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου.

Στον ατμό

Ο ιδανικός τρόπος μαγειρέματος για όσους έχουν επιλέξει τη χορτοφαγία είναι ο ατμός για προφανείς λόγους. Έτσι, τα λαχανικά διατηρούν περισσότερες θρεπτικές ουσίες, σε σχέση με όταν τα βράζεις. Ακόμα, προτίμησε φρούτα και λαχανικά εποχής για τον ίδιο λόγο.

Η χορτοφαγία είναι τρόπος ζωής και συχνά κρύβει πίσω της μία ολόκληρη ιδεολογία και συγκεκριμένες πεποιθήσεις. Ωστόσο, κάθε απόφαση συνεπάγεται ορισμένες συνέπειες-θετικές και αρνητικές-κι αν θέλεις να αποφύγεις τις αρνητικές, πρέπει να προετοιμαστείς καταλλήλως και να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

*Η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας πρωτογιορτάστηκε στις ΗΠΑ το 1977 από την Εταιρεία Χορτοφάγων Βορείου Αμερικής και σε παγκόσμια κλίμακα ένα χρόνο αργότερα, όταν υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Χορτοφάγων (IVU). Έκτοτε, εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την IVU, θέλει να αναδείξει τη χαρά, την ευσπλαχνία και τις πιθανότητες μακροζωίας, που προσφέρει η χορτοφαγία.