Χαλφέτι: Το χωριό με τα μαύρα τριαντάφυλλα

Της Νεφέλης Πουγαρίδου

Ένα ακόμα θαύμα της φύσης συναντάμε στο ταπεινό αυτό πλανήτη, που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών μέχρι σήμερα για την παραφυσική του εικόνα. Ένα από τα πιο όμορφα άνθη, ένα τριαντάφυλλο φυτρώνει σε ένα μικρό και άγνωστο στους πολλούς χωριό της Τουρκίας, χρώματος μαύρου.

Λίγα λόγια για το Χαλφέτι…

Το Χαλφέτι, ένα χωριό του οποίου η φήμη οφείλεται σε αυτό το παράξενο γεγονός, βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της Τουρκίας, μισοβυθισμένο στην όχθη του ποταμού Ευφράτη. Είναι η παλιά ελληνική πόλη Ώριμα όπου σήμερα κατοικείται κυρίως από Κούρδους. Το χωριό είναι γνωστό για την παραγωγή των μαύρων τριαντάφυλλων ή αλλιώς  για τα τριαντάφυλλα Χαλφέτι.

Το χρώμα…

Εκείνο το ξεχωριστό γνώρισμα που διαχωρίζει τα τριαντάφυλλα Χαλφέτι από τα άλλα τριαντάφυλλα είναι το μαύρο χρώμα τους, αφού σε σχήμα δε διαφέρουν από τα κοινά. Στην πραγματικότητα αν κοιτάξει κανείς από πολύ κοντά το άνθος, θα συνειδητοποιήσει ότι το χρώμα τους είναι ένα πολύ σκούρο βυσσινί, αλλά από απόσταση φαίνεται κατάμαυρο. Το χρώμα οφείλεται στην σύσταση του εδάφους της περιοχής και στο PH του νερού του Ευφράτη που σε συνδυασμό έχει ως αποτέλεσμα να δίνει στα τριαντάφυλλα αυτή την απόχρωση. Είναι  υπό εξαφάνιση από τότε πού οι κάτοικοι μετακινήθηκαν από το παλιό χωριό το 1990 σε καινούργια περιοχή, περίπου 10 χιλιόμετρα από την αρχική τοποθεσία. Οι κάτοικοι φύτεψαν τριαντάφυλλα, αλλά τα άνθη δεν κατάφεραν να ευδοκιμήσουν στο καινούργιο τους περιβάλλον γι’ αυτό οι τοπικές αρχές συνέλεξαν σπόρους και τα φύτεψαν ξανά στις αρχική τοποθεσία σου χωριού. Τα τριαντάφυλλα αυτά φυτρώνουν μόνο στο Χαλφέτι και μόνο το καλοκαίρι.

Οι ντόπιοι κάτοικοι του χωριού θεωρούν ότι τα μαύρα τριαντάφυλλα συμβολίζουν ελπίδα και πάθος και ταυτόχρονα θάνατο και άσχημα νέα. Όπως και να χει, είναι πραγματικά ένα ακόμα θαύμα της φύσης, η οποία μας αποδεικνύει συνεχώς την παντοδυναμία της.